Vesti

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla otvoren do 15. novembra

Otvoren tender za postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Tuzla do 15. novembra

Foto: Ujambar / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hr

Objavljeno

03.10.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine objavila je tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na bloku 6 u Termoelektrani Tuzla. Rok za predaju dokumentacije je 15. novembar.

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na bloku 6 TE Tuzla objavilo je Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH). Rok ze predaju tenderske dokumentacije je 15. novembra 2022. Investicija je procenjena na 32,2 miliona evra (63 miliona konvertibilnih maraka).

Kako se navodi u javnom pozivu, prema kriterijumu za dodelu ugovora biće izabrana ekonomski najpovoljnija ponuda.

Detaljne informacije i zahtevi biće izdati u tenderskoj dokumentaciji, navedeno je na portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine. Zainteresovani mogu da preuzmu tendersku dokumentaciju do 8. novembra.

Nabavka se sprovodi u pregovaračkom postupku, pa će ponude biti dostupne javnosti tek nakon završetka postupka.

Na internet portalu EPBiH nije objavljena informacije o ovom tenderu.

Ponovljen tender

Ovo je ponovljen tender za blok 6. Krajem prošle godine, Gradsko veće Tuzle je uputilo zahtev Vladi Federacije BiH i EPBiH za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla, kako bi se smanjila vrednost emisija sumpor-dioksida. Prethodni tender za odsumporavanje u TE Tuzla zavšen je polovinom januara ove godine.

Jedan od uslova tendera je da buduće postrojenje za odsumporavanje treba da bude projektovano za radni period od minimalno 20 godina.

Blok 6 u TE Tuzla ima kapacitet od 215 megavata, dok godišnja proizvodnja električne energije iz ovog bloka tuzlanske termolelektrane iznosi 1,100 gigavat sati.

Ukupna instalirana snaga TE Tuzla iznosi 715 megavata. Prosečna godišnja proizvodnja iznosi oko 3,1 hiljadu gigavat sati, a godišnja potrošnja uglja oko 3,3 miliona tona.

Termoelektrana ima relativno visoke emisije sumpor-dioksida sa ukupnim emisijama od oko 50 hiljada tona godišne. navodi se u proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje postrojenja. Blok 6 u TE Tuzla, koji koristi mrki ugalj, ima najveći udeo od oko 45 procenata.

Doprinos TE Tuzla ukupnoj proizvodnji električne energije u Bosni i Hercegovini iznosi oko 15 procenata. Vlada BiH je letos i zvanično odustala od izgradnje novog sedmog bloka u TE Tuzla.

Stanovništvo u reonu termoelektrane pati od respiratornih bolesti i raka više od proseka u BiH, a očekivano trajanje života po osobi u Tuzli je kraće za 3,2 godine od proseka BiH, prema navodima Centra za ekologiju i energiju iz ovog grada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

3. oktobar 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

slovenija elektricni automobili revoz tvingo memorandum golob

Slovenija potpisala memorandum o proizvodnji novog električnog Reno Tvinga

3. oktobar 2022. - Vlada Slovenije i Reno potpisali su memorandum o razumevanju o proizvodnji nove verzije električnog modela Twingo u pogonima firme Revoz

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

3. oktobar 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

3. oktobar 2022. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija