Vesti

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla otvoren do 15. novembra

Otvoren tender za postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Tuzla do 15. novembra

Foto: Ujambar / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hr

Objavljeno

03.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine objavila je tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na bloku 6 u Termoelektrani Tuzla. Rok za predaju dokumentacije je 15. novembar.

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na bloku 6 TE Tuzla objavilo je Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH). Rok ze predaju tenderske dokumentacije je 15. novembra 2022. Investicija je procenjena na 32,2 miliona evra (63 miliona konvertibilnih maraka).

Kako se navodi u javnom pozivu, prema kriterijumu za dodelu ugovora biće izabrana ekonomski najpovoljnija ponuda.

Detaljne informacije i zahtevi biće izdati u tenderskoj dokumentaciji, navedeno je na portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine. Zainteresovani mogu da preuzmu tendersku dokumentaciju do 8. novembra.

Nabavka se sprovodi u pregovaračkom postupku, pa će ponude biti dostupne javnosti tek nakon završetka postupka.

Na internet portalu EPBiH nije objavljena informacije o ovom tenderu.

Ponovljen tender

Ovo je ponovljen tender za blok 6. Krajem prošle godine, Gradsko veće Tuzle je uputilo zahtev Vladi Federacije BiH i EPBiH za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla, kako bi se smanjila vrednost emisija sumpor-dioksida. Prethodni tender za odsumporavanje u TE Tuzla zavšen je polovinom januara ove godine.

Jedan od uslova tendera je da buduće postrojenje za odsumporavanje treba da bude projektovano za radni period od minimalno 20 godina.

Blok 6 u TE Tuzla ima kapacitet od 215 megavata, dok godišnja proizvodnja električne energije iz ovog bloka tuzlanske termolelektrane iznosi 1,100 gigavat sati.

Ukupna instalirana snaga TE Tuzla iznosi 715 megavata. Prosečna godišnja proizvodnja iznosi oko 3,1 hiljadu gigavat sati, a godišnja potrošnja uglja oko 3,3 miliona tona.

Termoelektrana ima relativno visoke emisije sumpor-dioksida sa ukupnim emisijama od oko 50 hiljada tona godišne. navodi se u proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje postrojenja. Blok 6 u TE Tuzla, koji koristi mrki ugalj, ima najveći udeo od oko 45 procenata.

Doprinos TE Tuzla ukupnoj proizvodnji električne energije u Bosni i Hercegovini iznosi oko 15 procenata. Vlada BiH je letos i zvanično odustala od izgradnje novog sedmog bloka u TE Tuzla.

Stanovništvo u reonu termoelektrane pati od respiratornih bolesti i raka više od proseka u BiH, a očekivano trajanje života po osobi u Tuzli je kraće za 3,2 godine od proseka BiH, prema navodima Centra za ekologiju i energiju iz ovog grada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

3. oktobar 2022. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

3. oktobar 2022. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

Električni putnički hidroavion dobio svog prvog kupca

Električni putnički amfibijski avion dobio svog prvog kupca

3. oktobar 2022. - Električni putnički amfibijski avion PHA-ZE 100 je najavljen prošle godine, a sada su rezervisani prvi primerci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

3. oktobar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi