OIE

Vlada Kipra osniva centralnu agenciju za obnovljive izvore energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

22.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Kipra planira osnivanje agencije koja će pripremiti i implementirati nacionalni plan za korišćenje obnovljivih izvora. Zakonska regulativa za osnivanje agencije je u fazi izrade.

Bavljenje pitanjima obnovljivih izvora energije i klimatskih promena trenutno je u nadležnosti nekoliko institucija. Njima se bave Ministarstvo energetike, trgovine, industrije i turizma i Ministarstvo poljoprivrede, ruralnog razvoja i životne sredine, javlja Cyprus Mail.

Članice Evropske unije u obavezi su po Direktivi 2009/28/EC da izrade i Evropskoj komisiji predaju Nacionalni akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije, koji opisuje kako će država dostići svoj cilj u sektoru obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2020. godine.

Cilj Kipra je udeo OIE od 13 odsto u ukupnoj potrošnji energije, što podrazumeva električnu i toplotnu energiju i transport.  Prema poslednjim podacima, udeo OIE iznosio je 9,8 odsto ukupne potrošnje u 2015. godini.

Naknada za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora udvostručena je sa 0,5 na 1 evrocent po kWh od početka ove godine. Od povećanja su izuzete socijalne kategorije stanovništva.

Tako prikupljena sredstva idu u Fond za OIE, ali taj fond duguje oko 15 miliona evra Nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji. Taj dug treba isplatiti do 31. decembra 2019. godine.

Fond za OIE finansira se iz naknada koje se plaćaju preko računa za struju. Nacionalna energetska kompanija plaća proizvođačima električnu energiju iz obnovljivih izvora, a onda se to kompenzuje iz fonda.

Planirani prihodi fonda za obnovljive izvore energije u 2017. iznose 50,67 miliona evra, od čega će 46 miliona doći od naknade, 3,8 miliona od Vlade i 870.000 od kompenzacija. Troškovi bi trebalo da iznose 50,35 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo