Energetska efikasnost

Toplana Zenica rešava glavni izvor zagađenja ulaganjem 53 miliona evra u novo CHP postrojenje

Foto: Manfred Kopka/Wikimedia Commons

Objavljeno

05.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Zenica, jedan od najzagađenijih gradova Evrope, blizu je rešenja za veliki deo emisija CO2 nakon potpisivanja ugovora koji grad naziva „istorijskim“, a kojim se predviđa izgradnja novog postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije (CHP). Postrojenje, koje će kao gorivo koristiti koksni i visokopećni gas železare, izgradiće Toplana Zenica, zajedničko preduzeće kompanije ArcelorMittal, najvećeg proizvođača čelika na svetu, Grada Zenice, KPA Unicon iz Finske, i finske finansijske institucije Finnfund.

Kompanija ArcelorMittal Zenica, sa vlasničkim udelom od 50% u zajedničkom preduzeću Toplana Zenica, obezbediće garanciju za 41 milion evra kredita koji obezbeđuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dok će preostali suvlasnici – Grad Zenica, sa 20%, i KPA Unicon i Finnfund sa po 15%, obezbediti direktno ulaganje u ukupnoj vrednosti od 12 miliona evra, navodi se u saopštenju Grada Zenice.

Novo postrojenje će po mnogo čemu raditi u skladu sa najboljom praksom i standardima zaštite životne sredine EU, saopštila je kompanija KPA Unicon, koja projektuje i isporučuje opremu za novo postrojenje. Postojeći kotlovi koriste ugalj kao gorivo, što je glavni izvor emisija sumpornih oksida iz postojećeg postrojenja, navodi KPA Unicon i dodaje da će novo postrojenje značajno smanjiti emisije koristeći otpadnu paru kao gorivo.

Kada bude pušteno u pogon 2020. godine, novo postrojenje će proizvoditi svu toplotnu energiju za daljinsko grejanje u Zenici, kao i veći deo energije za železaru kompanije ArcelorMittal, navodi se u saopštenju kompanije KPA Union, koja je koncept novog postojenja razvila u saradnji sa hrvatskom firmom Eco Consult.

Projekat će proizvodnju pare i vrelog vazduha za železaru i vrele vode za daljinsko grejanje grada izmestiti iz ArcelorMittal Zenice u moderno CHP postrojenje u vlasništvu zajedničkog preduzeća, navodi se na sajtu EBRD-a. Projekat podrazumeva zamenu svih zastarelih kotlova modernom opremom koja koristi otpadne gasove iz železare i prirodni gas kao rezervni energent.

Godišnja ušteda CO2 projektovana na 200.000 tona

Rezultat projekta biće zamena uglja kao goriva procesnim gasovima železare, što će za posledicu imati značajno smanjenje emisija CO2 i emisija prašine, NOx i SO2, kao i značajno pouzdanije daljinsko grejanje u gradu. Godišnja ušteda CO2 se projektuje na oko 200.000 tona, navodi se na sajtu EBRD-a.

Ukupan kapacitet novog CHP postrojenja biće 150 t/h (37 bara, 420°C). KPA Unicon će isporučiti i redundantni PlantSys sistem za daljinsko upravljanje, a pružaće i usluge upravljanja i održavanja.

Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije Toplana Zenica potpisan je 4. oktobra, navodi se u saopštenju Grada Zenica.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

5. oktobar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

5. oktobar 2018. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

5. oktobar 2018. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

5. oktobar 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela