Električna energija

Sve niži troškovi obnovljivih izvora energije putokaz za rešavanje klimatske krize – IRENA

obnovljiva energija irena troskovi cena

Foto: Pixabay

Objavljeno

31.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Obnovljivi izvori energije danas su u mnogim delovima sveta najjeftiniji izvor električne energije iz novih kapaciteta. Ovaj trend biće primetan u sve više zemalja s obzirom na konstantan pad troškova tehnologije korišćenja solarne i energije vetra, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA).

Troškovi proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije – bioenergije, hidroenergije, geotermalne energije i energije vetra na kopnu i moru – bili su na nivou troškova proizvodnje struje iz fosilnih goriva u periodu od 2010. do 2018. godine. Od 2014. godine, globalna (prosečna ponderisana) cena električne energije proizvedene u solarnim fotonaponskim elektranama takođe se smanjila na nivo troška proizvodnje struje iz fosilnih goriva, navodi se u izveštaju Renewable Power Generation Costs in 2018.

Očekuje se da vetrolektrane i solarne elektrane do 2020. obezbede dosledno jeftiniju proizvodnju električne energije nego novi kapaciteti na fosilna goriva, i to bez finansijske podrške

„Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora je okosnica svakog razvoja kome je cilj održivost“, izjavio je Francesco La Camera, generalni direktor agencije IRENA. „Treba da uradimo sve što je u našoj moći da ubrzamo razvoj OIE ako mislimo da postignemo klimatske ciljeve iz Pariskog sporazuma. Ovaj izveštaj šalje jasan signal međunarodnoj zajednici – obnovljivi izvori energije državama obezbeđuju cenovno prihvatljivo rešenje u borbi protiv klimatskih promena“, istakao je La Camera u saopštenju.

Vetrolektrane na kopnu i solarne elektrane na putu su da do 2020. obezbede dosledno jeftiniju proizvodnju električne energije nego novi kapaciteti na fosilna goriva, i to bez finansijske podrške, navodi se u izveštaju. Među elektranama koje će početi proizvodnju 2020. godine, 77% vetroelektrana na kopnu i 83% velikih solarnih elektrana proizvodiće električnu energiju po cenama koje će biti niže od najjeftinijih opcija koje nude nove elektrane na fosilna goriva, uključujući ugalj i prirodni gas.

obnovljiva energija irena troskovi
Foto: Velike solarne elektrane: ukupni troškovi u 2018. po komponentama i zemljama (IRENA)

Troškovi tehnologije korišćenja OIE pali su na rekordno nizak nivo prošle godine. Globalna prosečna ponderisana cena električne energije iz koncentrovane solarne energije smanjena je 26%, bioenergije 14%, solarnih fotonaponskih elektrana i vetroelektrana na kopnu 13%, hidroenergije 12% i geotermalne energije i vetrolektrana na moru 1%.

Vrlo niske cene električne energije iz solarnih i vetroelektrana na kopnu, koje nastavljaju da padaju, kao i smanjenje troškova proizvodnje iz koncentrovane solarne energije i vetroelektrana na moru do 2020. i nakon toga, čine električnu energiju iz obnovljivih izvora cenovno konkurentnom okosnicom globalne transformacije energetskog sektora, navodi se u izveštaju.

Očekuje se da će razvoj elektrifikacije zahvaljujući cenovno konkurentnim obnovljivim izvorima energije doprineti tome da električna energija pokrije skoro 50% finalne potrošnje energije 2050. godine, u odnosu na manje of 20% danas, pokazuje analiza razvoja održivog sektora energetike koju je nedavno sprovela IRENA.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

26 July 2021 - Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su osnivanje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru.

EPCG isplacuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

EPCG isplaćuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

23 July 2021 - Sredstava za isplatu akcionarima obezbeđena su iz neraspoređene dobiti kompanije u vrednosti od 59,5 miliona evra.

coric Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krsko

Ćorić: Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krško

22 July 2021 - NE Krško je siguran i stabilan izvor energije, takvi izvori su važni za Hrvatsku, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.