x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Transformacija gradova: od industrijskih centara do održivih urbanih sredina

27.12.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika; Faruk Midžić
Transformacija gradova: od industrijskih centara do održivih urbanih sredina

Međunarodna manifestacija Connective Cities dijalog na temu: “Transformacija gradova: od industrijskih centara do održivih urbanih sredina”, održana je početkom decembra u gradu Bocholt, u Njemačkoj.  Predstavnici grada Zenice, uz podršku GIZ ORF-EE kao partnera, aktivno su sudjelovali u ovogodišnjoj manifestaciji predstavivši svoj projekat globalnom auditoriju.

Connective Cities svake godine organizuje međunarodnu manifestaciju dijaloga u cilju razmjene znanja i primjera najbolje prakse iz oblasti urbanog razvoja. Ove godine je ta manifestacija održana od 5. do 7. decembra 2016.g. u gradu Bocholtu u Njemačkoj, na temu “Transformacija gradova: od industrijskih centara do održivih urbanih sredina”. Posebna pažnja je posvećena primjerima dobre prakse, izazovima i rješenjima ovog globalnog pitanja.  Manifestacija dijaloga je organizovana u saradnji s njemačkim gradom Bocholtom.

U manifestaciji su učestvovali predstavnici iz Njemačke, Ukrajine, Brazila, Kolumbije, Kube, Bosne i Hercegovine, Belgije, Holandije i Kine. Tačnije, radi se o predstavnicima opština i opštinskih instituta, predstavnicima iz sektora civilnog društva, te akademskog i poslovnog sektora, koji su aktivni učesnici u opštinskim projektima u okviru navedene teme. Glavni cilj manifestacije bio je prikaz planiranja i mogućnosti realizacije transformacijskih projekata u različitim lokalnim kontekstima. Fokus je bio i na provjeri regionalne primjenjivost iznesenih rješenja kao i na diskusiji o eventualnim izazovima.

ORF-EE-ova podrška partnerskim gradovima

U 2015.g. je u manifestaciji Connective Cities dijaloga sudjelovao glavni grad Makedonije (BJR), Skoplje, kao član Mreže energetski efikasnih glavnih gradova Jugoistočne Evrope, koju je inicirao GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE).  Ove godine je u manifestaciji učestvovao grad Zenica iz Bosne i Hercegovine, kao još jedan partnerski grad ORF-EE.  Zenica je predstavila svoj projekat “Razvoj Gradske arene u gradu Zenici”, koji je u cjelosti finansiran iz gradskog budžeta.


Slika: Faruk Midžić, Arena pre i posle 

“Ovaj projekat je priča o uspješnoj transformaciji urbane sredine jer je značajno poboljšao kvalitet života lokalnog stanovništva”, izjavila je Amra Mehmedić, stručni savjetnik za privredu i energetsku efikasnost grada Zenice.  Dodala je da „post-jugoslovenska Zenica više nije poznata kao industrijski i zagađeni grad, imajući na umu njegovo nasljeđe teške industrije.  Fokus je više na sportskom karakteru. Arena je, zajedno s fudbalskim stadionom na Bilinom Polju, kao jednim od najboljih sportskih stadiona na Zapadnom Balkanu, teren na kojem se održavaju sve domaće utakmice i treninzi fudbalskih nacionalnih reprezentacija za mečeve u organizaciji FIFA/UEFA.  Time je revitalizacija i promjena karaktera grada Zenice više nego očigledna”. Amra je tom prilikom naglasila i važnost saradnje između grada Zenice i GIZ ORF-EE u oblastima energetske efikasnosti i privrednog razvoja. Zaključila je da „stručna pomoć i prijenos znanja i iskustva (know-how) kroz različite radionice osiguravaju efikasan razvoj ljudskih resursa, što za rezultat ima bolji pojedinačni i organizacijski učinak“.

Prijenos znanja i razvoj urbane sredine

Porast gradskog stanovništva i izazovi sa kojima se suočavaju gradovi širom svijeta postaju sve važniji i na globalnom nivou. Siromaštvo, društvena segregacija, mobilnost, problemi životne sredine, klimatske promjene, kao i efikasno pružanje komunalnih usluga, zahtijevaju inovativna i djelotvorna rješenja kao preduslov za održivi razvoj urbane sredine.

Njemačke opštine posjeduju ogromno praktično iskustvo u bavljenju održivim urbanim razvojem, koje se može mobilizirati u svrhu zajedničkog učenja sa zainteresovanim stranama iz sfere urbanog razvoja iz različitih regija u svijetu.  To se ne odnosi samo na razvijene zemlje, nego i na ekonomije u nastajanju, kao i na industrijalizovane zemlje. Nasuprot navedenim okolnostima, formirana je međunarodna platforma – Zajednica prakse za održivi urbani razvoj Connective Cities.

“Znajući da više od polovine svjetske populacije danas živi u malim i velikim gradovima, i da je taj trend i dalje u porastu, manifestacije i platforme koje omogućavaju učenje jednih od drugih veoma su cijenjene. Connective Cities, kao nova međunarodna mreža gradova za održivi razvoj, promoviše održivi urbani razvoj i pruža opštinama više prilika za razmjenu iskustava o inovativnim rješenjima.  Predstavljanje primjera dobre prakse i priča o uspjehu iz Skoplja, prošle godine, i iz Zenice – ove godine, omogućilo je prijenos znanja i iskustva iz Jugoistočne Evrope širom svijeta. Takvi uspješni i inovativni primjeri trebaju poslužiti kao uzori za replikaciju dobre prakse,” navela je Dubravka Bošnjak, voditeljica projekta ORF-EE.

Connective Cities

Connective Cities su kao projekat inicirali Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, Engagement Global/Service Agency Communities in One World, i njemačko Udruženje gradova (Deutscher Städtetag). Connective Cities na svjetskom nivou olakšava umrežavanje i razmjenu između urbanih aktera iz oblasti politike, administracije, industrije, nauke i civilnog društva.  Nadalje, podržava sistematičnu razmjenu iskustava usmjerenu na primjenu i razvoj inovativnih ideja za pokretanje projekata u vezi sa razvojem urbane sredine.  Partneri za provedbu su izabrana regionalna i državna udruženja gradova u Evropi, Americi, Africi i Aziji.  Time su obuhvaćeni i gradovi koji su njihovi članovi.

 

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.