Otpad

Zagreb uvodi novi komunalni model koji motiviše građane da razvrstavaju otpad

Zagreb uvodi novi komunalni model koji motiviše građane da razvrstavaju otpad

Foto: Zagreb je NAŠ / Facebook

Objavljeno

24.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Usluga odvoženja komunalnog otpada naplaćivaće se po količini, a ne paušalno kao do sada. Građani će otpad odlagati u „službenim vrećicama“ i kroz cenu tih vrećica će plaćati deo usluge odvoza otpada. Novi, „pravedniji, zeleniji i odgovorniji“ sistem prikupljanja i naplate odnošenja otpada u Zagrebu predstavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Novi model će omogućiti da se smanjiti ukupna količna mešanog otpada u Zagrebu, a u isto vreme poveća količina odvojenog otpada za reciklažu i kompostiranje, rekao je gradonačelnik povodom predstavljanja predloga novog modela odnošenja i naplaćivanja otpada.

Građani će razdvajati i sortirati otpad, a gradske službe će dalje taj otpad adekvatno zbrinjavati i reciklirati. „Ono što nam je ključno je partnerstvo sa građanima. Da bi se ovo sve dogodilo biće potrebno da doista nas promijeni svoje navike i da nam građani pomognu u ovoj transformaciji sustava gospodarenja otpadom“, kaže gradonačelnik.

Motivacija za sortiranje kućnog otpada

Dosadašnji sistem nije motivisao građane na razdvajanje otpada, jer se bazirao na paušalnoj ceni i svako je plaćao jednako, bez obzira na to da li razdvaja otpad, navodi gradonačelnik. On ističe da će se nova usluga naplaćivati po količini mešanog komunalnog otpada, a ne po kvadraturi nekretnine.

Usluga će se naplaćivati po količini mešanog komunalnog otpada, a ne po kvadraturi nekretnine

Prema ovom predlogu, obavezna usluga odvoženja, odnosno fiksni deo, iznosiće 45 kuna (šest evra) mesečno. U to je uračunato odvoženje sortiranog otpada (papir, plastika, metal, staklo, biootpad). A na to se dodaje varijabilni deo. Naime, građani će mešani, neselektovani otpad odlagati u „službenim vrećicama“, koje će biti dostupne u trgovinama po ceni od oko četiri kune (53 evrocenta) za kesu od 20 litara. Kroz cenu službenih kesa će plaćati zapravo varijabilni deo usluge odvoza otpada.

Zagreb uvodi novi komunalni model koji motiviše građane da razvrstavaju otpad
Foto: Zagreb je NAŠ!

„To je model kakav imaju švicarski i belgijski gradovi i to je model koji omogućuje indvidualizaciju plaćanja usluge prema doista odloženom miješanom otpadu, kako bi se stimuliralo građane da što više odvajaju za recikliranje i sortiranje“, kaže gradonačelnik.

Kontejneri pod kontrolom

Zagreb više neće biti “kantograd“ i kontejneri se ubuduće neće nalaziti na javnim površinama, rekao je Tomašević. Građani će imati obavezu da kontejnere za odlaganje otpada stave pod kontrolu, u smetlarnike ili unutrašnja dvorišta ili da im na drugi način ograniče pristup, dok će se nepropisno odlaganje otpada i novčano kažnjavati.

Potrebno je staviti kontejnere pod kontrolu vlasnika stambenih zgrada

Gradonačelnik napominje da je potrebno da se kontejneri, kojih je trenutno oko 200 hiljada na javnim površinama, stave ponovno pod kontrolu vlasnika stambenih zgrada. On ističe da je to i najveći to problem – kako pronaći način da se kontejneri stave pod ključ i da se kontrolišu, te da se onemogući pristup trećim osobama.

U predlogu novog modela predviđeni su i popusti za porodice sa malom decom koja koriste pelene i osobe koje koriste reciklažna dvorišta, dok najugroženiji neće plaćati fiksni deo. Predlog je u proceduri i trenutno je na javnom uvidu, a primena ovog modela bi trebalo da počne 1. jula, rekao je Tomašević.

Grad poziva na zajedničko delovanje

Zamenica gradonačelnika Danijela Dolenec ističe da će „uz malo edukacije i truda“ Zagreb postati grad koji reciklira najmanje polovinu otpada iz domaćinstava i najmanje 65 procenata mešanog komunalnog otpada. „To će biti grad koji otpad koristi i prodaje kao sirovinu. Grad bez kanti na ulicama. Grad bez odlagališta na Jakuševcu“, kaže Dolenec.

U platformi Zagreb je naš! koja predvodi vladajuću koaliciju Možemo! u glavnom gradu Hrvatske, navode da je Zagreb pre nekoliko godina zauzeo poslednje mesto među 28 glavnih gradova EU po odvajanju i recikliranju otpada. Pritom je lokalna samouprava 2020. godine platila devet miliona kuna (1,2 miliona evra) penala zbog neispunjenih obaveza prema Evropskoj uniji za smanjenje količine otpada koji ide na deponije, navode u ovoj političkoj platformi.

Od građana se očekuje da pronađu najbolja rešenja u svojim zgradama

Grad Zagreb ovim ima za cilj i jačanje zajednica. Novi model traži od građana da zajedno sa susedima i suvlasnicima pronađu najbolja rešenja u svojim zgradama, ali i to da upozoravaju one koji pravila ne poštuju, izjavila je Dolenec. Ona je naglasila da su ovakvim modelom svi građani motivisani da razdvajaju otpad i tako direktno smanjuju zagađenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

24. januar 2022. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

24. januar 2022. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

24. januar 2022. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

24. januar 2022. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela