Energetska kriza

Tri mita o globalnoj energetskoj krizi

Foto: Fatih Birol/Twitter

Objavljeno

07.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

07.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

U vremenu kada globalna energetska kriza nanosi jake udarce domaćinstvima, kompanijama i čitavim privredama širom sveta, važno je odvojiti činjenice od fikcije, poručio je u autorskom tekstu za Financial Times Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA). On je istakao da se često čuju tri tvrdnje za koje on misli da su potpuno pogrešne, i da su neka vrsta mita.

  • Mit 1: Rusija pobeđuje u energetskoj bitki

Kratkoročni skok prihoda Rusije od izvoza energije, kako ističe Fatih Birol, ne može nadoknaditi trajni gubitak poverenja i tržišta. On smatra da Kremlj sebi nanosi dugoročnu štetu prekidajući sve odnose sa EU, koja je njegov najveći kupac. Ruski sektor nafte i gasa će, dodaje, imati dosta poteškoća pod sankcijama.

Naime, Birol smatra da će odsustvo zapadnih kompanija, tehnologija i pružalaca usluga kao rezultat sankcija predstavlja veliki rizik za kapacitet Rusije da eksploatiše naftu i gas, a posebno za njene projekte za tečni prirodni gas (eng. LNG).

  • Mit 2: Današnja kriza je kriza čiste energije

Šef IEA ističe da kreatori energetske politike širom sveta, sa kojima je nedavno razgovarao, žale što nisu krenuli brže u izgradnju solarnih elektrana i vetroparkova, kao i u povećanje energetske efikasnosti.

U stvari, više energije sa niskim sadržajem ugljenika bi pomoglo u ublažavanju krize, a brža tranzicija je najbolji izlaz iz nje, poručio je Birol.

Po njegovom mišljenju, kada ljudi krive čistu energiju za krizu, oni žele da skrenu pažnju sa pravih krivaca: gasna kriza i Rusija.

  • Mit 3: Kriza će nas sprečiti da se uhvatimo u koštac sa klimatskim promenama

Kriza zapravo može biti istorijska prekretnica ka čistijem, pristupačnijem i sigurnijem energetskom sistemu, napisao je Birol i dodao da je ona, u stvari, oštar podsetnik na neodrživost trenutnog energetskog sistema, kojim dominiraju fosilna goriva.

Prelazak na pristupačniji i sigurniji energetski sistem već se dešava. Dokazi su REPowerEU, zakon o smanjenju inflacije Sjedinjenih Američkih Država, japanski plan GX (Zelena transformacija) i planovi za čistu energiju u Kini i Indiji.

Komentara: (1)
V / 07.09.2022.

Ovo je sve upravo suprotno…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

7. septembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

7. septembar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. septembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

7. septembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.