Voda

U SAD ruše najveću branu do sada u kampanji obnove prirode

uklanjanje brana u SAD

Foto: American rivers / Mike Wilkinson

Objavljeno

31.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U Sjedinjenim Državama je započet najveći projekat uklanjanja brane u istoriji te zemlje. Rušenje ovog objekta na reci Klamat na granici između Kalifornije i Oregona je delo nacionalnog pokreta za obnavljanje prirodnog toka reka, staništa riba i niza ekosistema.

U SAD je zaključno s februarom ove godine uklonjeno više od 2.000 brana, od čega većina u poslednjih 25 godina. Među glavnim zagovornicima aktuelne kampanje su predstavnici grupe American rivers. Prema podacima na njihovom sajtu, veruju da je moguće srušiti 30.000 brana od 400.000 koliko ih je ukupno u zemlji, da bi se reke i rečni ekosistemi obnovili.

Najveći poduhvat do sada jeste uklanjanje četiri brane i hidroelektrane duž reke Klamat, prenosi AP. Rušenje treba da bude završeno do kraja sledeće godine, kada će 644 kilometra reke ponovo biti dostupno za ugrožene vrste riba i drugih životinjskih vrsta. Prošle godine je uklonjeno 65 brana, čime se 692 kilometra rečnih tokova ponovo spojilo.

Biće potrebno puno rada kako bi se okolina i reka vratile u stanje pre podizanja brane

Ukloniti branu je lakši deo posla. Biće potrebno uložiti puno rada kako bi se okolina i reka vratile u stanje pre podizanja brane. Radnici i starosedelačka plemena sade velik broj biljaka i stabala i održavaju ih.

Pripadnici autohtonih naroda su poslednjih pet godina ručno sakupljali semena i slali ga u rasadnike, da bi ga kasnije posejali duž obala reke. Helikopterima će na lokacije obnove biti prevezeno stotine hiljada sadnica drveća i žbunja, stoji u članku.

Prirodi bi bile potrebne decenije da se sama oporavi. Međutim, u strahu od invazivnih vrsta, zvaničnici su rešili da ubrzaju ovaj proces.

„Zašto jednostavno ne pustite prirodu da ide svojim tokom? Pa, priroda nije krenula svojim tokom kada su postavljene brane. Ne možemo se pretvarati da se ova ogromna promena u pejzažu nije dogodila i ne možemo samo da zanemarimo činjenicu da su invazivne vrste velik problem na zapadu i u Kaliforniji“, rekao je Dejv Mjurer, direktor za odnose sa zajednicom u kompaniji Resource Environmental Solutions, koja vodi projekat obnove.

Borba indijanskih plemena je trajala decenijama

Brane na Klamatu su građene počev od 1918. godine za proizvodnju električne energije. Tako je prekinut prirodni tok reke, što je uticalo na životni ciklusa ribe. Pre svega lososa, koji je Indijancima bio izuzetno važan izvor hrane.

Zbog niskog vodostaja i visokih temperatura 2002. godine, došlo je do pojave bakterije koja je ubila više od 34.000 riba, uglavnom lososa. Starosedeoci i ekološke grupe su svih ovih godina zagovarali uklanjanje brana, sve dok prošle godine savezne vlasti nisu odobrile plan.

Projekat će koštati 500 miliona dolara

Projekat će koštati 500 miliona dolara, a platiće ga poreski obveznici. Već je uklonjena najmanja od četiri brane, a ostale tri će biti srušene sledeće godine, nakon što se akumulacije isprazne. Nivo vode u jezerima će padati po između jednog metra i metra i po dnevno tokom prvih nekoliko meseci naredne godine. Kako nivo vode bude opadao, radnici će u vlažno zemljište saditi seme i presađivati sadnice 98 autohtonih biljnih vrsta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vodič za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

31. jul 2023. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

31. jul 2023. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

31. jul 2023. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

31. jul 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.