Vesti

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla otvoren do 15. novembra

Otvoren tender za postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Tuzla do 15. novembra

Foto: Ujambar / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hr

Objavljeno

03.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine objavila je tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na bloku 6 u Termoelektrani Tuzla. Rok za predaju dokumentacije je 15. novembar.

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na bloku 6 TE Tuzla objavilo je Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH). Rok ze predaju tenderske dokumentacije je 15. novembra 2022. Investicija je procenjena na 32,2 miliona evra (63 miliona konvertibilnih maraka).

Kako se navodi u javnom pozivu, prema kriterijumu za dodelu ugovora biće izabrana ekonomski najpovoljnija ponuda.

Detaljne informacije i zahtevi biće izdati u tenderskoj dokumentaciji, navedeno je na portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine. Zainteresovani mogu da preuzmu tendersku dokumentaciju do 8. novembra.

Nabavka se sprovodi u pregovaračkom postupku, pa će ponude biti dostupne javnosti tek nakon završetka postupka.

Na internet portalu EPBiH nije objavljena informacije o ovom tenderu.

Ponovljen tender

Ovo je ponovljen tender za blok 6. Krajem prošle godine, Gradsko veće Tuzle je uputilo zahtev Vladi Federacije BiH i EPBiH za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla, kako bi se smanjila vrednost emisija sumpor-dioksida. Prethodni tender za odsumporavanje u TE Tuzla zavšen je polovinom januara ove godine.

Jedan od uslova tendera je da buduće postrojenje za odsumporavanje treba da bude projektovano za radni period od minimalno 20 godina.

Blok 6 u TE Tuzla ima kapacitet od 215 megavata, dok godišnja proizvodnja električne energije iz ovog bloka tuzlanske termolelektrane iznosi 1,100 gigavat sati.

Ukupna instalirana snaga TE Tuzla iznosi 715 megavata. Prosečna godišnja proizvodnja iznosi oko 3,1 hiljadu gigavat sati, a godišnja potrošnja uglja oko 3,3 miliona tona.

Termoelektrana ima relativno visoke emisije sumpor-dioksida sa ukupnim emisijama od oko 50 hiljada tona godišne. navodi se u proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje postrojenja. Blok 6 u TE Tuzla, koji koristi mrki ugalj, ima najveći udeo od oko 45 procenata.

Doprinos TE Tuzla ukupnoj proizvodnji električne energije u Bosni i Hercegovini iznosi oko 15 procenata. Vlada BiH je letos i zvanično odustala od izgradnje novog sedmog bloka u TE Tuzla.

Stanovništvo u reonu termoelektrane pati od respiratornih bolesti i raka više od proseka u BiH, a očekivano trajanje života po osobi u Tuzli je kraće za 3,2 godine od proseka BiH, prema navodima Centra za ekologiju i energiju iz ovog grada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

3. oktobar 2022. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

3. oktobar 2022. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

3. oktobar 2022. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

3. oktobar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane