OIE

U Nevesinju se planira četvrta solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

Slika: Ludwig Bickel from Pixabay

Objavljeno

17.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske donela je odluku da pokrene proceduru za dodelu koncesije za solarnu elektranu Nevesinje i zadužila Ministarstvo energetike i rudarstva da sprovede proceduru.

Odluka je doneta na osnovu zahteva firme Etmax iz Banjaluke koja traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje solarne elektrane Nevesinje instalisane snage 60 megavata (MW). To će biti treća velika solarna elektrana u Hercegovini.

Investicija u solarnu elektranu procenjena je na 104,3 miliona maraka (53,3 miliona evra), a očekivana godišnja proizvodnja je 84 GWh. Inače, firma Etmax se bavi projektovanjem, razvojem i izgradnjom fotonaponskih elektrana.

Za svaki proizvedeni MWh električne energije Etmax će morati da izdvoji 2,8 evra

Odlukom Vlade utvrđeni su uslovi za dodelu koncesije, koja će biti potpisana na period do 50 godina. Etmax će na ime koncesije morati da uplati jednokratni iznos od 521.808 konvertibilnih maraka (267.000 evra), dok će za svaki proizvedeni MWh električne energije morati da izdvoji 5,5 maraka (2,8 evra).

Ministarstvo energetike i rudarstva, koje će sprovesti pregovarački postupak, ima rok od 60 dana da Vladi dostavi izveštaj, predlog rešenja o dodeli koncesije i predlog ugovora o koncesiji.

Novac za gradnju solarne elektrane Etmax će obezbediti preko kredita

Pregovarački postupak počinje dostavljanjem ponude i studije opravdanosti Vladi od strane potencijalnog koncesionara. Ugovorom o koncesiji, kako se navodi u odluci, bliže će se odrediti obaveze koncesionara.

Novac za gradnju solarne elektrane Etmax će obezbediti preko kredita, rekao je za Capital.ba Siniša Maksimović, direktor i osnivač preduzeća. On je najavio da će u projektu imati nekoliko partnera.

Republika Srpske je dosad izdala dve koncesije za gradnju solarnih elektrana. U julu prošle godine potpisan je ugovor o koncesiji sa firmom EFT za elektranu Bileća, a u oktobru je dodeljena koncesija državnoj kompaniji Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) za solarni park Trebinje 1.

I Elektroprivreda BiH (EPBiH) planira gradnju solarne elektrane pored svoje vetroelektrane Podveležje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Sloveniju ocekuje skok cena struje u trecem kvartalu

Sloveniju očekuje skok cena struje u trećem kvartalu 2022.

19 маја 2022 - Potrošači struje u Sloveniji zasad nisu osetili cenovni udar, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor kompanije ELES

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom