OIE

Vlada Kipra osniva centralnu agenciju za obnovljive izvore energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

22.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Kipra planira osnivanje agencije koja će pripremiti i implementirati nacionalni plan za korišćenje obnovljivih izvora. Zakonska regulativa za osnivanje agencije je u fazi izrade.

Bavljenje pitanjima obnovljivih izvora energije i klimatskih promena trenutno je u nadležnosti nekoliko institucija. Njima se bave Ministarstvo energetike, trgovine, industrije i turizma i Ministarstvo poljoprivrede, ruralnog razvoja i životne sredine, javlja Cyprus Mail.

Članice Evropske unije u obavezi su po Direktivi 2009/28/EC da izrade i Evropskoj komisiji predaju Nacionalni akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije, koji opisuje kako će država dostići svoj cilj u sektoru obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2020. godine.

Cilj Kipra je udeo OIE od 13 odsto u ukupnoj potrošnji energije, što podrazumeva električnu i toplotnu energiju i transport.  Prema poslednjim podacima, udeo OIE iznosio je 9,8 odsto ukupne potrošnje u 2015. godini.

Naknada za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora udvostručena je sa 0,5 na 1 evrocent po kWh od početka ove godine. Od povećanja su izuzete socijalne kategorije stanovništva.

Tako prikupljena sredstva idu u Fond za OIE, ali taj fond duguje oko 15 miliona evra Nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji. Taj dug treba isplatiti do 31. decembra 2019. godine.

Fond za OIE finansira se iz naknada koje se plaćaju preko računa za struju. Nacionalna energetska kompanija plaća proizvođačima električnu energiju iz obnovljivih izvora, a onda se to kompenzuje iz fonda.

Planirani prihodi fonda za obnovljive izvore energije u 2017. iznose 50,67 miliona evra, od čega će 46 miliona doći od naknade, 3,8 miliona od Vlade i 870.000 od kompenzacija. Troškovi bi trebalo da iznose 50,35 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

22. februar 2017. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

22. februar 2017. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

22. februar 2017. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

22. februar 2017. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu