x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vlada Kipra osniva centralnu agenciju za obnovljive izvore energije

22.02.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Vlada Kipra osniva centralnu agenciju za obnovljive izvore energije

Vlada Kipra planira osnivanje agencije koja će pripremiti i implementirati nacionalni plan za korišćenje obnovljivih izvora. Zakonska regulativa za osnivanje agencije je u fazi izrade.

Bavljenje pitanjima obnovljivih izvora energije i klimatskih promena trenutno je u nadležnosti nekoliko institucija. Njima se bave Ministarstvo energetike, trgovine, industrije i turizma i Ministarstvo poljoprivrede, ruralnog razvoja i životne sredine, javlja Cyprus Mail.

Članice Evropske unije u obavezi su po Direktivi 2009/28/EC da izrade i Evropskoj komisiji predaju Nacionalni akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije, koji opisuje kako će država dostići svoj cilj u sektoru obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2020. godine.

Cilj Kipra je udeo OIE od 13 odsto u ukupnoj potrošnji energije, što podrazumeva električnu i toplotnu energiju i transport.  Prema poslednjim podacima, udeo OIE iznosio je 9,8 odsto ukupne potrošnje u 2015. godini.

Naknada za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora udvostručena je sa 0,5 na 1 evrocent po kWh od početka ove godine. Od povećanja su izuzete socijalne kategorije stanovništva.

Tako prikupljena sredstva idu u Fond za OIE, ali taj fond duguje oko 15 miliona evra Nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji. Taj dug treba isplatiti do 31. decembra 2019. godine.

Fond za OIE finansira se iz naknada koje se plaćaju preko računa za struju. Nacionalna energetska kompanija plaća proizvođačima električnu energiju iz obnovljivih izvora, a onda se to kompenzuje iz fonda.

Planirani prihodi fonda za obnovljive izvore energije u 2017. iznose 50,67 miliona evra, od čega će 46 miliona doći od naknade, 3,8 miliona od Vlade i 870.000 od kompenzacija. Troškovi bi trebalo da iznose 50,35 miliona evra.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.