OIE

U Nevesinju se planira četvrta solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

Slika: Ludwig Bickel from Pixabay

Objavljeno

17.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske donela je odluku da pokrene proceduru za dodelu koncesije za solarnu elektranu Nevesinje i zadužila Ministarstvo energetike i rudarstva da sprovede proceduru.

Odluka je doneta na osnovu zahteva firme Etmax iz Banjaluke koja traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje solarne elektrane Nevesinje instalisane snage 60 megavata (MW). To će biti treća velika solarna elektrana u Hercegovini.

Investicija u solarnu elektranu procenjena je na 104,3 miliona maraka (53,3 miliona evra), a očekivana godišnja proizvodnja je 84 GWh. Inače, firma Etmax se bavi projektovanjem, razvojem i izgradnjom fotonaponskih elektrana.

Za svaki proizvedeni MWh električne energije Etmax će morati da izdvoji 2,8 evra

Odlukom Vlade utvrđeni su uslovi za dodelu koncesije, koja će biti potpisana na period do 50 godina. Etmax će na ime koncesije morati da uplati jednokratni iznos od 521.808 konvertibilnih maraka (267.000 evra), dok će za svaki proizvedeni MWh električne energije morati da izdvoji 5,5 maraka (2,8 evra).

Ministarstvo energetike i rudarstva, koje će sprovesti pregovarački postupak, ima rok od 60 dana da Vladi dostavi izveštaj, predlog rešenja o dodeli koncesije i predlog ugovora o koncesiji.

Novac za gradnju solarne elektrane Etmax će obezbediti preko kredita

Pregovarački postupak počinje dostavljanjem ponude i studije opravdanosti Vladi od strane potencijalnog koncesionara. Ugovorom o koncesiji, kako se navodi u odluci, bliže će se odrediti obaveze koncesionara.

Novac za gradnju solarne elektrane Etmax će obezbediti preko kredita, rekao je za Capital.ba Siniša Maksimović, direktor i osnivač preduzeća. On je najavio da će u projektu imati nekoliko partnera.

Republika Srpske je dosad izdala dve koncesije za gradnju solarnih elektrana. U julu prošle godine potpisan je ugovor o koncesiji sa firmom EFT za elektranu Bileća, a u oktobru je dodeljena koncesija državnoj kompaniji Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) za solarni park Trebinje 1.

I Elektroprivreda BiH (EPBiH) planira gradnju solarne elektrane pored svoje vetroelektrane Podveležje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste