OIE

U Nevesinju se planira četvrta solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

Slika: Ludwig Bickel from Pixabay

Objavljeno

17.09.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Republike Srpske donela je odluku da pokrene proceduru za dodelu koncesije za solarnu elektranu Nevesinje i zadužila Ministarstvo energetike i rudarstva da sprovede proceduru.

Odluka je doneta na osnovu zahteva firme Etmax iz Banjaluke koja traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje solarne elektrane Nevesinje instalisane snage 60 megavata (MW). To će biti treća velika solarna elektrana u Hercegovini.

Investicija u solarnu elektranu procenjena je na 104,3 miliona maraka (53,3 miliona evra), a očekivana godišnja proizvodnja je 84 GWh. Inače, firma Etmax se bavi projektovanjem, razvojem i izgradnjom fotonaponskih elektrana.

Za svaki proizvedeni MWh električne energije Etmax će morati da izdvoji 2,8 evra

Odlukom Vlade utvrđeni su uslovi za dodelu koncesije, koja će biti potpisana na period do 50 godina. Etmax će na ime koncesije morati da uplati jednokratni iznos od 521.808 konvertibilnih maraka (267.000 evra), dok će za svaki proizvedeni MWh električne energije morati da izdvoji 5,5 maraka (2,8 evra).

Ministarstvo energetike i rudarstva, koje će sprovesti pregovarački postupak, ima rok od 60 dana da Vladi dostavi izveštaj, predlog rešenja o dodeli koncesije i predlog ugovora o koncesiji.

Novac za gradnju solarne elektrane Etmax će obezbediti preko kredita

Pregovarački postupak počinje dostavljanjem ponude i studije opravdanosti Vladi od strane potencijalnog koncesionara. Ugovorom o koncesiji, kako se navodi u odluci, bliže će se odrediti obaveze koncesionara.

Novac za gradnju solarne elektrane Etmax će obezbediti preko kredita, rekao je za Capital.ba Siniša Maksimović, direktor i osnivač preduzeća. On je najavio da će u projektu imati nekoliko partnera.

Republika Srpske je dosad izdala dve koncesije za gradnju solarnih elektrana. U julu prošle godine potpisan je ugovor o koncesiji sa firmom EFT za elektranu Bileća, a u oktobru je dodeljena koncesija državnoj kompaniji Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) za solarni park Trebinje 1.

I Elektroprivreda BiH (EPBiH) planira gradnju solarne elektrane pored svoje vetroelektrane Podveležje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

17. septembar 2021. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

17. septembar 2021. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

17. septembar 2021. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

17. septembar 2021. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta