Životna sredina

Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije zbog neusvajanja Nacionalnog plana za smanjenje emisija

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je proceduru za rešavanje spora u vezi sa neusklađenosti emisija devet postrojenja sa velikim ložištem u Srbiji sa limitima iz EU Direktive o velikim ložištima (Large Combustion Plants Directive – LCPD) koji se odnose na emisije SO2, NOx i prašine.

Sekretarijat je danas poslao uvodno pismo Srbiji u vezi sa nepotpunom primenom ove EU Direktive koja je stupila na snagu 1. januara 2018. u članicama Energetske zajednice.

Kako je saopštio Sekretarijat, za postojeća postrojenja za velikim ložištima postoje dve alternative: poštovanje graničnih vrednosti emisija SO2, NOx i prašine koje predviđa Direktiva i to na nivou svakog pojedinačnog postrojenja ili primena Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP), koji predviđa zbirni limit za sva postrojenja.

Od 16 postojećih postrojenja za velikim ložištem u Srbiji, devet je obuhvaćeno procedurom za rešavanje spora

Svako postrojenje mora biti „pokriveno“ na jedan od ova dva načina, a od 16 postojećih postrojenja sa velikim ložištem u Srbiji, devet je obuhvaćeno sporom koji je pokrenut, rečeno je iz Sekretarijata.

Nacrt NERP-a odobren je 2016. godine, ali do danas nije usvojen

Nacrt NERP-a za Srbiju odobren je 2016. godine, ali uprkos višegodišnjim apelima Sekretarijata, do danas nije usvojen.

U nedostatku pravno obavezujućeg NERP-a, postojeća postrojenja moraju da usklade granične vrednosti emisija sa limitima propisanim Direktivom na pojedinačnom nivou, ističe Sekretarijat.

Slanjem uvodnog pisma Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha da Srbiji pruži priliku da u roku od dva meseca odgovori na navode o nepoštovanju propisa Energetske zajednice

Sekretarijat smatra da u nedostatku pravno obavezujućeg NERP-a, postojeća velike postrojenja za sagorevanje u Srbiji moraju da se usklade sa graničnim vrednostima emisija predviđenim Direktivom EU na pojedinačnom nivou, ali to nije slučaj sa devet postrojenja.

Slanjem uvodnog pisma Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha da Srbiji pruži priliku da u roku od dva meseca odgovori na navode o nepoštovanju propisa Energetske zajednice i omogući Sekretarijatu da stekne potpuni uvid u slučaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.