Životna sredina

Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije zbog neusvajanja Nacionalnog plana za smanjenje emisija

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je proceduru za rešavanje spora u vezi sa neusklađenosti emisija devet postrojenja sa velikim ložištem u Srbiji sa limitima iz EU Direktive o velikim ložištima (Large Combustion Plants Directive – LCPD) koji se odnose na emisije SO2, NOx i prašine.

Sekretarijat je danas poslao uvodno pismo Srbiji u vezi sa nepotpunom primenom ove EU Direktive koja je stupila na snagu 1. januara 2018. u članicama Energetske zajednice.

Kako je saopštio Sekretarijat, za postojeća postrojenja za velikim ložištima postoje dve alternative: poštovanje graničnih vrednosti emisija SO2, NOx i prašine koje predviđa Direktiva i to na nivou svakog pojedinačnog postrojenja ili primena Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP), koji predviđa zbirni limit za sva postrojenja.

Od 16 postojećih postrojenja za velikim ložištem u Srbiji, devet je obuhvaćeno procedurom za rešavanje spora

Svako postrojenje mora biti “pokriveno” na jedan od ova dva načina, a od 16 postojećih postrojenja sa velikim ložištem u Srbiji, devet je obuhvaćeno sporom koji je pokrenut, rečeno je iz Sekretarijata.

Nacrt NERP-a odobren je 2016. godine, ali do danas nije usvojen

Nacrt NERP-a za Srbiju odobren je 2016. godine, ali uprkos višegodišnjim apelima Sekretarijata, do danas nije usvojen.

U nedostatku pravno obavezujućeg NERP-a, postojeća postrojenja moraju da usklade granične vrednosti emisija sa limitima propisanim Direktivom na pojedinačnom nivou, ističe Sekretarijat.

Slanjem uvodnog pisma Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha da Srbiji pruži priliku da u roku od dva meseca odgovori na navode o nepoštovanju propisa Energetske zajednice

Sekretarijat smatra da u nedostatku pravno obavezujućeg NERP-a, postojeća velike postrojenja za sagorevanje u Srbiji moraju da se usklade sa graničnim vrednostima emisija predviđenim Direktivom EU na pojedinačnom nivou, ali to nije slučaj sa devet postrojenja.

Slanjem uvodnog pisma Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha da Srbiji pruži priliku da u roku od dva meseca odgovori na navode o nepoštovanju propisa Energetske zajednice i omogući Sekretarijatu da stekne potpuni uvid u slučaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.