Električna energija

USAID i Britanska ambasada pomažu BiH da ispuni obaveze prema Energetskoj zajednici

Slika: USAID

Objavljeno

08.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2019.

Komentari

0

Podeli

USAID Bosna i Hercegovina i Britanska ambasada u Sarajevu potpisali su Memorandum o razumevanju (MoU) o promociji saradnje u energetskom sektoru u BiH.

Ovim dokumentom definisana je saradnja u procesu reforme energetskog sektora sa ciljem da se BiH podrži u ispunjavanju obaveza prema Ugovoru o Energetskoj zajednici i procesu pristupanja Evropske unije, navodi se u saopštenju USAID-a.

Trenutno je protiv BiH otvoreno 6 postupaka zbog nepoštovanja Ugovora o energetskoj zajednici. Postupke je pokrenuo Sekretarijat EnZ.

Direktor Misije USAID u BiH Peter Duffy je naglasio važnost ove saradnje dodajući da ova organizacija već dugo blisko sarađuje sa rukovodstvom BiH kroz podršku energetskom sektoru, olakšavanje regionalne integracije energetskog tržišta, osiguravanje energetske sigurnosti u celoj zemlji i pomoć u kreiranju konkurentne, tržišno orijentisane ekonomije koja pruža bolje ekonomske mogućnosti za sve u BiH.

Kako se BiH suočava sa sankcijama Energetske zajednice zbog neuspeha u usvajanju potrebnih zakona, USAID i Britanska ambasada se zajednički obavezuju na pružanje pomoći institucijama BiH u ispunjavanju tih zahteva, rekao je Duffy.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Matthew Field, izjavio je da su Britanska ambasada u Sarajevu i USAID uspešno sarađivali u brojnim aktivnostima vezanim za reformu energetskog sektora, uključujući izradu i usvajanje Okvirne energetske strategije BiH, usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti Federacije BiH, aktivnosti informisanja javnosti, i organizaciju godišnjeg Energetskog samita BiH.

Kombinacijom naših znanja, Britanska ambasada i USAID će ojačati svoju saradnju u različitim projektima u sektoru energetike za sadašnje i buduće korisnike u Bosni i Hercegovini, napomenuo je Field.

Britanska ambasada i USAID, kako je navedeno u saopštenju, odlučili su da prošire svoju saradnju u aktivnostima koje će doprineti uspešnoj tranziciji energetskog sektora u BiH i usvajanju neophodnih reformi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

8. februar 2019. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

8. februar 2019. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

8. februar 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

8. februar 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin