Otpad

TENDER: Priprema Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda u periodu 2021-2030.

TENDER-Priprema-Lokalni-plan-upravljanja-otpadom-grada-Beograda

Photo: Pixabay

Objavljeno

26.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Beograd objavio je javni poziv za izradu Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda u periodu 2021-2030. Rok za dostavljanje ponuda je 16. septembar.

Lokalni plan upravljanja otpadom, kako se navodi u Pozivu za dodstavljanje ponuda, trebalo bi da obezbedi uspostavljanje sistema i organizacije upravljanja inertnim i neopasnim otpadom na način kojim se obezbeđuju najmanji rizici i opasnosti po životnu sredinu i uslovi za prevenciju nastajanja otpada, ponovno iskorišćenje i reciklažu otpada, iskorišćenje korisnih svojstava otpada, odlaganje ako ne postoji drugo odgovarajuće rešenje, kao i razvijanje svesti o upravljanju otpadom.

Lokalni plan upravljanja otpadom je polazni, strateški dokument u ovoj oblasti kojim se definišu ciljevi upravljanja otpadom u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom.

Lokalni plan će obuhvatiti i sve zakonom predviđene pojedinačne programe koji će biti izrađeni za sakupljanje neopasnog i opasnog otpada iz domaćinstva, sakupljanje komercijalnog otpada, smanjenje biorazgradivog i ambalažnog otpada u komunalnom otpadu, upravljanje industrijskim otpadom, ponovnu upotrebu i reciklažu komponenata komunalnog otpada, programe razvijanja javne svesti i odgovornosti u upravljanju otpadom. Takođe, plan će sadržati i podatke o vrstama, količinama i poreklu ukupnog otpada koji nastaje, odnosno koji će biti iskorišćen ili odložen na području grada Beograda, navodi se u Javnom pozivu.

Izrada Lokalnog plana upravljanja otpadom obuhvata:

  • Izradu strateške procene uticaja Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda u periodu 2021.-2030. godine i
  • Izradu Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda u periodu 2021-2030. godine.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, imajući u vidu da je Grad Beograd 2017. godine, zaključio Ugovor o Javno privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada na deponiji Vinča sa stranim partnerom, a između ostalog u svrhu poboljšanja i uvođenja naprednih tehnologija za tretman otpada u budućnosti, potrebno je definisati u okviru Lokalnog plana, posebno izgradnju određenih postrojenja i to:

  • za proizvodnju energije iz otpada;
  • za tretman građevinskog otpada;
  • za prečišćavanje procednih voda;
  • za izgradnju nove deponije;
  • za sanaciju postojeće deponije.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

26. avgust 2019. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

26. avgust 2019. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

26. avgust 2019. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

26. avgust 2019. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda