Energetska efikasnost

Women in Sustainable Energy SEE – prvo istraživanje u Srbiji o ulozi žena u održivoj energetici

Slika: WISE SEE

Objavljeno

20.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ko su žene koje se u Srbiji bave održivom energetikom, klimatskim promenama i zaštitom životne sredine? Koliko žene u domaćinstvima širom Srbije brinu o energetici? Da li žene energetsku budućnost zemlje vide u fosilnim gorivima ili obnovljivim izvorima energije? Imaju li iste mogućnosti za napredovanja kao i muškarci? A primanja?

Ovo su samo neka od pitanja kojima se bavi upravo započeto istraživanje u okviru projekta WISE SEE (Women In Sustainable Energy South-East Europe), koje sprovodi organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja – CPOR u partnerstvu sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju (Swiss Cooperation Office – SECO).

Ekonomska komisija UN za Evropu (UNECE), Energetska zajednica i Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije podržali su projekat.

Cilj projekta WISE SEE je da ispita ulogu, stavove i položaj žena u Srbiji koje se profesionalno bave održivom energetikom i klimatskim promenama i zaštitom životne sredine, ali i žena preduzetnica i poljoprivrednica koje u svom poslovanju mogu da primene mere unapređenja energetske efikasnosti ili neka od rešenja iz oblasti obnovljivih izvora energije.

“Krajnji cilj samog projekta je da osnaži žene, umreži ih i učini vidljivijim i spremnijim da kroz svoje profesionalne aktivnosti i angažovanje doprinesu održivom, zelenom i niskougljeničnom razvoju Srbije”, rekla je Branislava Jovičić, menadžerka projekta WISE SEE i predsednica Centra za promociju održivog razvoja.

Pozivamo sve žene koje se profesionalno bave ovim temama, kao i preduzetnice i poljoprivrednice da uzmu učešće u istraživanju preko zvaničnog sajta projekta www.wisesee.org

WISE SEE se bavi mapiranjem žena koje se profesionalno bave održivom energetikom, klimatskim promenama i zaštitom životne sredine i istraživanjem stavova i položaja tih žena u institucijama, organizacijama i kompanijama u kojima rade. Jedan segment projekta baviće se i istraživanjem stavova o održivoj energetici i klimatskim promenama žena u domaćinstvima iz čitave Srbije.

U okviru projekta će biti kreirana i baza od 350 top žena koje se profesionalno bave održivom energetikom i klimatskim promenama i zaštitom životne sredine koja će biti predstavljena na radionici u martu sledeće godine.

Srbija je prva zemlja u regionu Jugoistočne Evrope u kojoj se sprovodi projekat ove vrste. Istraživanje će se sprovesti u drugim zemljama u regionu u narednom periodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

20. decembar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. decembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

20. decembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

20. decembar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.