Energetska efikasnost

UNDP objavio poziv opštinama za tehničku pomoć i treninge za upravljanje energetskim sistemima i korišćenje biomase

Objavljeno

25.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavništvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji pozvalo je opštine da podnesu zahteve za tehničku pomoć i obuku lokalnih vlasti radi uvođenje sistema za upravljanje energetskim sistemima i upotrebu biomase za proizvodnju energije. U pozivu se kaže da sve opštine koje imaju od 20.000 do 40.000 stanovnika mogu da apliciraju za tehničku pomoć ali se ne precizira koliko ukupno opština može da bude obuhvaćeno projetkom.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj je u oglasu naveo da je jedan od ciljeva projekta da opštine koriste sirovine koje su dostupne na njihovoj teritoriji radi proizvodnje energije iz biomase.

U oglasu UNDP se kaže da se mogu podnositi zahtevi za tehničku pomoć u izradi godišnjih izveštaja o ostvarivanju ciljeva u uštedi energije za jedinice lokalne samouprave u skladu sa „Pravilnikom o obrascu godišnjeg izveštaja o ostvarivanju ciljeva uštede energije“.

Opštine mogu podnet zahteve za pomoć i za izradu programa energetske efikasnosti u lokalnim zajednicama u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije sa potprogramom analize raspoloživog potencijala i iskorišćenja biomase u energetske svrhe na teritoriji opštine, kaže se u oglasu UNDP.

Opštine mogu da traže obuku za upotrebu informacionog sistema energetskog menadžmenta, obuku o finansiranju projekata za proizvodnju energije iz biomase na poljoprivrednim gazdinstvima i obuku o uzgajanju energetskih zasada.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj nudi i pomoć u inventarisanju kotlovskih postrojenja u objektima od javnog značaja.

U oglasu koji je objavio UNDP se ne precizira koliki je budžet za svu obuku i tehničku pomoći koje se nude opštinama i gradskim opštinima širom Srbije. Zahtevi za pomoć i obuku se moraju podneti najkasnije do 18 septembra 2017 u zapečaćenim kovertama kancelariji UNDP u Beogradu.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj je počeo sa radom u Jugoslaviji i Srbiji 1952. godine a podršku održivom post-konfliktnom razvoju i naporima Srbije da se pridruži Evropskoj uniji je počeo da pruža 2000. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. avgust 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. avgust 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

25. avgust 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

25. avgust 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike