OIE

Šta predsednik Trump može da nauči od Danaca? Odgovor je dala Ida Auken

ida-auken-trump

Photo: twitter/IdaAuken

Objavljeno

02.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Donald Trump, predsednik SAD, namerio se da kupi Grenland, teritoriju kojom upravlja Danska, ali Danci, ne samo da su ovu ponudu odbili, nego su hteli i da ga malo poduče, a poruku mu je sročila niko drugi do jedna žena, Ida Auken, poslanica danskog parlamenta. Poruka, koja ima i video klip, se odnosi na prednosti obnovljivih izvora energije (OIE) u odnosu na fosilna goriva, a sve u vezi sa klimatskim promenama, koje Trump smatra prevarom. Zato je 2017. godine i povukao SAD iz Pariskog sporazuma i promenio mnoge propise koje njegov prethodnik uveo kako bi se smanjio uticaj energetike na klimatske promene.

Trump tako koristi svaku priliku da ponovi svoj stav, pa je na poslednjem sastanku G7 u Francuskoj bio jedini svetski lider koji nije učestvovao na sastanku o klimi. To je bio povod da se Ida Auken, bivša ministarka životne sredine Danske, a sada predsednica parlamentarnog odbora za klimu i energiju, obrati predsedniku SAD.

Inače, nakon što je danska premijerka Mette Frederiksen rekla da je njegovo interesovanje za kupovinu Grenlanda apsurdno, Trump je odložio posetu Danskoj, pa je Auken u svoju poruku uključila i video klip sa naslovom Gospodine predsedniče – Grenland nije na prodaju. Ali, Danska ima mnogo bolji dogovor za vas! Pogledajte ovo!

Poruku predsedniku ona počinje citiranjem njegove izjave o fosilnim gorivima nakon što nije učestvovao na sastanku G7 o klimi. „Neću da izgubim to bogatstvo. Neću da ga izgubim zbog snova i vetrenjača, koje, iskreno, ne rade kako treba.“

Ali, kako kaže Auken, ni predsednik, ni bilo ko drugi neće izgubiti svoje bogatstvo zbog energije vetra jer je zelena energija jeftinija, čistija i sigurnija od fosilnih goriva.

Nerazumevanje koje je izneo Trump u svojoj izjavi, kao i raniji komentari da energija vetra izaziva rak i prekide u snabdevanju, ona često sreće kada putuje i razgovara o energetici. Takve ocene, prema njenim rečima, zanemaruju izuzetan napredak u ovoj industriji u poslednjih pet do deset godina, pa je navela nekoliko činjenica u vezi sa tim.

Nekoliko činjenica za predsednika

Prvo, kada je reč o proizvedenoj energiji. Postoje vetroturbine koje mogu proizvesti dovoljno električne energije da se snabde više od 4.000 američkih domova, ili 10.000 evropskih u toku godinu dana, što je ogroman porast u odnosu na ranija tehnološka rešenja u ovom sektoru. Svaka turbina je kao mala elektrana i može da bude dvostruko veća od Kipa slobode.

Solarna i energija vetra su najjeftiniji izvori energije u više od dve trećine sveta, a do 2030. nadmašiće ugalj i gas gotovo svuda

Drugo – troškovi: Korišćenje energije vetra doživelo je dramatično smanjenje troškova u poslednjih pet do deset godina. Vetroelektrane na kopnu i na moru koštaju upola manje nego pre jedne decenije. Solarna i energija vetra su najjeftiniji izvor energije u više od dve trećine sveta, a do 2030. nadmašiće ugalj i gas gotovo svuda, citirala je Bloomberg News danska poslanica.

Prosečno godišnje trajanje prekida u snabdevanju električnom energijom u Danskoj je 15 minuta, a u SAD 120 minuta

Prekidi u snabdevanju: U Danskoj je 50,1% domaće proizvodnje električne energije u 2017. došlo iz vetra – u određenim periodima i 100% – a, prosečno godišnje trajanje prekida u snabdevanju električnom energijom je 15 minuta, a u SAD dva sata.

Izazivanje raka: Ako vetroelektrane izazivaju rak, to znači da su Danci preživeli rak koji one izazivanju, jer je njihovo instaliranje počelo pre 40 godina. Vetroelektrane ne izazivaju rak, dok su opasnosti koje potiču od elektrana na ugalj i čestica iz  automobila na fosilna goriva dobro utvrđene, istakla je ona.

I, najbolja vest za SAD

Auken je, takođe, citirala banku BNP Paribas, koja predviđa da će automobili na benzin moći da konkurišu električnim automobilima, koji koriste zelenu energiju, samo ako se nafta proizvodi po ceni od 9 dolara za barel (trenutno je cena 50).

Vetar i solarna energija zajedno obezbeđuju dvostruko više radnih mesta u SAD u odnosu na celokupnu industriju uglja

Ona je podsetila da industrija energije vetra otvara nova radna mesta, uključujući i ona za najprostiju radnu snagu, i to važi i za SAD i za Evropu. Vetar i solarna energija, kako je navela, zajedno obezbeđuju dvostruko više radnih mesta u SAD u odnosu na celokupnu industriju uglja.

I, kao, najbolju vest za SAD Auken navodi podatak da su Srednji zapad i obale SAD savršeni za energiju vetra. U tim predelima postoje optimalni uslovi za korišćenje najjeftinijih vetroturbina, ističe ona.

Zašto investirati u skuplje rešenje?

Auken na kraju pita predsednika zašto investirati u skuplje rešenje? Ekonomija koja je pametna i okrenuta budućnosti trebalo bi da bude fokusirana na korišćenje celokupne slobodne energije koja se može dobiti od Sunca i vetra i da je koristi za automobile, industriju i domaćinstva.

Na kraju, kaže da je u stvari saglasna sa predsednikom.

Amerika bi ponovo trebalo da bude velika, tako što bi opet postala predvodnik tehnološkog razvoja i lider u oblasti obnovljivih izvora energije, zaključila je Auken u tekstu sa naslovom We Danes know a lot about wind turbines. You can learn, too, President Trump.”, koji je objavio Washington Post.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

2. septembar 2019. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

2. septembar 2019. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

2. septembar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

2. septembar 2019. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto