Konferencija 22 februar registracija - srpski
Životna sredina

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

14.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U Briselu je na međuvladinoj konferenciji o pristupanju Srbije Evropskoj uniji otvoren klaster 4, koji obuhvata zelenu agendu i održivu povezanost i sastoji se od četiri poglavlja u pristupnim pregovorima.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovale su danas u Briselu na međuvladinoj konferenciji o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Na tom događaju je označeno otvaranje klastera 4 u pregovorima, nazvanog Zelena agenda i održiva povezanost.

Proces se sastoji od šest klastera sa ukupno 35 poglavlja, a Srbija je još ranije otvorila klaster 1. Klaster 4 čine četiri poglavlja: o transportnoj politici (14), energetici (15), transevropskim mrežama (21) i životnoj sredini i klimatskim promenama (27).

Delegacija Srbije sastala se pre konferencije sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem. Brnabić je za poglavlje 27 navela da je potrebno više od 10 milijardi evra ulaganja u prečistače za otpadne vode, kanalizacione mreže, regionalne deponije, reciklažne centre, transferne stanice, unapređenje kvaliteta vazduha i subvencije za električna vozila.

Kritike iz nevladinog sektora

Koalicija 27, skup organizacija koji prati pripremu za pregovore o životnoj sredini i klimatskim promenama, ocenila je da otvaranje poglavlja 27 nije opravdan dosadašnjim rezultatima Vlade Srbije i saopštila da je ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović i ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović predala svoje godišnje izveštaje s analizama i preporukama za reforme.

Građani još nisu imali uvid u pregovaračku poziciju Srbije za poglavlje o životnoj sredini i klimatskim promenama

Ova mreža je istakla izazove za životnu sredinu i ukazala na isključivanje civilnog društva, stručne javnosti i građana iz procesa odlučivanja.

„Nama tek predstoji teži deo posla da bismo dostigli standarde životne sredine i zatvorili poglavlje 27. Pritom ne smemo da zaboravimo da javnost i dalje nije videla pregovaračku poziciju Srbije, i da mi ne znamo o čemu pregovaramo, na šta smo se obavezali i koliko će zatvaranje poglavlja 27 da košta. Ovo je idealna prilika da Ministarstvo zaštite životne sredine skine prašinu sa preko 1.600 stranica tog dokumenta i saopšti građanima šta je njegov sadržaj“, istakla je izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije Tanja Petrović.

Zakonodavstvo na nivou, ali primena neretko izostaje

U oblasti životne sredine i klimatskih promena Srbija je do sada ostvarila značajan napredak u usvajanju evropske legislative, ali njena implementacija neretko izostaje, saopšteno je.

„Srbija je među prvih pet zemalja na evropskom kontinentu po izloženosti građana zagađenju vazduha. Zbog nesanitarnog odlaganja otpada i divljih deponija, suočavamo se sa zagađenjem zemljišta, površinskih i podzemnih voda i požarima na deponijama. Više od 85 odsto otpadnih voda odlazi u naše vodotokove bez ikakvog tretmana – Dunav je naša kanalizacija. Povrh svega toga, ponovo je pomeren rok za primenu Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, što najvećim zagađivačima u Srbiji, industrijskim postrojenjima, daje dozvolu da još tri godine nastave da zagađuju bez posledica“, upozorila je Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske