OIE

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Foto: David Mark from Pixabay

Objavljeno

02.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U Egiptu su pred izgradnjom paralelni projekti najvećeg solarnog i vetroparka u zemlji, ukupne snage 1,07 gigavata. Oni će električnom energijom snabdevati milion ljudi i to po najnižim cenama u celoj Africi, saopštila je Međunarodna finansijska korporacija – IFC.

AMEA Power iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je zatvorio finansijsku konstrukciju za izgradnju, upravljanje i vlasništvo nad postrojenjem Abydos Solar od 560 megavata i vetroelektranom Amunet Wind snage 505 megavata. Vest je prenela Međunarodna finansijska korporacija ili IFC, članica Grupacije Svetske banke, koja je odobrila 145 miliona dolara u okviru paketa kredita i vlasničkog udela vrednog ukupno 1,1 milijardu dolara.

Ovo će biti najveća fotonaponska elektrana i najveći vetropark u Egiptu, a u finansiranju učestvuju banke iz UAE, Japana i Holandije, saopšteno je. IFC je istakao da će struja biti plasirana po ceni od 20 odnosno 30 dolara po megavat-satu i da je to najniža cena u Africi.

Dve najveće elektrane na obnovljive izvore u Egiptu će proizvoditi dovoljno struje za milion ljudi

Abydos i Amunet će smanjiti godišnji ugljenični otisak Egipta za 1,7 miliona tona i podmiriti potrebe milion stanovnika za električnom energijom, navedeno je u objavi.

Uloga IFC-a je bila da otkloni najveći deo rizika od porasta kamatnih stopa, pa je zagarantovao fiksnu umesto varijabilne kamate za celokupni paket tokom celog perioda otplate. Otkrio je i da je u ovaj posao uspeo da uvede Japansku banku za međunarodnu saradnju (JBIC) i Holandsku preduzetničku razvojnu bankua (FMO) i da su izdvojile ukupno 160 miliona dolara za dugoročne kredite za solarnu elektranu.

IFC je naglasio da je kao vodeća finansijska institucija u transakciji zaslužan za to što su JBIC i poslovne banke Sumitomo Mitsui Banking Corp, Sumitomo Mitsui Trust Bank i Standard Chartered Bank u zbiru odobrile više od 500 miliona dolara. Taj deo osigurava japanski Nippon Export and Investment Insurance, a Commercial International Bank iz Egipta je odobrio paket za obrtna sredstva.

Egipat je zacrtao postizanje udela obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije od 42 odsto najkasnije 2035. godine.

Kineske kompanije su snabdevači u oba projekta

Lokacija za solarni park Abydos je kod grad Kom Ombo u guvernoratu Asvan na jugoistoku zemlje. Vetropark Amunet će biti izgrađen u oblasti Sueckog zaliva, koja se ističe po snazi vetra. Početak izgradnje oba projekta kreće pre kraja godine. Očekuje se da će solarna elektrana biti završena za 18 meseci, a vetropark za 30 meseci, dodao je IFC.

Sumitomo Corp. iz Japana drži 40 odsto vlasništva u budućoj vetroelektrani Amunet. Portal Recharge saznao da je AMEA Power za isporuku turbina angažovao Envision Energy, a za opremu za fotonaponsku elektranu JA Solar. Obe firme imaju sedište u Kini.

Kompanija je nedavno sa Vladom Egipta potpisala sporazum o izgradnji postrojenja od jednog gigavata kapaciteta za proizvodnju zelenog vodonika, od kojeg bi se pravilo 800.000 tona zelenog amonijaka godišnje za izvoz.

Zeleni amonijak je pogodniji za prevoz brodovima, budući da je vodonik nestabilan i zauzima previše prostora. Osim za skladištenje energije, može da se koristi kao gorivo za vozila i proizvodnju đubriva. Ova tehnologija je još u ranoj fazi razvoja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

2. decembar 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

2. decembar 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

2. decembar 2022. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

2. decembar 2022. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem