Energetska kriza

Tri mita o globalnoj energetskoj krizi

Foto: Fatih Birol/Twitter

Objavljeno

07.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

07.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

U vremenu kada globalna energetska kriza nanosi jake udarce domaćinstvima, kompanijama i čitavim privredama širom sveta, važno je odvojiti činjenice od fikcije, poručio je u autorskom tekstu za Financial Times Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA). On je istakao da se često čuju tri tvrdnje za koje on misli da su potpuno pogrešne, i da su neka vrsta mita.

  • Mit 1: Rusija pobeđuje u energetskoj bitki

Kratkoročni skok prihoda Rusije od izvoza energije, kako ističe Fatih Birol, ne može nadoknaditi trajni gubitak poverenja i tržišta. On smatra da Kremlj sebi nanosi dugoročnu štetu prekidajući sve odnose sa EU, koja je njegov najveći kupac. Ruski sektor nafte i gasa će, dodaje, imati dosta poteškoća pod sankcijama.

Naime, Birol smatra da će odsustvo zapadnih kompanija, tehnologija i pružalaca usluga kao rezultat sankcija predstavlja veliki rizik za kapacitet Rusije da eksploatiše naftu i gas, a posebno za njene projekte za tečni prirodni gas (eng. LNG).

  • Mit 2: Današnja kriza je kriza čiste energije

Šef IEA ističe da kreatori energetske politike širom sveta, sa kojima je nedavno razgovarao, žale što nisu krenuli brže u izgradnju solarnih elektrana i vetroparkova, kao i u povećanje energetske efikasnosti.

U stvari, više energije sa niskim sadržajem ugljenika bi pomoglo u ublažavanju krize, a brža tranzicija je najbolji izlaz iz nje, poručio je Birol.

Po njegovom mišljenju, kada ljudi krive čistu energiju za krizu, oni žele da skrenu pažnju sa pravih krivaca: gasna kriza i Rusija.

  • Mit 3: Kriza će nas sprečiti da se uhvatimo u koštac sa klimatskim promenama

Kriza zapravo može biti istorijska prekretnica ka čistijem, pristupačnijem i sigurnijem energetskom sistemu, napisao je Birol i dodao da je ona, u stvari, oštar podsetnik na neodrživost trenutnog energetskog sistema, kojim dominiraju fosilna goriva.

Prelazak na pristupačniji i sigurniji energetski sistem već se dešava. Dokazi su REPowerEU, zakon o smanjenju inflacije Sjedinjenih Američkih Država, japanski plan GX (Zelena transformacija) i planovi za čistu energiju u Kini i Indiji.

Komentara: (1)
V / 07.09.2022.

Ovo je sve upravo suprotno…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

7. septembar 2022. - Predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je nagradu Liderka održive energetike ministarki Dubravki Đedović Handanović

Luksemburski fond Alcazar Energy vetroparka Bijela Crnoj Gori

Luksemburški fond preuzeo projekat vetroparka Bijela u Crnoj Gori

7. septembar 2022. - Infrastrukturni fond Alcazar Energy je preuzeo prava na projekat vetroparka Bijela od 118 megavata, vrednog 200 miliona dolara

Popusti za struju do 40 odsto naredne zime u Srbiji

Popusti za struju do 40 odsto naredne zime u Srbiji

7. septembar 2022. - U odnosu na prošlu zimu iznos popust je povećan sa 30 na 40 odsto, a uveden je i popust za povećanje udela potrošnje jeftinije struje

tesanj sajam suad huskic fotonaponske elektrane

Opština Tešanj dobijaće 70 odsto električne energije iz solarnih elektrana

7. septembar 2022. - Samo do 2020. godine u ovom mestu u BiH bilo je instalirano 15 fotonaponskih elektrana ukupne instalisane snage 608 kW