Električna energija

Uskoro tender za solarnu elektranu Ljubinje, načelnik opštine najavio investiciju iz Austrije

Uskoro tender za solarnu elektranu Ljubinje, nacelnik opstine najavio investiciju iz Austrije

Photo: Pixabay

Objavljeno

07.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Izrada projekta i prikupljanje dokumentacije za izgradnju solarne elektrane u opštini Ljubinje u Republici Srpskoj je obavljeno i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva treba da raspiše tender za izvođaća radova, izjavio je načelnik te opštine Darko Krunić. Lokalni mediji su javili da će ukupna investicija u elektranu snage 80 megavata iznosti 72 milion evra i da će doneti opštini godišnji prihod od koncesija od oko 200.000 evra.

Krunić je izjavio da će projekat u potpunosti finasirati firma iz Austrije čije ime nije saopštio, dodajući da su austrijski stručnjaci obišli lokaciju na kojoj treba da bude izgrađen solarana farma. Reč je o sigurnim investitorima koji ne traže nikakav podsticaj iz Vlade i imaju obezbeđenu prodaju električne energije koju bi proizvodili, rekao je Krunić.

Radio TV RS je javila da je ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS potvrdilo da su interesovanje za ovaj projekat pokazale firme iz Austrije i Turske. Vlada RS je usvojila odluku o pokretanju postupka dodele koncesije za solarnu elektranu a nadležno ministarstvo je saopštilo da će uskoro objaviti uslove za koncesiju i raspisati tender.

Krunić je rekao da će izgradnja solarne elektrane početi kad se završi tender sa rokom za završetak radova od dve godine. Opština Ljubinje je obezbedila 70 hektara zemljišta za solarnu farmu na izlazu iz grada u pravcu Stoca.

Mediji u Bosni i Hercegovini navode da će nova solarna elektrana, kada bude završena, biti najveće takvo postrojenje u zemlji.

Direktor direkcije za distribuciju Elektroprivrede RS Dalibor Muratović izjavio je da će planirana proizvodnja elektrićne energije iz te nove solarne farme zadovoljiti oko 2,5 odsto ukupne godišnje potrošnje u RS. „Prema bilansu proizvodnje za 2018. godinu, male hidroelektrane, solarne elektrane i elektrane na bio-gas, trebalo bi da proizvedu 325 gigavat sati električne energije, od čega je dominatni dio malih hidroelektrana, dok na solarne elektrane otpada svega 7,5 gigavat sati“, dodao je Muratović.

Solarna elektrana će imati veliku instalisanu snagu i zbog toga će investitor sam prodavati struju na tržištu. Investitor će biti obavezan i da izgradi više od 10 kilometara prenosne mreže.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

09 April 2021 - Izmene Zakona o tržištu električne energije povećavaju konkurenciju na tržištu gde Hrvatska elektroprivreda drži 90 odsto snabdevanja.

Grcka otpisala cetiri bloka termoelektrana ugalj

Grčka zvanično otpisala četiri bloka termoelektrana na ugalj

09 April 2021 - Izgleda da će Grčka odbaciti ugalj pre nego što je planirano – jedini preostali projekat termoelektrane verovatno će preći na gas pre kraja 2025. godine

severna makedonija grcka memorandum lng terminal gas elektrana

Severna Makedonija dogovara isporuke gasa i električne energije kako bi prestala da koristi ugalj

07 April 2021 - Firme iz Severne Makedonije i Grčke potpisale su memorandume o snabdevanja prirodnim gasom i električnom energijom.

ERS trazi kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

ERS traži kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

05 April 2021 - Elektroprivreda Republike Srpske objavila je tender za obezbeđivanje kredita od 118,7 miliona evra.