x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

USAID i Britanska ambasada pomažu BiH da ispuni obaveze prema Energetskoj zajednici

08.02.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: USAID
USAID i Britanska ambasada pomažu BiH da ispuni obaveze prema Energetskoj zajednici

USAID Bosna i Hercegovina i Britanska ambasada u Sarajevu potpisali su Memorandum o razumevanju (MoU) o promociji saradnje u energetskom sektoru u BiH.

Ovim dokumentom definisana je saradnja u procesu reforme energetskog sektora sa ciljem da se BiH podrži u ispunjavanju obaveza prema Ugovoru o Energetskoj zajednici i procesu pristupanja Evropske unije, navodi se u saopštenju USAID-a.

Trenutno je protiv BiH otvoreno 6 postupaka zbog nepoštovanja Ugovora o energetskoj zajednici. Postupke je pokrenuo Sekretarijat EnZ.

Direktor Misije USAID u BiH Peter Duffy je naglasio važnost ove saradnje dodajući da ova organizacija već dugo blisko sarađuje sa rukovodstvom BiH kroz podršku energetskom sektoru, olakšavanje regionalne integracije energetskog tržišta, osiguravanje energetske sigurnosti u celoj zemlji i pomoć u kreiranju konkurentne, tržišno orijentisane ekonomije koja pruža bolje ekonomske mogućnosti za sve u BiH.

Kako se BiH suočava sa sankcijama Energetske zajednice zbog neuspeha u usvajanju potrebnih zakona, USAID i Britanska ambasada se zajednički obavezuju na pružanje pomoći institucijama BiH u ispunjavanju tih zahteva, rekao je Duffy.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Matthew Field, izjavio je da su Britanska ambasada u Sarajevu i USAID uspešno sarađivali u brojnim aktivnostima vezanim za reformu energetskog sektora, uključujući izradu i usvajanje Okvirne energetske strategije BiH, usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti Federacije BiH, aktivnosti informisanja javnosti, i organizaciju godišnjeg Energetskog samita BiH.

Kombinacijom naših znanja, Britanska ambasada i USAID će ojačati svoju saradnju u različitim projektima u sektoru energetike za sadašnje i buduće korisnike u Bosni i Hercegovini, napomenuo je Field.

Britanska ambasada i USAID, kako je navedeno u saopštenju, odlučili su da prošire svoju saradnju u aktivnostima koje će doprineti uspešnoj tranziciji energetskog sektora u BiH i usvajanju neophodnih reformi.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.