Životna sredina

Srbija usvojila nacionalni plan za smanjenje emisija – NERP

Srbija usvojila plan za emisije

Foto: Emilian Robert Vicol, Pixabay

Objavljeno

31.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Agenda na nacionalnom nivou ozvaničena je nakon što je Energetska zajednica pokrenula postupak spora. Srbija je dokument koji određuje ciljeve za emisije držala na ledu od 2016. godine. Kabinet je ostavio specijalnu naknadu za povlašćene proizvođače električne energije na 0,79 evra po megavat-satu.

Nacionalni plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih, velikih postrojenja za sagorevanje prošao je na sednici vlade u Beogradu. Saopštila je da to podrazumeva ozbiljne mere. Srbija se obavezala da obori emisije prenstveno iz velikih energetskih postrojenja.

Država ima nameru da do kraja 2027. godine dostigne nivoe u okviru graničnih vrednosti koje je propisala Evropska unija. Nacionalni plan za obaranje količine ispuštenih gasova s efektom staklene bašte poznat je po engleskom akronimu NERP i oslanja se na tamošnju Direktivu o industrijskim emisijama.

Vlada Srbije je na udaru u javnosti zajedno sa lokalnim samoupravama usled skoka zagađenosti vazduha na ekstremne nivoe. Zaštitnici životne sredine optužuju Elektroprivredu Srbije, koja je pod kontrolom države, i druge velike industrijske sisteme da zanemaruju zakone.

Kabinet je, kritikovan zbog nečinjenja, zatim po drugi put osnovao radnu grupu i izrazio spremnost da odmah reaguje. Do sada ništa konkretno nije odlučeno.

Procedura donošenja NERP-a je bila u zastoju otkad ga je 2016. prihvatila Energetska zajednica. Njen sekretarijat je početkom godine pokrenuo spor.

Ta institucija tvrdi da ova balkanska zemlja ne postupa u skladu sa Direktivom EU o velikim ložištima, jedinom varijantom pored NERP-a za upravljanje emisijama. Vođstvo Energetske zajednice ili EnC-a upozorilo je tada na kršenje u devet slučajeva od ukupno 16 postrojenja kapaciteta preko 50 megavata.

Sekretarijat je sada saopštio da je poslednji potez Srbije, nakon početka spora, važan korak u smanjivanju emisija iz velikih industrijskih ložišta. „Zagađenje vazduha je, jasno, jedan od najvećih problema za životnu sredinu u Srbiji. Smanjivanje količine zagađujućih materija koje izlaze iz velikih ložišta je stoga neophodna – iako nedovoljna – mera za zaštitu zdravlja građana i okoline“, izjavio je njegov direktor Janez Kopač.

Sekretarijat Energetske zajednice navodi da je ovo bila neophodna, mada nedovoljna mera za zaštitu zdravlja građana i okoline

Ova organizacija je pohvalila pravnu sigurnost koju plan donosi, u kontekstu zakonâ koji uređuju oblast životne sredine.

Na istoj sednici vlade, usvojena je Uredba o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2020. godini. Potrošači nastavljaju da plaćaju 0,093 dinara po kilovat-satu, što iznosi 0,79 evra po megavat-satu.

Potrošači nastavljaju da plaćaju 0,093 dinara po kilovat-satu odnosno 0,79 evra po megavat-satu

Što se tiče električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, uredba o stimulansu je istekla na kraju decembra. Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da lica koja steknu status privremenog ili povlašćenog proizvođača električne energije po osnovu zahteva podnetog kasnije imaju prava na podsticaj, ali da mogu da ih ostvare tek kad nova uredba stupi na snagu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

31. januar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

31. januar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

31. januar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

31. januar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.