OIE

EU zakonom o podršci zelenoj industriji kreće da osvoji 15 odsto svetskog tržišta

EU zakonom o podrsci zelenoj industriji krece da osvoji 15 odsto svetskog trzista

Foto: Freepik

Objavljeno

29.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

EU je uvela Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije (NZIA) sa ciljem da uredi poslovni ambijent za proizvodnju u domenu zelenih tehnologija i učini pravni okvir predvidljivim za investitore. Tim dugoočekivanim aktom namerava da podigne konkurentnost i istrajnost industrijske baze, podrži otvaranje kvalitetnih radnih mesta i omogući radnoj snazi da unapredi veštine.

Savet Evropske unije je dao finalno zeleno svetlo za mere za jačanje industrijskog ekosistema u domenu tehnologija bez neto emisija gasova s efektom staklene bašte. Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije, koji konačno stupa na snagu, uvodi podršku za izgradnju postrojenja neophodnih za postizanje klimatskih i energetskih ciljeva. Njegov cilj je i da učini EU predvodnicom u zelenim tehnologijama u industrijskoj proizvodnji, poručila je ta institucija.

Zakon je donesen sa ambicijom da smanji zavisnost ovog 27-članog trgovinskog bloka od individualnih inostranih snabdevača, doprinese stvaranju strateške autonomije i podstakne privredni rast i zapošljavanje.

Zajedno sa kontroverznim Zakonom o kritičnim sirovinama (CRMA) i reformom strukture tržišta električne energije i gasa, NZIA je deo Industrijskog plana za zeleni dogovor, kojeg je Evropska komisija zvanično lansirala u februaru prošle godine. To je istovremeno odgovor na ogromne subvencije za dekarbonizaciju u Sjedinjenim Državama kroz tamošnji Zakon o obaranju inflacije, usvojen još pre više od godinu i po dana, kao i na dominaciju Kine u brojnim sektorima na svetskom nivou i na evropskom tržištu.

Podstrek zelenim tehnologijama

Nakon maratonskih pregovora, Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU dogovorili su se o stvaranju povoljnih uslova za investiranje u zelene tehnologije. NZIA pojednostavljuje postupak izdavanja dozvola za strateške projekte i omogućava pristup strateških tehnoloških proizvoda tržištu.

Mere koje su upravo ozvaničene treba da unaprede veštine evropske radne snage i daju podstrek inovacijama.

EU ima ambiciju da najkasnije 2040. osvoji ukupno 15 odsto svetske proizvodnje sektora u čijim aktivnostima neto emisije iznose nula

Ciljani udeo proizvodnog kapaciteta tehnologija sa neto nula emisija, poput solarnih panela, vetroturbina, baterija i toplotnih pumpi, iznosi 40 odsto domaće potražnje. Druga ambicija je da udeo u svetskoj proizvodnji do 2040. dostigne 15 procenata.

Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije sadrži odredbu po kojoj najkasnije 2030. EU treba da dostigne godišnji kapacitet skladištenja ugljen-dioksida u geološkim strukturama od 50 miliona tona.

Sprečavanje zavisnosti od spoljnih aktera

Ujednačavanjem i transparentnošću poslovnog ambijenta za proizvodnju u domenu zelenih tehnologija, novi zakon će povećati konkurentnost i istrajnost domaće industrijske baze i uvesti podršku otvaranju kvalitetnih radnih mesta te unapređivanju veština radne snage, istakla je Evropska komisija.

„Podizanjem domaće proizvodnje u EU u oblasti tehnologija sa nula neto emisija, NZIA će umanjiti rizik da zamenimo zavisnost od fosilnih goriva tehnološkom zavisnošću od spoljnih aktera“, dodala je.

Države članice sada mogu da određene projekte proglase strateškim i tako podstaknu razvoj zelenih tehnologija, proizvodnju i plasman energije i proizvoda kao što su fotonaponski paneli, vetroturbine, toplotne pumpe, zatim nuklearnih centrala, vodonika, baterijskih sistema za skladištenje energije i rešenja za elektromrežu. Podrška je omogućena i energetski intenzivnoj industriji komponenata za zelene tehnologije koja investira u dekarbonizaciju, pogotovo u sektorima čelika, hemikalija i cementa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

29. maj 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

29. maj 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

29. maj 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

29. maj 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže