Električna energija

Uniper će sa NGEN-om instalirati bateriju od 50 MW u Nemačkoj

Uniper BESS NGEN bateriju 50 MW Nemackoj

Photo: Uniper SE

Objavljeno

28.05.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Uniper planira da sa kompanijom za energetska rešenja NGEN izgradi baterijski sistem za skladištenje energije na lokaciji svoje elektrane Heyden u zapadnoj Nemačkoj. Očekuje da će postrojenje pustiti u rad 2025. godine.

Uniper je saopštio da njegovo partnerstvo sa NGEN-om pokazuje zajedničku posvećenost inovacijama i održivosti kao i posvećenost ekspanziji infrastrukture za zelenu energiju u Nemačkoj. Dve kompanije su postigle sporazum da instaliraju baterijski sistem za skladištenje energije (BESS) operativne snage 50 megavata i kapaciteta 100 megavat-sati.

Postrojenje će se sastojati od 26 modula, a njegovo puštanje u rad se očekuje sledeće godine, saopštila je nemačka kompanija. Sistemi za skladištenje energije omogućavaju efikasnije korišćenje svih elektrana koje isporučuju električnu energiju u lokalnu mrežu, budući da struja tako može da se sačuva i upotrebi kada zatreba, dodala je.

Ova tehnologija omogućava integraciju obnovljivih izvora energije, jer je njihov učinak intermitentan, odnosno u velikoj meri nepredvidljiv, jer zavisi od meteoroloških uslova. Tako se obezbeđuje pouzdano, fleksibilno snabdevanje strujom i istovremeno doprinosi stabilnosti mreže, napominje Uniper.

BESS postrojenje će biti postavljeno na lokaciji termoelektrane na ugalj koja se ove godine zatvara

Lokacija je u okviru termoelektrane Heyden, koja troši bitumenski ugalj, a njeno zatvaranje je zakazano za kraj septembra. Nalazi se u Petershagenu u Severnoj Rajni-Vestfaliji u zapadnoj Nemačkoj.

„U Uniperovoj strategiji, skladištenje energije ima važnu ulogu u razvoju poslovanja u domenu zelenog rasta. Mi ćemo korišćenjem najsavremenije tehnologije i ekspertize u razvoju održivih rešenja odigrati centralnu ulogu u uobličavanju budućnosti energetike u Nemačkoj“, izjavio je direktor operative Jan Tašenberger, zadužen za nove projekte za zelenu električnu energiju i gas.

NGEN otvara svoje prvo predstavništvo u Nemačkoj

U okviru ovog projekta, NGEN će otvoriti predstavništvo u Frankfurtu, koje će mu biti prvo u Nemačkoj. Ta slovenačka kompanija za energetska rešenja namerava da konsoliduje svoje prisustvo na evropskom tržištu energije, stoji u objavi.

„Ova strateška saradnja će nam omogućiti da budemo pokretači inovacija, ubrzamo uvođenje obnovljive energije i doprinesemo istrajnijem i održivijem energetskom sistemu u Nemačkoj“, izjavio je generalni direktor kompanije NGEN Group Roman Bernard. Inače, on je bio jedan od glavnih panelista na nedavnom Beogradskom energetskom forumu, u organizaciji portala Balkan Green Energy News.

Uniper, NGEN će invertere integrisati u baterijski sistem za čiju se izgradnju spremaju

Predloženo postrojenje će biti sastavljeno od punjivih litijumskih baterijskih modula. Uniper i NGEN su najavili da će u postrojenju za skladištenje s baterijskim modulima biti integrisani inverterski moduli, a sadržaće i termalni sistem za hlađenje ili grejanje komponenti i interfejs za upravljanje sistemom.

Uniper, sa sedištem u Diseldorfu, međunarodna je energetska kompanija aktivna u više od 40 zemalja. Ima 7.000 zaposlenih, a glavna tržišta su joj Nemačka, Velika Britanija, Švedska i Holandija.

Kompanijino poslovanje obuhvata proizvodnju struje u Evropi, globalno trgovanje energentima i širok portfelj sa gasom. Uniper nabavlja gas, uključujući i onaj dobijen od tečnog prirodnog gasa, i druge energetske izvore. Kompanija je saopštila da poseduje skladišta gasa ukupnog kapaciteta iznad sedam milijardi kubnih metara i upravlja njima.

Namerava da najkasnije 2040. postane ugljenično neutralna. Uniper nastoji da do 2030. podigne udeo bezugljeničnog kapaciteta za proizvodnju struje na više od 80 procenata. Ta kompanija širi svoj portfelj sa gasom uključivanjem takozvanih zelenih gasova kao što su vodonik i biometan, a na dugi rok planira da u potpunosti pređe na njih.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

28. maj 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

28. maj 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

28. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

28. maj 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore