OIE

Vetroturbina na ostrvu Pagu se urušila tokom olujne bure

Vetroturbina na ostrvu Pagu se urusila tokom olujne bure

Slika: Adria Wind Power

Objavljeno

09.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Jedna od sedam turbina u okviru vetroelektrane na Pagu srušila se tokom olujne bure koja je u petak pogodila to hrvatsko ostrvo. Za sada nije poznat uzrok urušavanja turbine a pretpostavlja se da se prvo odlomila jedna elisa, što je poremetilo ravnotežu konstrukcije, javili su hrvatski mediji.

Pag je u petak uveče zahvatila olujna bura sa vetrovima koji su duvali 100 kilometara na sat. Direktor kompanije Vjetroelektrane Pag Tonči Panza rekao je da takvo vreme nije neuobičajeno za Pag i da ostaje da se utvrdi šta je izazvalo urušavanje vetroturbine teške 35 tona i visoke 50 metara.

Za sada se pretpostavlja da je centrifugalna sila odbacila elisu dugu 25 metara stotinak metara dalje, a da je vetrenjača sa ostale dve elise koje su nastavile da se vrte ispala iz ravnoteže i urušila se, javila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

Šteta se procenjuje na 600.000 evra, a ostale vetroturbine nisu oštećene.

Vetroelektrana Ravne 1 na ostrvu Pagu nalazi se u blizini grada Paga, a izgrađena je 2004.  godine kao prva komercijalna vetroelektrana u Hrvatskoj. Vetroelektranu kapaciteta 5,95 MW izgradila je hrvatska kompanija Adria Wind Power a sastoji se od 7 Vestasovih vetroturbina od 850 kW. Godišnje se proizvodi oko 10 gigavat sati (GWh) električne energije.

Jedan od izazova pri izgradnji vetroelektrane na Pagu bilo je postavljanje turbina koje su otporne na lokalnu klimu. Posao je poveren nemačkoj kompaniji WindConsult-Energieprojektberatung. Ukupna vrednost projekta je bila 6,5 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

9. oktobar 2017. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane u Hrvatskoj na na rubu propasti

9. oktobar 2017. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

9. oktobar 2017. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

9. oktobar 2017. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane