Električna energija

Uskoro tender za solarnu elektranu Ljubinje, načelnik opštine najavio investiciju iz Austrije

Uskoro tender za solarnu elektranu Ljubinje, nacelnik opstine najavio investiciju iz Austrije

Photo: Pixabay

Objavljeno

07.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Izrada projekta i prikupljanje dokumentacije za izgradnju solarne elektrane u opštini Ljubinje u Republici Srpskoj je obavljeno i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva treba da raspiše tender za izvođaća radova, izjavio je načelnik te opštine Darko Krunić. Lokalni mediji su javili da će ukupna investicija u elektranu snage 80 megavata iznosti 72 milion evra i da će doneti opštini godišnji prihod od koncesija od oko 200.000 evra.

Krunić je izjavio da će projekat u potpunosti finasirati firma iz Austrije čije ime nije saopštio, dodajući da su austrijski stručnjaci obišli lokaciju na kojoj treba da bude izgrađen solarana farma. Reč je o sigurnim investitorima koji ne traže nikakav podsticaj iz Vlade i imaju obezbeđenu prodaju električne energije koju bi proizvodili, rekao je Krunić.

Radio TV RS je javila da je ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS potvrdilo da su interesovanje za ovaj projekat pokazale firme iz Austrije i Turske. Vlada RS je usvojila odluku o pokretanju postupka dodele koncesije za solarnu elektranu a nadležno ministarstvo je saopštilo da će uskoro objaviti uslove za koncesiju i raspisati tender.

Krunić je rekao da će izgradnja solarne elektrane početi kad se završi tender sa rokom za završetak radova od dve godine. Opština Ljubinje je obezbedila 70 hektara zemljišta za solarnu farmu na izlazu iz grada u pravcu Stoca.

Mediji u Bosni i Hercegovini navode da će nova solarna elektrana, kada bude završena, biti najveće takvo postrojenje u zemlji.

Direktor direkcije za distribuciju Elektroprivrede RS Dalibor Muratović izjavio je da će planirana proizvodnja elektrićne energije iz te nove solarne farme zadovoljiti oko 2,5 odsto ukupne godišnje potrošnje u RS. „Prema bilansu proizvodnje za 2018. godinu, male hidroelektrane, solarne elektrane i elektrane na bio-gas, trebalo bi da proizvedu 325 gigavat sati električne energije, od čega je dominatni dio malih hidroelektrana, dok na solarne elektrane otpada svega 7,5 gigavat sati“, dodao je Muratović.

Solarna elektrana će imati veliku instalisanu snagu i zbog toga će investitor sam prodavati struju na tržištu. Investitor će biti obavezan i da izgradi više od 10 kilometara prenosne mreže.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

7. novembar 2017. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

7. novembar 2017. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

7. novembar 2017. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

7. novembar 2017. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve