x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U Prokuplju Dom za stare postavio solarne panele za dogrevanje vode – planira se i unapređenje energetske efikasnosti bolnice

05.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Wikimedia Commons/Miljan Simonović
U Prokuplju Dom za stare postavio solarne panele za dogrevanje vode – planira se i unapređenje energetske efikasnosti bolnice

U dvorištu Doma za smeštaj i negu starih lica u Prokuplju postavljeni su solarni paneli za dogrevanje vode u već postojećim bojlerima. Sredstva za ovu investiciju, u iznosu od 400.000 dinara, obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, saopštila je opština Prokuplje.

„Usluge ustanove trenutno koristi 136 starih i bolesnih lica kojima je svakodnevno potrebna topla voda. Zbog toga smo postavljanjem ovih panela nastojali da u bojlerima bude stalno tople vode i da smanjimo troškove za utrošenu energiju“, izjavio je v.d. direktora Doma za smeštaj i negu starih lica Nebojša Vukadinović, navodi se u saopštenju opštine.

Postavljanjem panela, očekuje se ušteda električne energije za oko 15%.

Vukadinović je dodao da je planirano da u narednom periodu budu postavljeni dodatni paneli i bojleri za toplu vodu u stacionarnom delu Doma. Ugradnjom ovih panela, očekuje se da potrošnja struje za zagrevanje vode u bojlerima bude smanjena za 50%.

Paneli trenutno zagrevaju sanitarnu vodu u kapacitetu od 500 litara, kažu u Domu za smeštaj i negu starih lica za Balkan Green Energy News i dodaju da je ukupan kapacitet bojlera za zagrevanje sanitarne vode u ustanovi 3.000 litara, pa je u planu da se isti u potpunosti zagreva solarnim termokolektorima.

Planira se rekonstrukcija bolnice, prvi deo projekta – energetska efikasnost

Opština Prokuplje nedavno je predstavila i projekat rekonstrukcije Opšte bolnice vredan 2,5 milijardi dinara, čiji prvi deo podrazumeva unapređenje energetske efikasnosti i izgradnju nove kotlarnice u okviru novog bloka. Reč je o savremenom sistemu grejanja, koji isključuje zagađenje životne okoline, navodi opština u saopštenju.

Nakon što Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije, koja finansira projekat, usvoji plan rekonstrukcije, biće raspisan tender za izvođača radova, izjavio je predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

U opštini se nadaju da će radovi moći da počnu već na proleće. Projekat je deo plana da se celokupni zdravstveni sistem opštine premesti u istu zgradu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.