Energetska kriza

Tri mita o globalnoj energetskoj krizi

Foto: Fatih Birol/Twitter

Objavljeno

07.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

07.09.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

U vremenu kada globalna energetska kriza nanosi jake udarce domaćinstvima, kompanijama i čitavim privredama širom sveta, važno je odvojiti činjenice od fikcije, poručio je u autorskom tekstu za Financial Times Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA). On je istakao da se često čuju tri tvrdnje za koje on misli da su potpuno pogrešne, i da su neka vrsta mita.

  • Mit 1: Rusija pobeđuje u energetskoj bitki

Kratkoročni skok prihoda Rusije od izvoza energije, kako ističe Fatih Birol, ne može nadoknaditi trajni gubitak poverenja i tržišta. On smatra da Kremlj sebi nanosi dugoročnu štetu prekidajući sve odnose sa EU, koja je njegov najveći kupac. Ruski sektor nafte i gasa će, dodaje, imati dosta poteškoća pod sankcijama.

Naime, Birol smatra da će odsustvo zapadnih kompanija, tehnologija i pružalaca usluga kao rezultat sankcija predstavlja veliki rizik za kapacitet Rusije da eksploatiše naftu i gas, a posebno za njene projekte za tečni prirodni gas (eng. LNG).

  • Mit 2: Današnja kriza je kriza čiste energije

Šef IEA ističe da kreatori energetske politike širom sveta, sa kojima je nedavno razgovarao, žale što nisu krenuli brže u izgradnju solarnih elektrana i vetroparkova, kao i u povećanje energetske efikasnosti.

U stvari, više energije sa niskim sadržajem ugljenika bi pomoglo u ublažavanju krize, a brža tranzicija je najbolji izlaz iz nje, poručio je Birol.

Po njegovom mišljenju, kada ljudi krive čistu energiju za krizu, oni žele da skrenu pažnju sa pravih krivaca: gasna kriza i Rusija.

  • Mit 3: Kriza će nas sprečiti da se uhvatimo u koštac sa klimatskim promenama

Kriza zapravo može biti istorijska prekretnica ka čistijem, pristupačnijem i sigurnijem energetskom sistemu, napisao je Birol i dodao da je ona, u stvari, oštar podsetnik na neodrživost trenutnog energetskog sistema, kojim dominiraju fosilna goriva.

Prelazak na pristupačniji i sigurniji energetski sistem već se dešava. Dokazi su REPowerEU, zakon o smanjenju inflacije Sjedinjenih Američkih Država, japanski plan GX (Zelena transformacija) i planovi za čistu energiju u Kini i Indiji.

Komentara: (1)
V / 07.09.2022.

Ovo je sve upravo suprotno…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

7. septembar 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

7. septembar 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

7. septembar 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

7. septembar 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi