Energetska efikasnost

UNDP objavio poziv opštinama za tehničku pomoć i treninge za upravljanje energetskim sistemima i korišćenje biomase

Objavljeno

25.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavništvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji pozvalo je opštine da podnesu zahteve za tehničku pomoć i obuku lokalnih vlasti radi uvođenje sistema za upravljanje energetskim sistemima i upotrebu biomase za proizvodnju energije. U pozivu se kaže da sve opštine koje imaju od 20.000 do 40.000 stanovnika mogu da apliciraju za tehničku pomoć ali se ne precizira koliko ukupno opština može da bude obuhvaćeno projetkom.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj je u oglasu naveo da je jedan od ciljeva projekta da opštine koriste sirovine koje su dostupne na njihovoj teritoriji radi proizvodnje energije iz biomase.

U oglasu UNDP se kaže da se mogu podnositi zahtevi za tehničku pomoć u izradi godišnjih izveštaja o ostvarivanju ciljeva u uštedi energije za jedinice lokalne samouprave u skladu sa „Pravilnikom o obrascu godišnjeg izveštaja o ostvarivanju ciljeva uštede energije“.

Opštine mogu podnet zahteve za pomoć i za izradu programa energetske efikasnosti u lokalnim zajednicama u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije sa potprogramom analize raspoloživog potencijala i iskorišćenja biomase u energetske svrhe na teritoriji opštine, kaže se u oglasu UNDP.

Opštine mogu da traže obuku za upotrebu informacionog sistema energetskog menadžmenta, obuku o finansiranju projekata za proizvodnju energije iz biomase na poljoprivrednim gazdinstvima i obuku o uzgajanju energetskih zasada.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj nudi i pomoć u inventarisanju kotlovskih postrojenja u objektima od javnog značaja.

U oglasu koji je objavio UNDP se ne precizira koliki je budžet za svu obuku i tehničku pomoći koje se nude opštinama i gradskim opštinima širom Srbije. Zahtevi za pomoć i obuku se moraju podneti najkasnije do 18 septembra 2017 u zapečaćenim kovertama kancelariji UNDP u Beogradu.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj je počeo sa radom u Jugoslaviji i Srbiji 1952. godine a podršku održivom post-konfliktnom razvoju i naporima Srbije da se pridruži Evropskoj uniji je počeo da pruža 2000. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

25. avgust 2017. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

25. avgust 2017. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

25. avgust 2017. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

25. avgust 2017. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana