OIE

Vlada Kipra osniva centralnu agenciju za obnovljive izvore energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

22.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Kipra planira osnivanje agencije koja će pripremiti i implementirati nacionalni plan za korišćenje obnovljivih izvora. Zakonska regulativa za osnivanje agencije je u fazi izrade.

Bavljenje pitanjima obnovljivih izvora energije i klimatskih promena trenutno je u nadležnosti nekoliko institucija. Njima se bave Ministarstvo energetike, trgovine, industrije i turizma i Ministarstvo poljoprivrede, ruralnog razvoja i životne sredine, javlja Cyprus Mail.

Članice Evropske unije u obavezi su po Direktivi 2009/28/EC da izrade i Evropskoj komisiji predaju Nacionalni akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije, koji opisuje kako će država dostići svoj cilj u sektoru obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2020. godine.

Cilj Kipra je udeo OIE od 13 odsto u ukupnoj potrošnji energije, što podrazumeva električnu i toplotnu energiju i transport.  Prema poslednjim podacima, udeo OIE iznosio je 9,8 odsto ukupne potrošnje u 2015. godini.

Naknada za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora udvostručena je sa 0,5 na 1 evrocent po kWh od početka ove godine. Od povećanja su izuzete socijalne kategorije stanovništva.

Tako prikupljena sredstva idu u Fond za OIE, ali taj fond duguje oko 15 miliona evra Nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji. Taj dug treba isplatiti do 31. decembra 2019. godine.

Fond za OIE finansira se iz naknada koje se plaćaju preko računa za struju. Nacionalna energetska kompanija plaća proizvođačima električnu energiju iz obnovljivih izvora, a onda se to kompenzuje iz fonda.

Planirani prihodi fonda za obnovljive izvore energije u 2017. iznose 50,67 miliona evra, od čega će 46 miliona doći od naknade, 3,8 miliona od Vlade i 870.000 od kompenzacija. Troškovi bi trebalo da iznose 50,35 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

22. februar 2017. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

22. februar 2017. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

22. februar 2017. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey

hrvatska ppa ugovor axpo taaleri encro vetroelektrana

AXPO potpisao PPA ugovor sa vetroparkom u Hrvatskoj

22. februar 2017. - Axpo je saopštio da postoji veliki interes za ovom vrstom ugovora o kupoprodaji energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope