Životna sredina

Zakazana javna prezentacija i rasprava o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za NERP

Photo: Pexels

Objavljeno

10.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Javna prezentacija i javna rasprava o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za Nacionalni plan za smanjenje emisija iz starih velikih postrojenja za sagorevanje (NERP) biće održana 17. januara u Privrednoj komori Srbije (PKS), Terazije 23, sa početkom u 11 sati.

Javnu raspravu o Strateškoj proceni uticaja za NERP sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine u periodu od 25. decembra 2018. godine do 23. januara 2019. godine. U tom periodu, Strateška procena uticaja za NERP, zajedno sa  Nacionalnim planom za smanjenje emisija, dostupni su za uvid i preuzimanje na internet stranici Ministarstva, www.ekologija.gov.rs.

Posle objavljene javne nabavke za izradu Strateške procene uticaja na životnu sredinu za NERP, Ministarstvo je potpisalo ugovor sa grupom ponuđača Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije i Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

NERP se primenjuje za period od 1. januara 2018. godine do najkasnije 31. decembra 2027. godine u skladu Uredbom o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh iz postrojenja za sagorevanje i rokom propisanim u odluci Ministarskog saveta Energetske zajednice.

NERP je plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje čija je ukupna ulazna instalisana toplotna snaga jednaka 50 MW ili veća. Cilj NERP-a je da se smanje ukupne godišnje emisije sumpor dioksida (SO2), oksida azota (NOx) i praškastih materija kako bi se najkasnije do 1. januara 2028. godine dostigle granične vrednosti propisane u EU Direktivi o industrijskim emisijama (IED), koje su prenesene u nacionalno zakonodavstvo.

Najkasnije do 1. januara 2028. godine emisije velika postrojenja, koja su obuhvaćena ovim planom, biće usklađena sa graničnim vrednostima. Na spisku velikih postrojenja su 4 termoelektrane (TE), 1 termoelektrana-toplana i 1 toplana u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS) i 3 postrojenja Naftne industrije Srbije (NIS).

Primedbe, predloge i sugestije za unapređenje teksta Strateške procene uticaja za NERP mogu se slati putem elektronske pošte na adresu: upravljanje@ekologija.gov.rs ili pisanim putem na adresu Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za upravljanje životnom sredinom, Omladinskih brigada br.1, 11070 Beograd, sa naznakom „Javna rasprava – Strateška procena uticaja za NERP“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vazduh u Sarajevu je prosle zime bio zagadjen skoro pa uvek kada je zvanicno obavljano merenje

Vazduh u Sarajevu je prošle zime bio zagađen skoro pri svakom merenju

27 октобра 2021 - Skoro polovina štetnih PM2.5 čestica nastaje usled grejanja na drvo, pelet, ugalj, i zbog vožnje motornih vozila

Koalicija 27_izvestaj-za-poglavlje-27_2021

Koalicija 27: Građani izašli iz karantina, institucije i dalje zatvorene

26 октобра 2021 - "Građani su izašli iz karantina, životna sredina je konačno postala društvena tema u Srbiji, ali institucije su ostale zatvorene", zaključak je Izveštaja iz senke Koalicije 27 za 2021. godinu.

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke