Energetska efikasnost

Toplana Zenica rešava glavni izvor zagađenja ulaganjem 53 miliona evra u novo CHP postrojenje

Foto: Manfred Kopka/Wikimedia Commons

Objavljeno

05.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Zenica, jedan od najzagađenijih gradova Evrope, blizu je rešenja za veliki deo emisija CO2 nakon potpisivanja ugovora koji grad naziva „istorijskim“, a kojim se predviđa izgradnja novog postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije (CHP). Postrojenje, koje će kao gorivo koristiti koksni i visokopećni gas železare, izgradiće Toplana Zenica, zajedničko preduzeće kompanije ArcelorMittal, najvećeg proizvođača čelika na svetu, Grada Zenice, KPA Unicon iz Finske, i finske finansijske institucije Finnfund.

Kompanija ArcelorMittal Zenica, sa vlasničkim udelom od 50% u zajedničkom preduzeću Toplana Zenica, obezbediće garanciju za 41 milion evra kredita koji obezbeđuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dok će preostali suvlasnici – Grad Zenica, sa 20%, i KPA Unicon i Finnfund sa po 15%, obezbediti direktno ulaganje u ukupnoj vrednosti od 12 miliona evra, navodi se u saopštenju Grada Zenice.

Novo postrojenje će po mnogo čemu raditi u skladu sa najboljom praksom i standardima zaštite životne sredine EU, saopštila je kompanija KPA Unicon, koja projektuje i isporučuje opremu za novo postrojenje. Postojeći kotlovi koriste ugalj kao gorivo, što je glavni izvor emisija sumpornih oksida iz postojećeg postrojenja, navodi KPA Unicon i dodaje da će novo postrojenje značajno smanjiti emisije koristeći otpadnu paru kao gorivo.

Kada bude pušteno u pogon 2020. godine, novo postrojenje će proizvoditi svu toplotnu energiju za daljinsko grejanje u Zenici, kao i veći deo energije za železaru kompanije ArcelorMittal, navodi se u saopštenju kompanije KPA Union, koja je koncept novog postojenja razvila u saradnji sa hrvatskom firmom Eco Consult.

Projekat će proizvodnju pare i vrelog vazduha za železaru i vrele vode za daljinsko grejanje grada izmestiti iz ArcelorMittal Zenice u moderno CHP postrojenje u vlasništvu zajedničkog preduzeća, navodi se na sajtu EBRD-a. Projekat podrazumeva zamenu svih zastarelih kotlova modernom opremom koja koristi otpadne gasove iz železare i prirodni gas kao rezervni energent.

Godišnja ušteda CO2 projektovana na 200.000 tona

Rezultat projekta biće zamena uglja kao goriva procesnim gasovima železare, što će za posledicu imati značajno smanjenje emisija CO2 i emisija prašine, NOx i SO2, kao i značajno pouzdanije daljinsko grejanje u gradu. Godišnja ušteda CO2 se projektuje na oko 200.000 tona, navodi se na sajtu EBRD-a.

Ukupan kapacitet novog CHP postrojenja biće 150 t/h (37 bara, 420°C). KPA Unicon će isporučiti i redundantni PlantSys sistem za daljinsko upravljanje, a pružaće i usluge upravljanja i održavanja.

Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije Toplana Zenica potpisan je 4. oktobra, navodi se u saopštenju Grada Zenica.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

5. oktobar 2018. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

5. oktobar 2018. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

5. oktobar 2018. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

5. oktobar 2018. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.