OIE

U Nevesinju se planira četvrta solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

Slika: Ludwig Bickel from Pixabay

Objavljeno

17.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske donela je odluku da pokrene proceduru za dodelu koncesije za solarnu elektranu Nevesinje i zadužila Ministarstvo energetike i rudarstva da sprovede proceduru.

Odluka je doneta na osnovu zahteva firme Etmax iz Banjaluke koja traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje solarne elektrane Nevesinje instalisane snage 60 megavata (MW). To će biti treća velika solarna elektrana u Hercegovini.

Investicija u solarnu elektranu procenjena je na 104,3 miliona maraka (53,3 miliona evra), a očekivana godišnja proizvodnja je 84 GWh. Inače, firma Etmax se bavi projektovanjem, razvojem i izgradnjom fotonaponskih elektrana.

Za svaki proizvedeni MWh električne energije Etmax će morati da izdvoji 2,8 evra

Odlukom Vlade utvrđeni su uslovi za dodelu koncesije, koja će biti potpisana na period do 50 godina. Etmax će na ime koncesije morati da uplati jednokratni iznos od 521.808 konvertibilnih maraka (267.000 evra), dok će za svaki proizvedeni MWh električne energije morati da izdvoji 5,5 maraka (2,8 evra).

Ministarstvo energetike i rudarstva, koje će sprovesti pregovarački postupak, ima rok od 60 dana da Vladi dostavi izveštaj, predlog rešenja o dodeli koncesije i predlog ugovora o koncesiji.

Novac za gradnju solarne elektrane Etmax će obezbediti preko kredita

Pregovarački postupak počinje dostavljanjem ponude i studije opravdanosti Vladi od strane potencijalnog koncesionara. Ugovorom o koncesiji, kako se navodi u odluci, bliže će se odrediti obaveze koncesionara.

Novac za gradnju solarne elektrane Etmax će obezbediti preko kredita, rekao je za Capital.ba Siniša Maksimović, direktor i osnivač preduzeća. On je najavio da će u projektu imati nekoliko partnera.

Republika Srpske je dosad izdala dve koncesije za gradnju solarnih elektrana. U julu prošle godine potpisan je ugovor o koncesiji sa firmom EFT za elektranu Bileća, a u oktobru je dodeljena koncesija državnoj kompaniji Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) za solarni park Trebinje 1.

I Elektroprivreda BiH (EPBiH) planira gradnju solarne elektrane pored svoje vetroelektrane Podveležje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

17. septembar 2021. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

17. septembar 2021. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

17. septembar 2021. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

17. septembar 2021. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu