OIE

Vetroturbina na ostrvu Pagu se urušila tokom olujne bure

Vetroturbina na ostrvu Pagu se urusila tokom olujne bure

Slika: Adria Wind Power

Objavljeno

09.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Jedna od sedam turbina u okviru vetroelektrane na Pagu srušila se tokom olujne bure koja je u petak pogodila to hrvatsko ostrvo. Za sada nije poznat uzrok urušavanja turbine a pretpostavlja se da se prvo odlomila jedna elisa, što je poremetilo ravnotežu konstrukcije, javili su hrvatski mediji.

Pag je u petak uveče zahvatila olujna bura sa vetrovima koji su duvali 100 kilometara na sat. Direktor kompanije Vjetroelektrane Pag Tonči Panza rekao je da takvo vreme nije neuobičajeno za Pag i da ostaje da se utvrdi šta je izazvalo urušavanje vetroturbine teške 35 tona i visoke 50 metara.

Za sada se pretpostavlja da je centrifugalna sila odbacila elisu dugu 25 metara stotinak metara dalje, a da je vetrenjača sa ostale dve elise koje su nastavile da se vrte ispala iz ravnoteže i urušila se, javila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

Šteta se procenjuje na 600.000 evra, a ostale vetroturbine nisu oštećene.

Vetroelektrana Ravne 1 na ostrvu Pagu nalazi se u blizini grada Paga, a izgrađena je 2004.  godine kao prva komercijalna vetroelektrana u Hrvatskoj. Vetroelektranu kapaciteta 5,95 MW izgradila je hrvatska kompanija Adria Wind Power a sastoji se od 7 Vestasovih vetroturbina od 850 kW. Godišnje se proizvodi oko 10 gigavat sati (GWh) električne energije.

Jedan od izazova pri izgradnji vetroelektrane na Pagu bilo je postavljanje turbina koje su otporne na lokalnu klimu. Posao je poveren nemačkoj kompaniji WindConsult-Energieprojektberatung. Ukupna vrednost projekta je bila 6,5 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

damir miljevic energetska tranzicija intervju repcons

Energetska tranzicija nije pretnja za Zapadni Balkan, nego razvojna šansa

27 октобра 2021 - Damir Miljević, konsultant u oblasti energetske tranzicije, objasnio je za naš portal šta ova industrijska revolucija donosi i kako da te prilike iskoristimo za privredni razvoj

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

GEN-I program za gradjane solar

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

25 октобра 2021 - Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom ponudio je model namenjen građanima koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele na krovove