Životna sredina

Vučić: Rio Tinto može da nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Vucic Rio Tinto nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Foto: Aleksandar Vučić / Facebook

Objavljeno

17.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od dve godine nakon što je poništila skoro sva odobrenja, Srbija je spremna da ponovo podrži projekat rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, poručio je predsednik Aleksandar Vučić. Pored novih garancija od kompanije za investiciju u dolini Jadra, izgleda da će Evropska unija jemčiti za razvoj lanca snabdevanja i zaštitu životne sredine, po njegovoj tvrdnji.

Rio Tinto nije prekinuo svoj projekat u Srbiji. Iako je vlada u januaru 2022, usled masovnih ekoloških protesta, zaustavila razvoj te investicije u zamišljeni rudnik litijuma i postrojenje za preradu, predsednik Aleksandar Vučić je ostavio mogućnost da se on u nekom trenutku ponovo pokrene.

Takav preokret omogućavaju nove garancije britansko-australijskog rudarskog giganta, u kombinaciji sa očekivanim jemstvom Evropske unije, nagovestio je u intervjuu za Financial Times. Vučić je izrazio uverenje da će lideri EU garantovati za investicije u fabrike električnih vozila i baterija.

Naveo je da se njegovi zahtevi tiču „celog lanca vrednosti, plus savršene zaštite životne sredine,“ piše navedeni londonski medij. Ukoliko dođe do takvog sporazuma, izjavio je Vučić, očekuje da će „poslovni i politički lideri“ u julu u Beogradu ozvaničiti nastavak projekta. Predsednik je čak procenio da bi rudnik mogao da bude otvoren 2028. godine.

Vučić pomoću projekta rudnika litijuma može da unapredi odnose sa Zapadom

Kompleks u Jadru bi mogao da isporučuje 58.000 tona litijuma godišnje, podsetio je Vučić i dodao da bi ta količina trenutno pokrila 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi – 1,1 milion komada.

U članku je istaknuto da bi Srbija ponovnim pružanjem podrške Rio Tintovom projektu uz blagoslov Evropske unije naznačila približavanje geopolitičkim pozicijama Zapada, nasuprot privrednim i političkim inicijativama koje dolaze iz Kine, Rusije i arapskih država u Persijskom zalivu.

Rio Tinto se vratio u ofanzivu kad je reč o njegovom projektu Jadar, uz zeleno svetlo od države i očekivanu zvaničnu podršku Evropske unije

Zvaničnici EU su mislili da će vlada projekat rudnika litijuma prepustiti „Kinezima“, naglasio je Vučić i podvukao da će „raditi sa EU“. Po njegovim tvrdnjama, neke „evropske države“, koje nije imenovao, pomogle su organizovanju protesta pokrenutih 2021, ali su kasnije pristale na navedeni poduhvat.

Firma Fastmarkets, koja se bavi istraživanjima na tržištu sirovina i berzanske robe, objavila je da bi proizvodnja litijuma od rude jadarita u oblasti jadra mogla da pokrije 13 odsto potražnje na kontinentu koja se očekuje 2030 godine, prenosi FT.

Aktivističke grupe se zarekle da će nastaviti otpor

Reagujući na to što je Vučić kazao, organizacije Ekološki ustanak i Kreni-promeni, koje su u međuvremenu prerasle u opozicione političke pokrete, istakle su da će nastaviti da se suprotstavljaju investiciji koju Rio Tinto planira.

Projekat Jadar može postati „investicija svetskog nivoa koja bi mogla da bude katalizator“ za izgradnju lanca vrednosti u industriji električnih vozila u Srbiji, saopštila je kompanija za Reuters.

Vladini funkcioneri su u više navrata pominjali da bi izvoz litijuma trebalo da bude zabranjen, kako bi se ta sirovina koristila u domaćoj izradi proizvoda visoke vrednosti.

Rio Tinto je prošle sedmice objavio dokumentaciju koju je nazvao preliminarnim nacrtima studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Aktivistkinje i aktivisti su 2022, u skladu sa Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, predali peticiju sa više od 38.000 potpisa da se u Srbiji zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora, ali vlada i parlament su je ignorisali.

Evropska unija radi na postizanju takozvane strateške autonomije. Ona podrazumeva diverzifikovanje snabdevanja komponenata ključnih za energetsku tranziciju i to iz prijateljskih zemalja. Srbija računa na kontroverzni Zakon o kritičnim sirovinama – CRMA. Njime je omogućeno uspostavljanje strateških partnerstava u tom sektoru. EU i Srbija su u septembru potpisale pismo o namerama, ali bez ikakve zvanične objave.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

17. jun 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Najvece-naftne-kompanije-sire-proizvodnju-litijuma

Najveće naftne kompanije se šire na proizvodnju litijuma

17. jun 2024. - ExxonMobil Schlumberger i Occidental su se u investicijama u dekarbonizaciju okrenuli proizvodnji litijuma umesto zelenoj energiji

Ekoloski aktivisti gradani gradjani radikalizaciju protesta istrazivanja rudarenja litijuma

Ekološki aktivisti i građani najavili radikalizaciju protesta protiv istraživanja i rudarenja litijuma

17. jun 2024. - Pokret protiv Rio Tintovog projekta zatražio je od vlade da zabrani istraživanja i eksploataciju litijuma i bora, zapretivši novim blokadama

Crna-Gora-BiH-dogovorile-ponavljanje-ekoloske-studije-HE-Buk-Bijela

Crna Gora, BiH dogovorile ponavljanje ekološke studije za HE Buk Bijela

17. jun 2024. - Pregovori između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o spornom projektu hidroelektrane Buk Bijela daju rezultate