Životna sredina

Zamenite stari papir za sadnice cveća

Zamenite stari papir za sadnice

Foto: Freepik

Objavljeno

22.09.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

22.09.2023.

Država

Podeli

Ukoliko imate gomilu starog papira sa kojim ne znate šta da radite, udruženje Inženjeri zaštite životne sredine ima rešenje. Kako bi podstakli reciklažu papira, i ove godine u okviru manifestacije Jesenje cvetne pijace u Novom Sadu sprovode akciju zamene stare hartije za sadnice cveća ili drveća.

Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od vrste i tehnološkog postupka. U proizvodnji papira od recikliranog materijala ispusti se oko 70 odsto manje gasova s efektom staklene bašte. Takođe, reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Ukoliko imate gomilu starih novina i druge hartije sa kojima ne znate šta da radite, odnesite ga na plato isped SPENS-a u Novom Sadu i zamenite za sadnicu cveća ili sadnicu drveta.

Svi koji donesu 10 kilograma starog papira dobiće sadnicu cveća

Svi koji donesu 10 kilograma starog papira dobiće sadnicu cveća, a 60 kila mogu da zamene za sadnicu drveta. Papir se može predati tokom trajanja Jesenjih cvetnih pijaca petkom od 8.00 do 19.00 i subotom od 8.00 do 13.00 sati. Akcija je počela danas i nastavlja se sutra, a zatim 29. i 30. septembra i 6, 7, 13. i 14. oktobra.

zamenite pair za sadnicee
Foto: Inženjeri zaštite životne sredine

Na štandu Inženjera zaštite životne sredine svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i kako da odgovorimo na klimatske promene, koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

Recikliranjem svake tone novina sačuva se 17 stabala

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva, godišnje se poseče šest stabala. Recikliranjem svake tone novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Akcija se realizuje u saradnji sa Omladinskim savezom udruženja OPENS i Pokretom gorana Novog Sada, zahvaljujući podršci Grada Novog Sada, Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade i Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Komentara: (2)
Ekolog / 22.09.2023.

Odlicna inicijativa. Kad pomislim da uvozimo stari papir, a nas bacamo, prosto izneverujem.

Bobocka / 01.10.2023.

Koja tacno vrsta papira je prihvatljiva za reciklazu? Da li je prihvatlhiv i „masni“ papir od casopisa i lancelarijski upotrebljen papir ili samo papir od dnevnih novina?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

22. septembar 2023. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada

Vucic Rio Tinto nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Vučić: Rio Tinto može da nastavi projekat litijuma uz garancije EU

22. septembar 2023. - Srbija je spremna da ponovo podrži projekat rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, poručio je Vučić

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

22. septembar 2023. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

22. septembar 2023. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević