Životna sredina

Zakazana javna prezentacija i rasprava o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za NERP

Photo: Pexels

Objavljeno

10.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Javna prezentacija i javna rasprava o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za Nacionalni plan za smanjenje emisija iz starih velikih postrojenja za sagorevanje (NERP) biće održana 17. januara u Privrednoj komori Srbije (PKS), Terazije 23, sa početkom u 11 sati.

Javnu raspravu o Strateškoj proceni uticaja za NERP sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine u periodu od 25. decembra 2018. godine do 23. januara 2019. godine. U tom periodu, Strateška procena uticaja za NERP, zajedno sa  Nacionalnim planom za smanjenje emisija, dostupni su za uvid i preuzimanje na internet stranici Ministarstva, www.ekologija.gov.rs.

Posle objavljene javne nabavke za izradu Strateške procene uticaja na životnu sredinu za NERP, Ministarstvo je potpisalo ugovor sa grupom ponuđača Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije i Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

NERP se primenjuje za period od 1. januara 2018. godine do najkasnije 31. decembra 2027. godine u skladu Uredbom o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh iz postrojenja za sagorevanje i rokom propisanim u odluci Ministarskog saveta Energetske zajednice.

NERP je plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje čija je ukupna ulazna instalisana toplotna snaga jednaka 50 MW ili veća. Cilj NERP-a je da se smanje ukupne godišnje emisije sumpor dioksida (SO2), oksida azota (NOx) i praškastih materija kako bi se najkasnije do 1. januara 2028. godine dostigle granične vrednosti propisane u EU Direktivi o industrijskim emisijama (IED), koje su prenesene u nacionalno zakonodavstvo.

Najkasnije do 1. januara 2028. godine emisije velika postrojenja, koja su obuhvaćena ovim planom, biće usklađena sa graničnim vrednostima. Na spisku velikih postrojenja su 4 termoelektrane (TE), 1 termoelektrana-toplana i 1 toplana u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS) i 3 postrojenja Naftne industrije Srbije (NIS).

Primedbe, predloge i sugestije za unapređenje teksta Strateške procene uticaja za NERP mogu se slati putem elektronske pošte na adresu: upravljanje@ekologija.gov.rs ili pisanim putem na adresu Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za upravljanje životnom sredinom, Omladinskih brigada br.1, 11070 Beograd, sa naznakom „Javna rasprava – Strateška procena uticaja za NERP“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

10. januar 2019. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

10. januar 2019. - Godinu dana nakon prve blokade povodom borbe protiv projekta Jadar i eksploatacije litijuma, SEOS poziva...

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

10. januar 2019. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu

dejan lekic rts zagadjenje vazduha

Dejan Lekić: RTS ne obaveštava građane tačno o zagađenju vazduha

10. januar 2019. - Jedan od osnivača Nacionalne ekološke agencije (NEA) i autor aprlikacije xEco vazduh apelovao je da javni servis promeni način izveštavanja