Životna sredina

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Foto: Lithium Americas

Objavljeno

17.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Sjedinjene Američke Države bi želele da postanu najveći proizvođač električnih automobila. Za to im treba litijum za baterije. Ali izgradnji velikog rudnika litijuma u Nevadi protive se tradicionalna plemena, čiji predstavnici tvrde da je na toj lokaciji nad članovima njihove zajednice počinjen masakar.

Pripadnici više starosedelačkih zajednica u Nevadi protestuju zbog projekta rudnika litijuma na prevoju Taker pas. Po njihovim rečima, na tom mestu je 1865. godine je američka konjica pogubila 30 pripadnika lokalnog plemena.

„Budući da smo prvobitni stanovnici ove zemlje,to znači imamo kulturne veze i korene sa ovim pejzažima“, rekao je za Sky News Gari Makini, član plemena Dak Vali Šošoni Pajute.

Za mene je to sveta zemlja“, kaže Majron Smart. Ispričao je da je njegova baka preživela pomenuto krvoproliće, pa da industrijalizacija područja narušava uspomenu na nju.

Federalni sud u Nevadi presudio je protiv starosedelačkih plemena koja već tri godine pokušavaju da zaustave izgradnju jednog od najvećih rudnika litijuma na svetu. Projekat radi kanadska kompanija Lithium Americas.

U prvoj presudi, iz 2021, stoji da se iz dokaza koje su iznela plemena ne može sa sigurnošću utvrditi da se masovni zločin dogodio u okviru predloženog projektnog područja.

Međutim, pripadnici brojnih indijanskih zajednica nastavljaju da se protive investiciji. Kažu da su njihovi dokazi o masakru iz 1865. i jednom nevezanom međuplemenskom sukobu ukorenjeni u predanju.

I zaštitnici životne sredine se protive otvaranju rudnika

„U vreme naših predaka, nisu vodili nikakvu dokumentaciju. Nisu slali pisma, nisu zapisivali u dnevnike. Dakle, vlada Sjedinjenih Država i nije mogla da sazna za našu priču. Ove priče su se prenosile s generacije na generaciju, tako da imamo direktnu vezu s onima koji su preživeli ova krvoprolića, i tako ove priče ostaju u našim porodicama“, istakao je Makini.

Pored starosedelačkih plemena, otvaranju rudnika se protive i zaštitnici životne sredine. Tvrde da bi njegovim puštanjem u rad bio prekršen Zakon o rudarstvu iz 1872. i da bi bila uništena glavna staništa tetreba, pastrmki i antilopa.

Početak proizvodnje litijuma planiran je za 2028. godinu

Kompanija procenjuje da na Taker pasu može da proizvede litijuma za do 800.000 električnih vozila godišnje i značajno smanjiti zavisnost od stranih dobavljača. Predsednik Džo Bajden namerava da učini Sjedinjene Američke Države glavnim proizvođačem električnih vozila i redukuje kupovinu litijuma iz zemalja poput Kine.

Njegova administracija je sredinom marta saopštila da će pod određenim uslovima obezbediti povoljan zajam od 2,26 milijardi dolara za izgradnju postrojenja za proizvodnju litijum-karbonata na Taker pasu.

Takođe, General Motors će investirati 650 miliona dolara ukoliko Lithium Americas obezbedi kapital da pokrije troškove razvoja projekta.

Radovi na izgradnji su počeli u martu 2023, s planom da proizvodnja u rudniku Thacker Pass počne 2028. gorine. Kompanija namerava da proizvodi 40.000 tona litijum-karbonata godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

17. maj 2024. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada

Vucic Rio Tinto nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Vučić: Rio Tinto može da nastavi projekat litijuma uz garancije EU

17. maj 2024. - Srbija je spremna da ponovo podrži projekat rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, poručio je Vučić

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

17. maj 2024. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

17. maj 2024. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević