OIE

Vlada Kipra osniva centralnu agenciju za obnovljive izvore energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

22.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Kipra planira osnivanje agencije koja će pripremiti i implementirati nacionalni plan za korišćenje obnovljivih izvora. Zakonska regulativa za osnivanje agencije je u fazi izrade.

Bavljenje pitanjima obnovljivih izvora energije i klimatskih promena trenutno je u nadležnosti nekoliko institucija. Njima se bave Ministarstvo energetike, trgovine, industrije i turizma i Ministarstvo poljoprivrede, ruralnog razvoja i životne sredine, javlja Cyprus Mail.

Članice Evropske unije u obavezi su po Direktivi 2009/28/EC da izrade i Evropskoj komisiji predaju Nacionalni akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije, koji opisuje kako će država dostići svoj cilj u sektoru obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2020. godine.

Cilj Kipra je udeo OIE od 13 odsto u ukupnoj potrošnji energije, što podrazumeva električnu i toplotnu energiju i transport.  Prema poslednjim podacima, udeo OIE iznosio je 9,8 odsto ukupne potrošnje u 2015. godini.

Naknada za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora udvostručena je sa 0,5 na 1 evrocent po kWh od početka ove godine. Od povećanja su izuzete socijalne kategorije stanovništva.

Tako prikupljena sredstva idu u Fond za OIE, ali taj fond duguje oko 15 miliona evra Nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji. Taj dug treba isplatiti do 31. decembra 2019. godine.

Fond za OIE finansira se iz naknada koje se plaćaju preko računa za struju. Nacionalna energetska kompanija plaća proizvođačima električnu energiju iz obnovljivih izvora, a onda se to kompenzuje iz fonda.

Planirani prihodi fonda za obnovljive izvore energije u 2017. iznose 50,67 miliona evra, od čega će 46 miliona doći od naknade, 3,8 miliona od Vlade i 870.000 od kompenzacija. Troškovi bi trebalo da iznose 50,35 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

22. februar 2017. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

22. februar 2017. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

22. februar 2017. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

22. februar 2017. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković