OIE

SolarPower Europe: EU može da ostvari udeo obnovljivih izvora od 45% do 2030.

SolarPower-Europe-udeo-obnovljivih-iyvora-EU

Slika: Pixabay/Kenueone

Objavljeno

01.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Dok se Evropska unija sprema da podigne svoj cilj za udeo obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji do 2030. godine sa 32% na 38-40%, udruženje SolarPower Europe preporučuje da se lestvica podigne na 45%, verujući da je i taj cilj moguće ostvariti.

Udeo obnovljivih izvora od 45% je jedna od šest ključnih preporuka koje je SolarPower Europe objavio u očekivanju revizije Direktive o obnovljivim izvorima energije EU. Revizija direktive je neizbežna imajući u vidu da je unija nedavno podigla cilj za smanjenje emisija CO2 za 55% do 2030. godine i da planira povećanje cilja za udeo obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji, smatra SolarPower Europe.

Među preporukama je i poboljšanje uslova za prozjumere u komercijalnom i industrijskom sektoru i unapređenje i povećanje transparentnosti okvira za garancije porekla.

SolarPower Europe takođe preporučuje da se izmenjenom direktivom omogući podrška proizvodnji zelenog vodonika kroz čvrst sistem sertifikacije i uvođenje kvota u sektorima gde je teško ostvariti dekarbonizaciju, uz istovremenu masovnu izgradnju kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Jedna od preporuka je i propisivanje minimalnih obaveza za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na zgradama.

SolarPower-Europe-preporuke-EU

Adekvatne izmene direktive mogle bi omogućiti “solarnu revoluciju”

Revizija Direktive o obnovljivim izvorima energije mogla bi da dovede do “solarne revolucije” time što bi uklonila preostale administrativne barijere za projekte obnovljivih izvora i ojačala okvir za garancije porekla, kaže Walburga Hemetsberger, direktorka SolarPower Europe.

Miguel Herrero Cangas, savetnik u organizaciji SolarPower Europe, rekao je da bi iskorišćavanje potencijala solarne energije na svim zgradama u Evropi dovelo do otvaranja još više održivih radnih mesta i omogućilo postavljanje još viših klimatskih ciljeva. On je dodao da je potencijal za krovni solar na komercijalnim i industrijskim objektima ogroman.

SolarPower-Europe-trziste-solara-EU

SolarPower Europe poziva da se podrže proizvođači i korisnici zelenog vodonika

Aurélie Beauvais, zamenica direktorke SolarPower Europe, rekla je da je vodonik iz obnovljivih izvora “karika koja nedostaje“ koja bi omogućila EU da postane klimatski neutralna do 2050. godine, tako što bi se ostvarila puna dekarbonizacija u sektorima u kojima je teško sprovesti elektrifikaciju.

Osim razvoja sistema sertifikata i obezbeđivanja da se dodatna potražnja pokrije iz novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, revizija direktive bi takođe trebalo da sadrži predloge odgovarajućih mera podrške proizvođačima i korisnicima zelenog vodonika, izjavila je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

Nis zapoceo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju

Niš započeo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju do 2050. – prilika za konsultante

26 септембра 2022 - Mapa puta bi trebalo da bude u skladu sa planovima i propisima Evropske unije, navodi se u javnom pozivu za izbor firme koja će je napisati

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić