Energetska kriza

Za godinu dana duplirani računi evropskih domaćinstava za struju i gas

racuni struja gas poskupljenje

Foto: Artem_Apukhtin from Pixabay

Objavljeno

16.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Računi domaćinstava u 33 zemlje Evrope uprkos brojnim državnim subvencijama povećani su u proseku 110 odsto za prirodni gas i 69 odsto za električnu energiju, pokazali su podaci iz Indeksa cena energije za domaćinstva u Evropi, koji pripremaju regulatorne agencije Austrije i Mađarske – Energie-Control Austria i MEKH, kao i firma VaasaETT.

Indeks cena energije za domaćinstva u Evropi (eng. Households Energy Prices Index – HEPI), takođe, pokazuje da rast maloprodajnih cena energije nije uravnotežen jer su najviše cene devet puta veće od najnižih kod struje i 16 puta u slučaju gasa.

Izveštaj se objavljuje svakog meseca i donosi podatke o cenama za glavne gradove u 27 država članica Evropske unije, Crnoj Gori, Norveškoj, Srbiji, Ukrajini, Ujedinjenom Kraljevstvu i Švajcarskoj.

Rast cena od početka energetske krize, što je period nekoliko meseci duži od godinu dana, još je veći, pa su računi za prirodni gas uvećani 141 odsto, a za struju 77 odsto, a kada se doda i Velika Britanija onda su procenti 150 i 83, napisao je Filip Luis iz konsultantske firme VaasaETT.

Inače, objavljivanje HEPI indeksa za 15 zemalja EU počelo je 2009. kada je bazna vrednsot bila 100 poena, a danas je to 298 poena.

Deo koji se odnosi na cenu energije postaje dominantna komponenta računa

Ogroman rast cena odrazio se, kako se navodi u izveštaju, i na strukturu maloprodajnih cena. Autori kažu da je povećanje veleprodajnih cena, u kombinaciji sa merama koje su vlade sprovele da bi ublažile energetsku krizu, a to je smanjenje mrežnih naknada i poreza, učinilo energetsku komponentu dominantnim delom računa.

Sada udeo energije čini 71 odsto računa za gas i 66 odsto računa za struju, navodi se u izveštaju.

Velike razlike između cena u različitim državama

Rast maloprodajnih cena doveo je i do promena u ponudama snabdevača, pa sada potrošači imaju više razloga da promene kompaniju koja ih snabdeva.

Državne subvencije u kombinaciji sa razlikama u veleprodajnim cenama, takođe, su izazvale značajne razlike u maloprodajnim cenama u Evropi.

Kao što su se zemlje različito snašle kada je reč o obezbeđivanju energetske sigurnosti, tako se i maloprodajne cene razlikuju od zemlje do zemlje, istakli su autori.

Tako su najviše cene gasa trenutno 16 puta više od najnižih, a cene struje devet puta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

16. novembar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

16. novembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

16. novembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

16. novembar 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije