x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije zbog neusvajanja Nacionalnog plana za smanjenje emisija

15.01.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije zbog neusvajanja Nacionalnog plana za smanjenje emisija

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je proceduru za rešavanje spora u vezi sa neusklađenosti emisija devet postrojenja sa velikim ložištem u Srbiji sa limitima iz EU Direktive o velikim ložištima (Large Combustion Plants Directive – LCPD) koji se odnose na emisije SO2, NOx i prašine.

Sekretarijat je danas poslao uvodno pismo Srbiji u vezi sa nepotpunom primenom ove EU Direktive koja je stupila na snagu 1. januara 2018. u članicama Energetske zajednice.

Kako je saopštio Sekretarijat, za postojeća postrojenja za velikim ložištima postoje dve alternative: poštovanje graničnih vrednosti emisija SO2, NOx i prašine koje predviđa Direktiva i to na nivou svakog pojedinačnog postrojenja ili primena Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP), koji predviđa zbirni limit za sva postrojenja.

Od 16 postojećih postrojenja za velikim ložištem u Srbiji, devet je obuhvaćeno procedurom za rešavanje spora

Svako postrojenje mora biti “pokriveno” na jedan od ova dva načina, a od 16 postojećih postrojenja sa velikim ložištem u Srbiji, devet je obuhvaćeno sporom koji je pokrenut, rečeno je iz Sekretarijata.

Nacrt NERP-a odobren je 2016. godine, ali do danas nije usvojen

Nacrt NERP-a za Srbiju odobren je 2016. godine, ali uprkos višegodišnjim apelima Sekretarijata, do danas nije usvojen.

U nedostatku pravno obavezujućeg NERP-a, postojeća postrojenja moraju da usklade granične vrednosti emisija sa limitima propisanim Direktivom na pojedinačnom nivou, ističe Sekretarijat.

Slanjem uvodnog pisma Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha da Srbiji pruži priliku da u roku od dva meseca odgovori na navode o nepoštovanju propisa Energetske zajednice

Sekretarijat smatra da u nedostatku pravno obavezujućeg NERP-a, postojeća velike postrojenja za sagorevanje u Srbiji moraju da se usklade sa graničnim vrednostima emisija predviđenim Direktivom EU na pojedinačnom nivou, ali to nije slučaj sa devet postrojenja.

Slanjem uvodnog pisma Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha da Srbiji pruži priliku da u roku od dva meseca odgovori na navode o nepoštovanju propisa Energetske zajednice i omogući Sekretarijatu da stekne potpuni uvid u slučaj.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.