Energetska efikasnost

Transformacija gradova: od industrijskih centara do održivih urbanih sredina

transformacija gradova

Slika; Faruk Midžić

Objavljeno

27.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Međunarodna manifestacija Connective Cities dijalog na temu: “Transformacija gradova: od industrijskih centara do održivih urbanih sredina”, održana je početkom decembra u gradu Bocholt, u Njemačkoj.  Predstavnici grada Zenice, uz podršku GIZ ORF-EE kao partnera, aktivno su sudjelovali u ovogodišnjoj manifestaciji predstavivši svoj projekat globalnom auditoriju.

Connective Cities svake godine organizuje međunarodnu manifestaciju dijaloga u cilju razmjene znanja i primjera najbolje prakse iz oblasti urbanog razvoja. Ove godine je ta manifestacija održana od 5. do 7. decembra 2016.g. u gradu Bocholtu u Njemačkoj, na temu “Transformacija gradova: od industrijskih centara do održivih urbanih sredina”. Posebna pažnja je posvećena primjerima dobre prakse, izazovima i rješenjima ovog globalnog pitanja.  Manifestacija dijaloga je organizovana u saradnji s njemačkim gradom Bocholtom.

U manifestaciji su učestvovali predstavnici iz Njemačke, Ukrajine, Brazila, Kolumbije, Kube, Bosne i Hercegovine, Belgije, Holandije i Kine. Tačnije, radi se o predstavnicima opština i opštinskih instituta, predstavnicima iz sektora civilnog društva, te akademskog i poslovnog sektora, koji su aktivni učesnici u opštinskim projektima u okviru navedene teme. Glavni cilj manifestacije bio je prikaz planiranja i mogućnosti realizacije transformacijskih projekata u različitim lokalnim kontekstima. Fokus je bio i na provjeri regionalne primjenjivost iznesenih rješenja kao i na diskusiji o eventualnim izazovima.

ORF-EE-ova podrška partnerskim gradovima

U 2015.g. je u manifestaciji Connective Cities dijaloga sudjelovao glavni grad Makedonije (BJR), Skoplje, kao član Mreže energetski efikasnih glavnih gradova Jugoistočne Evrope, koju je inicirao GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE).  Ove godine je u manifestaciji učestvovao grad Zenica iz Bosne i Hercegovine, kao još jedan partnerski grad ORF-EE.  Zenica je predstavila svoj projekat “Razvoj Gradske arene u gradu Zenici”, koji je u cjelosti finansiran iz gradskog budžeta.


Slika: Faruk Midžić, Arena pre i posle 

“Ovaj projekat je priča o uspješnoj transformaciji urbane sredine jer je značajno poboljšao kvalitet života lokalnog stanovništva”, izjavila je Amra Mehmedić, stručni savjetnik za privredu i energetsku efikasnost grada Zenice.  Dodala je da „post-jugoslovenska Zenica više nije poznata kao industrijski i zagađeni grad, imajući na umu njegovo nasljeđe teške industrije.  Fokus je više na sportskom karakteru. Arena je, zajedno s fudbalskim stadionom na Bilinom Polju, kao jednim od najboljih sportskih stadiona na Zapadnom Balkanu, teren na kojem se održavaju sve domaće utakmice i treninzi fudbalskih nacionalnih reprezentacija za mečeve u organizaciji FIFA/UEFA.  Time je revitalizacija i promjena karaktera grada Zenice više nego očigledna”. Amra je tom prilikom naglasila i važnost saradnje između grada Zenice i GIZ ORF-EE u oblastima energetske efikasnosti i privrednog razvoja. Zaključila je da „stručna pomoć i prijenos znanja i iskustva (know-how) kroz različite radionice osiguravaju efikasan razvoj ljudskih resursa, što za rezultat ima bolji pojedinačni i organizacijski učinak“.

Prijenos znanja i razvoj urbane sredine

Porast gradskog stanovništva i izazovi sa kojima se suočavaju gradovi širom svijeta postaju sve važniji i na globalnom nivou. Siromaštvo, društvena segregacija, mobilnost, problemi životne sredine, klimatske promjene, kao i efikasno pružanje komunalnih usluga, zahtijevaju inovativna i djelotvorna rješenja kao preduslov za održivi razvoj urbane sredine.

Njemačke opštine posjeduju ogromno praktično iskustvo u bavljenju održivim urbanim razvojem, koje se može mobilizirati u svrhu zajedničkog učenja sa zainteresovanim stranama iz sfere urbanog razvoja iz različitih regija u svijetu.  To se ne odnosi samo na razvijene zemlje, nego i na ekonomije u nastajanju, kao i na industrijalizovane zemlje. Nasuprot navedenim okolnostima, formirana je međunarodna platforma – Zajednica prakse za održivi urbani razvoj Connective Cities.

“Znajući da više od polovine svjetske populacije danas živi u malim i velikim gradovima, i da je taj trend i dalje u porastu, manifestacije i platforme koje omogućavaju učenje jednih od drugih veoma su cijenjene. Connective Cities, kao nova međunarodna mreža gradova za održivi razvoj, promoviše održivi urbani razvoj i pruža opštinama više prilika za razmjenu iskustava o inovativnim rješenjima.  Predstavljanje primjera dobre prakse i priča o uspjehu iz Skoplja, prošle godine, i iz Zenice – ove godine, omogućilo je prijenos znanja i iskustva iz Jugoistočne Evrope širom svijeta. Takvi uspješni i inovativni primjeri trebaju poslužiti kao uzori za replikaciju dobre prakse,” navela je Dubravka Bošnjak, voditeljica projekta ORF-EE.

Connective Cities

Connective Cities su kao projekat inicirali Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, Engagement Global/Service Agency Communities in One World, i njemačko Udruženje gradova (Deutscher Städtetag). Connective Cities na svjetskom nivou olakšava umrežavanje i razmjenu između urbanih aktera iz oblasti politike, administracije, industrije, nauke i civilnog društva.  Nadalje, podržava sistematičnu razmjenu iskustava usmjerenu na primjenu i razvoj inovativnih ideja za pokretanje projekata u vezi sa razvojem urbane sredine.  Partneri za provedbu su izabrana regionalna i državna udruženja gradova u Evropi, Americi, Africi i Aziji.  Time su obuhvaćeni i gradovi koji su njihovi članovi.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

27. decembar 2016. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

27. decembar 2016. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

27. decembar 2016. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

27. decembar 2016. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela