Intervju

Strani ulagači gledaju komparativne prednosti i siguran ambijent

Slika: FIPA

Objavljeno

14.09.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2016.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina se odlično kotira na svjetskom nivou po kapacitetima obrazovanja u matematici i nauci i po broju naučnika i inženjera, kazao je Gordan Milinić, direktor nacionalne Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA). U kontekstu privlačenja stranog kapitala i proizvodnih šema, zemlja ima sve tražene profile, od doktora nauka i tehnologa do tehničara i kvalificiranih radnika, izjavio je u razgovoru s Balkan Green Energy Newsom.

Ovaj državni zvaničnik je u svakodnevnom kontaktu s predstavnicima zainteresovanih firmi iz inostranstva ali i sa stranim investitorima koji već posluju na domaćem tržištu. Potencijalni ulagači obraćaju najviše pažnje na profitabilnost projekta, poticaje i komparativne prednosti u odnosu na region, ali uzimaju u obzir i svjedočenja postojećih investitora o ambijentu za ulaganje i vrijeme povrata investicije, izjavio je Milinić.

Bili ste diplomata visokog ranga. Na šta obraćate pažnju u kontaktima sa ambasadama zemalja iz kojih dolaze investitori?

U principu imamo odličnu suradnju sa akreditiranim ambasadama kada je u pitanju oblast kojom se FIPA bavi. Ta se suradnja ogleda u učešću na privrednim dešavanjima koje obje strane organiziraju sa ciljem promocije i Bosne i Hercegovine i zemlje koju ambasador predstavlja, kao i njihovih mogućnosti. Potom učestvujemo u određenim projektima koje organiziraju ambasade, a oni se tiču promocije zemlje i privlačenje stranih investitora.

Određeni broj stranih investitora dolazi u BiH preko ambasade ili privrednih predstavništava određenih zemalja, koje nam upućuju te investitore radi pružanja potrebnih informacija i pomaganja oko realizacije investicije.

Mi od ambasada tražimo, u principu, da nam upućuju sve potencijalne investitore koji su zainteresirani za ulaganje u bilo koji sektor privrede BiH. Njihovi predstavnici također posjećuju FIPA-u kako bi prenijela zapažanja investitora o određenim administrativnim preprekama na čijem otklanjanju agencija radi sa nadležnim institucijama.

Šta je potrebno za uspjeh u nastojanju da se potencijalni investitor posveti projektu u Bosni i Hercegovini iz oblasti zelene energije, komunalnih usluga i održivog razvoja?

Najprije je to kvalitetno pripremljen investicioni projekat, potom povoljan ambijent za direktna strana ulaganja i poticajne cijene električne energije. Spremnost bh. administracije i nadležnih institucija neće izostati.

Koliki je kapacitet BiH u inženjeringu i kvalificiranim radnicima za usluge i razvoj u segmentu obnovljivih izvora i energetske efikasnosti? Potencijal prilagođavanja obrazovnih institucija i spremnost lokalne radne snage su neke od najvažnijih faktora u privlačenju investicija.

BiH ima obrazovanu, kvalificiranu, inovativnu i cjenovno konkurentnu radnu snagu (u odnosu na zemlje Europske unije). Prema Izvještaju o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2013/14. godinu, zauzela je najbolju poziciju u regionu prilikom uporedne analize indeksa dostupnosti naučnika i inženjera (27. mjesto od 148 zemalja) i indeksa kvaliteta obrazovanja  u matematici i nauci (13.mjesto od ukupno 148 zemalja).

Koji segment u sistemu ima prioritet za jačanje komunikacije i saradnje sa investitorima? Da li je bilo poboljšanja u posljednje vrijeme?

Kad je riječ o promociji onda su to direktni kontakti sa potencijalnim investitorima i ambasadama, predstavljanje investicionih projekata putem web stranice FIPA-e i na investicionim konferencijama u zemlji i inostranstvu (kao što je RENEXPO platforma), te međunarodni sajmovi.

U okviru podrške postojećim stranim investitorima 2006. godine je uveden program postinvesticione brige o investitorima (aftercare) u okviru kojeg najmanje jedanput godišnje organiziramo posjete stranim kompanijama sa ciljem prevazilaženja eventualnih problema u poslovanju.

Također, smo intenzivirali kontakte, osigurali podršku i uvezali sve relevantne institucije koje rade na unapređenju poslovnog okruženja. Promijenili smo i praksu birokratskog pristupa prema stranim investitorima. Proaktivni smo u traženju investitora, u čemu već bilježimo napredak.

Kakva pitanja o standardima zaštite okoliša čujete od predstavnika stranih kompanija? Kakva su pravila u odnosu na zemlje u okruženju?

Pitanja o zaštiti životne sredine se uglavnom odnose na usaglašenost sa normativima i standardima Europske unije u toj oblasti.

Kakve projekte planira da pokrene Marubeni iz Japana?

Predstavnici japanske firme Marubeni su se interesirali za postojeće energetske projekte (termoelektrana, hidroelektrana, vjetroelektrana i onih koje koriste otpad, biomasu i biogas za proizvodnju električne energije), kao i projekte koji se odnose na sektor voda i zaštite životne sredine.

Uručeni su im raspoloživi projekti javnih i privatnih kompanija u BiH, te predstavljene  detaljne informacije o uslovima za ulaganje i statusu stranog investitora, koji je izjednačen u pravima i obavezama sa domaćim investitorima.

Kakav je status programa za kogeneracijska postrojenja koja koriste drvni otpad i uključivanje 40 opština u Bosni i Hercegovini? Kakav je položaj kompanije Pyrox iz Italije?

FIPA i firma Alfa invest su 19. jula u Sarajevu organizirali prezentaciju projekta „Energetska efikasnost primjenom kogeneracije iz biomase“ sa ciljem povećanja italijanskih investicija, a samim tim i poboljšanja ekonomske situacije u zemlji i otvaranja radnih mjesta.

Riječ je o projektu vrijednom 150 miliona eura koje je italijanska firma Pyrox spremna uložiti u 40 opština u BiH koje bi na osnovu biznis plana trebalo da zarađuju po milion eura godišnje i da zaposle 25 radnika.

Kakvi su planovi investitora iz Mađarske?

Mađarska planira da investira 61 milion eura u BiH u 2016. godini u projekte zaštite okoliša, poljoprivrede, turizma i energetike. Od FIPA-e se očekuje da investitorima prezentira mogućnosti, posebno projekte iz navedenih sektora, te da animira sve institucije u BiH koje učestvuju, da potencijalnim investitorima pruže punu podršku i pomognu u započinjanju djelatnosti.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

14. septembar 2016. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

14. septembar 2016. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

Ivona Milić 840x430 Srp

Ivona Milić: Poštovanje ESG koncepta i principa u poslovanju je kamen temeljac zelene agende Srbije

14. septembar 2016. - Ivona Milić je doktorka ekonomskih nauka. Bavi se temama održivosti i ESG konceptom u kontekstu bankarske industrije.

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

14. septembar 2016. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene