Životna sredina

Zakazana javna prezentacija i rasprava o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za NERP

Photo: Pexels

Objavljeno

10.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Javna prezentacija i javna rasprava o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za Nacionalni plan za smanjenje emisija iz starih velikih postrojenja za sagorevanje (NERP) biće održana 17. januara u Privrednoj komori Srbije (PKS), Terazije 23, sa početkom u 11 sati.

Javnu raspravu o Strateškoj proceni uticaja za NERP sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine u periodu od 25. decembra 2018. godine do 23. januara 2019. godine. U tom periodu, Strateška procena uticaja za NERP, zajedno sa  Nacionalnim planom za smanjenje emisija, dostupni su za uvid i preuzimanje na internet stranici Ministarstva, www.ekologija.gov.rs.

Posle objavljene javne nabavke za izradu Strateške procene uticaja na životnu sredinu za NERP, Ministarstvo je potpisalo ugovor sa grupom ponuđača Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije i Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

NERP se primenjuje za period od 1. januara 2018. godine do najkasnije 31. decembra 2027. godine u skladu Uredbom o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh iz postrojenja za sagorevanje i rokom propisanim u odluci Ministarskog saveta Energetske zajednice.

NERP je plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje čija je ukupna ulazna instalisana toplotna snaga jednaka 50 MW ili veća. Cilj NERP-a je da se smanje ukupne godišnje emisije sumpor dioksida (SO2), oksida azota (NOx) i praškastih materija kako bi se najkasnije do 1. januara 2028. godine dostigle granične vrednosti propisane u EU Direktivi o industrijskim emisijama (IED), koje su prenesene u nacionalno zakonodavstvo.

Najkasnije do 1. januara 2028. godine emisije velika postrojenja, koja su obuhvaćena ovim planom, biće usklađena sa graničnim vrednostima. Na spisku velikih postrojenja su 4 termoelektrane (TE), 1 termoelektrana-toplana i 1 toplana u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS) i 3 postrojenja Naftne industrije Srbije (NIS).

Primedbe, predloge i sugestije za unapređenje teksta Strateške procene uticaja za NERP mogu se slati putem elektronske pošte na adresu: upravljanje@ekologija.gov.rs ili pisanim putem na adresu Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za upravljanje životnom sredinom, Omladinskih brigada br.1, 11070 Beograd, sa naznakom „Javna rasprava – Strateška procena uticaja za NERP“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Meštani dobili opomenu pred utuženje zbog blokade geoloških istraživanja u Rekovcu

Meštanima zaprećeno tužbom zbog blokade istraživanja litijuma u Rekovcu

01 јула 2022 - Investitor je uputio opomene pred tužbu uz tvrdnju da su mu bila onemogućena geološka istraživanja u Rekovcu i da je zbog toga pretrpeo štetu.

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

29 јуна 2022 - Novi Zakon o geološkim istraživanjima Republike Srpske je usvojen bez dodatnih amandmana koji se odnose na zaštitu životne sredine

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

28 јуна 2022 - Dunav teče kroz 10 evropskih zemlja i u njegovom slivu živi preko 80 miliona ljudi, usled čega ekosistem reke trpi veliki pritisak