OIE

U Prokuplju Dom za stare postavio solarne panele za dogrevanje vode – planira se i unapređenje energetske efikasnosti bolnice

Foto: Wikimedia Commons/Miljan Simonović

Objavljeno

05.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U dvorištu Doma za smeštaj i negu starih lica u Prokuplju postavljeni su solarni paneli za dogrevanje vode u već postojećim bojlerima. Sredstva za ovu investiciju, u iznosu od 400.000 dinara, obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, saopštila je opština Prokuplje.

„Usluge ustanove trenutno koristi 136 starih i bolesnih lica kojima je svakodnevno potrebna topla voda. Zbog toga smo postavljanjem ovih panela nastojali da u bojlerima bude stalno tople vode i da smanjimo troškove za utrošenu energiju“, izjavio je v.d. direktora Doma za smeštaj i negu starih lica Nebojša Vukadinović, navodi se u saopštenju opštine.

Postavljanjem panela, očekuje se ušteda električne energije za oko 15%.

Vukadinović je dodao da je planirano da u narednom periodu budu postavljeni dodatni paneli i bojleri za toplu vodu u stacionarnom delu Doma. Ugradnjom ovih panela, očekuje se da potrošnja struje za zagrevanje vode u bojlerima bude smanjena za 50%.

Paneli trenutno zagrevaju sanitarnu vodu u kapacitetu od 500 litara, kažu u Domu za smeštaj i negu starih lica za Balkan Green Energy News i dodaju da je ukupan kapacitet bojlera za zagrevanje sanitarne vode u ustanovi 3.000 litara, pa je u planu da se isti u potpunosti zagreva solarnim termokolektorima.

Planira se rekonstrukcija bolnice, prvi deo projekta – energetska efikasnost

Opština Prokuplje nedavno je predstavila i projekat rekonstrukcije Opšte bolnice vredan 2,5 milijardi dinara, čiji prvi deo podrazumeva unapređenje energetske efikasnosti i izgradnju nove kotlarnice u okviru novog bloka. Reč je o savremenom sistemu grejanja, koji isključuje zagađenje životne okoline, navodi opština u saopštenju.

Nakon što Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije, koja finansira projekat, usvoji plan rekonstrukcije, biće raspisan tender za izvođača radova, izjavio je predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

U opštini se nadaju da će radovi moći da počnu već na proleće. Projekat je deo plana da se celokupni zdravstveni sistem opštine premesti u istu zgradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. decembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

5. decembar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

5. decembar 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

5. decembar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike