Električna energija

Uniper će sa NGEN-om instalirati bateriju od 50 MW u Nemačkoj

Uniper BESS NGEN bateriju 50 MW Nemackoj

Photo: Uniper SE

Objavljeno

28.05.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Uniper planira da sa kompanijom za energetska rešenja NGEN izgradi baterijski sistem za skladištenje energije na lokaciji svoje elektrane Heyden u zapadnoj Nemačkoj. Očekuje da će postrojenje pustiti u rad 2025. godine.

Uniper je saopštio da njegovo partnerstvo sa NGEN-om pokazuje zajedničku posvećenost inovacijama i održivosti kao i posvećenost ekspanziji infrastrukture za zelenu energiju u Nemačkoj. Dve kompanije su postigle sporazum da instaliraju baterijski sistem za skladištenje energije (BESS) operativne snage 50 megavata i kapaciteta 100 megavat-sati.

Postrojenje će se sastojati od 26 modula, a njegovo puštanje u rad se očekuje sledeće godine, saopštila je nemačka kompanija. Sistemi za skladištenje energije omogućavaju efikasnije korišćenje svih elektrana koje isporučuju električnu energiju u lokalnu mrežu, budući da struja tako može da se sačuva i upotrebi kada zatreba, dodala je.

Ova tehnologija omogućava integraciju obnovljivih izvora energije, jer je njihov učinak intermitentan, odnosno u velikoj meri nepredvidljiv, jer zavisi od meteoroloških uslova. Tako se obezbeđuje pouzdano, fleksibilno snabdevanje strujom i istovremeno doprinosi stabilnosti mreže, napominje Uniper.

BESS postrojenje će biti postavljeno na lokaciji termoelektrane na ugalj koja se ove godine zatvara

Lokacija je u okviru termoelektrane Heyden, koja troši bitumenski ugalj, a njeno zatvaranje je zakazano za kraj septembra. Nalazi se u Petershagenu u Severnoj Rajni-Vestfaliji u zapadnoj Nemačkoj.

„U Uniperovoj strategiji, skladištenje energije ima važnu ulogu u razvoju poslovanja u domenu zelenog rasta. Mi ćemo korišćenjem najsavremenije tehnologije i ekspertize u razvoju održivih rešenja odigrati centralnu ulogu u uobličavanju budućnosti energetike u Nemačkoj“, izjavio je direktor operative Jan Tašenberger, zadužen za nove projekte za zelenu električnu energiju i gas.

NGEN otvara svoje prvo predstavništvo u Nemačkoj

U okviru ovog projekta, NGEN će otvoriti predstavništvo u Frankfurtu, koje će mu biti prvo u Nemačkoj. Ta slovenačka kompanija za energetska rešenja namerava da konsoliduje svoje prisustvo na evropskom tržištu energije, stoji u objavi.

„Ova strateška saradnja će nam omogućiti da budemo pokretači inovacija, ubrzamo uvođenje obnovljive energije i doprinesemo istrajnijem i održivijem energetskom sistemu u Nemačkoj“, izjavio je generalni direktor kompanije NGEN Group Roman Bernard. Inače, on je bio jedan od glavnih panelista na nedavnom Beogradskom energetskom forumu, u organizaciji portala Balkan Green Energy News.

Uniper, NGEN će invertere integrisati u baterijski sistem za čiju se izgradnju spremaju

Predloženo postrojenje će biti sastavljeno od punjivih litijumskih baterijskih modula. Uniper i NGEN su najavili da će u postrojenju za skladištenje s baterijskim modulima biti integrisani inverterski moduli, a sadržaće i termalni sistem za hlađenje ili grejanje komponenti i interfejs za upravljanje sistemom.

Uniper, sa sedištem u Diseldorfu, međunarodna je energetska kompanija aktivna u više od 40 zemalja. Ima 7.000 zaposlenih, a glavna tržišta su joj Nemačka, Velika Britanija, Švedska i Holandija.

Kompanijino poslovanje obuhvata proizvodnju struje u Evropi, globalno trgovanje energentima i širok portfelj sa gasom. Uniper nabavlja gas, uključujući i onaj dobijen od tečnog prirodnog gasa, i druge energetske izvore. Kompanija je saopštila da poseduje skladišta gasa ukupnog kapaciteta iznad sedam milijardi kubnih metara i upravlja njima.

Namerava da najkasnije 2040. postane ugljenično neutralna. Uniper nastoji da do 2030. podigne udeo bezugljeničnog kapaciteta za proizvodnju struje na više od 80 procenata. Ta kompanija širi svoj portfelj sa gasom uključivanjem takozvanih zelenih gasova kao što su vodonik i biometan, a na dugi rok planira da u potpunosti pređe na njih.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

28. maj 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su u Zagrebu ugovor o osnivanju zajedničke...

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

28. maj 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

28. maj 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

28. maj 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize