OIE

Vetroturbina na ostrvu Pagu se urušila tokom olujne bure

Vetroturbina na ostrvu Pagu se urusila tokom olujne bure

Slika: Adria Wind Power

Objavljeno

09.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Jedna od sedam turbina u okviru vetroelektrane na Pagu srušila se tokom olujne bure koja je u petak pogodila to hrvatsko ostrvo. Za sada nije poznat uzrok urušavanja turbine a pretpostavlja se da se prvo odlomila jedna elisa, što je poremetilo ravnotežu konstrukcije, javili su hrvatski mediji.

Pag je u petak uveče zahvatila olujna bura sa vetrovima koji su duvali 100 kilometara na sat. Direktor kompanije Vjetroelektrane Pag Tonči Panza rekao je da takvo vreme nije neuobičajeno za Pag i da ostaje da se utvrdi šta je izazvalo urušavanje vetroturbine teške 35 tona i visoke 50 metara.

Za sada se pretpostavlja da je centrifugalna sila odbacila elisu dugu 25 metara stotinak metara dalje, a da je vetrenjača sa ostale dve elise koje su nastavile da se vrte ispala iz ravnoteže i urušila se, javila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

Šteta se procenjuje na 600.000 evra, a ostale vetroturbine nisu oštećene.

Vetroelektrana Ravne 1 na ostrvu Pagu nalazi se u blizini grada Paga, a izgrađena je 2004.  godine kao prva komercijalna vetroelektrana u Hrvatskoj. Vetroelektranu kapaciteta 5,95 MW izgradila je hrvatska kompanija Adria Wind Power a sastoji se od 7 Vestasovih vetroturbina od 850 kW. Godišnje se proizvodi oko 10 gigavat sati (GWh) električne energije.

Jedan od izazova pri izgradnji vetroelektrane na Pagu bilo je postavljanje turbina koje su otporne na lokalnu klimu. Posao je poveren nemačkoj kompaniji WindConsult-Energieprojektberatung. Ukupna vrednost projekta je bila 6,5 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski