x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Zakazana javna prezentacija i rasprava o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za NERP

10.01.2019. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pexels
Zakazana javna prezentacija i rasprava o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za NERP

Javna prezentacija i javna rasprava o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za Nacionalni plan za smanjenje emisija iz starih velikih postrojenja za sagorevanje (NERP) biće održana 17. januara u Privrednoj komori Srbije (PKS), Terazije 23, sa početkom u 11 sati.

Javnu raspravu o Strateškoj proceni uticaja za NERP sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine u periodu od 25. decembra 2018. godine do 23. januara 2019. godine. U tom periodu, Strateška procena uticaja za NERP, zajedno sa  Nacionalnim planom za smanjenje emisija, dostupni su za uvid i preuzimanje na internet stranici Ministarstva, www.ekologija.gov.rs.

Posle objavljene javne nabavke za izradu Strateške procene uticaja na životnu sredinu za NERP, Ministarstvo je potpisalo ugovor sa grupom ponuđača Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije i Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

NERP se primenjuje za period od 1. januara 2018. godine do najkasnije 31. decembra 2027. godine u skladu Uredbom o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh iz postrojenja za sagorevanje i rokom propisanim u odluci Ministarskog saveta Energetske zajednice.

NERP je plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje čija je ukupna ulazna instalisana toplotna snaga jednaka 50 MW ili veća. Cilj NERP-a je da se smanje ukupne godišnje emisije sumpor dioksida (SO2), oksida azota (NOx) i praškastih materija kako bi se najkasnije do 1. januara 2028. godine dostigle granične vrednosti propisane u EU Direktivi o industrijskim emisijama (IED), koje su prenesene u nacionalno zakonodavstvo.

Najkasnije do 1. januara 2028. godine emisije velika postrojenja, koja su obuhvaćena ovim planom, biće usklađena sa graničnim vrednostima. Na spisku velikih postrojenja su 4 termoelektrane (TE), 1 termoelektrana-toplana i 1 toplana u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS) i 3 postrojenja Naftne industrije Srbije (NIS).

Primedbe, predloge i sugestije za unapređenje teksta Strateške procene uticaja za NERP mogu se slati putem elektronske pošte na adresu: ili pisanim putem na adresu Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za upravljanje životnom sredinom, Omladinskih brigada br.1, 11070 Beograd, sa naznakom “Javna rasprava – Strateška procena uticaja za NERP”.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.