Konferencija 22 februar registracija - srpski
Otpad

TENDER: Priprema Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda u periodu 2021-2030.

TENDER-Priprema-Lokalni-plan-upravljanja-otpadom-grada-Beograda

Photo: Pixabay

Objavljeno

26.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Beograd objavio je javni poziv za izradu Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda u periodu 2021-2030. Rok za dostavljanje ponuda je 16. septembar.

Lokalni plan upravljanja otpadom, kako se navodi u Pozivu za dodstavljanje ponuda, trebalo bi da obezbedi uspostavljanje sistema i organizacije upravljanja inertnim i neopasnim otpadom na način kojim se obezbeđuju najmanji rizici i opasnosti po životnu sredinu i uslovi za prevenciju nastajanja otpada, ponovno iskorišćenje i reciklažu otpada, iskorišćenje korisnih svojstava otpada, odlaganje ako ne postoji drugo odgovarajuće rešenje, kao i razvijanje svesti o upravljanju otpadom.

Lokalni plan upravljanja otpadom je polazni, strateški dokument u ovoj oblasti kojim se definišu ciljevi upravljanja otpadom u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom.

Lokalni plan će obuhvatiti i sve zakonom predviđene pojedinačne programe koji će biti izrađeni za sakupljanje neopasnog i opasnog otpada iz domaćinstva, sakupljanje komercijalnog otpada, smanjenje biorazgradivog i ambalažnog otpada u komunalnom otpadu, upravljanje industrijskim otpadom, ponovnu upotrebu i reciklažu komponenata komunalnog otpada, programe razvijanja javne svesti i odgovornosti u upravljanju otpadom. Takođe, plan će sadržati i podatke o vrstama, količinama i poreklu ukupnog otpada koji nastaje, odnosno koji će biti iskorišćen ili odložen na području grada Beograda, navodi se u Javnom pozivu.

Izrada Lokalnog plana upravljanja otpadom obuhvata:

  • Izradu strateške procene uticaja Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda u periodu 2021.-2030. godine i
  • Izradu Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda u periodu 2021-2030. godine.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, imajući u vidu da je Grad Beograd 2017. godine, zaključio Ugovor o Javno privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada na deponiji Vinča sa stranim partnerom, a između ostalog u svrhu poboljšanja i uvođenja naprednih tehnologija za tretman otpada u budućnosti, potrebno je definisati u okviru Lokalnog plana, posebno izgradnju određenih postrojenja i to:

  • za proizvodnju energije iz otpada;
  • za tretman građevinskog otpada;
  • za prečišćavanje procednih voda;
  • za izgradnju nove deponije;
  • za sanaciju postojeće deponije.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpad od hrane bacanje hrane

U otpadu od hrane u Hrvatskoj ima 40 odsto jestivih namirnica

05 јануара 2022 - Jestivi deo otpada od hrane ekvivalentan je količini od 363.000 vekni hleba, pokazalo je istraživanje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

Predlog programa upravljanja otpadom u Srbiji javnoj raspravi

Predlog programa upravljanja otpadom u Srbiji na javnoj raspravi

24 децембра 2021 - Komentari na Predlog programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2031. godine. mogu se poslati do 11. januara

rancevo regionali centar za upravljanje otpadom

Zapadna Bačka dobija Regionalni centar za upravljanje otpadom Rančevo

17 децембра 2021 - Lokalne samouprave Sombora, Kule, Odžaka, Apatina i Bača potpisale su sporazum o međuopštinskoj saradnji i osnivanju Centra

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

24 новембра 2021 - Postrojenje je planirano u naselju Mrtvica u u opštini Lopare, ali investitori nisu dobili neophodne dozvole