OIE

SolarPower Europe: EU može da ostvari udeo obnovljivih izvora od 45% do 2030.

SolarPower-Europe-udeo-obnovljivih-iyvora-EU

Slika: Pixabay/Kenueone

Objavljeno

01.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Dok se Evropska unija sprema da podigne svoj cilj za udeo obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji do 2030. godine sa 32% na 38-40%, udruženje SolarPower Europe preporučuje da se lestvica podigne na 45%, verujući da je i taj cilj moguće ostvariti.

Udeo obnovljivih izvora od 45% je jedna od šest ključnih preporuka koje je SolarPower Europe objavio u očekivanju revizije Direktive o obnovljivim izvorima energije EU. Revizija direktive je neizbežna imajući u vidu da je unija nedavno podigla cilj za smanjenje emisija CO2 za 55% do 2030. godine i da planira povećanje cilja za udeo obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji, smatra SolarPower Europe.

Među preporukama je i poboljšanje uslova za prozjumere u komercijalnom i industrijskom sektoru i unapređenje i povećanje transparentnosti okvira za garancije porekla.

SolarPower Europe takođe preporučuje da se izmenjenom direktivom omogući podrška proizvodnji zelenog vodonika kroz čvrst sistem sertifikacije i uvođenje kvota u sektorima gde je teško ostvariti dekarbonizaciju, uz istovremenu masovnu izgradnju kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Jedna od preporuka je i propisivanje minimalnih obaveza za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na zgradama.

SolarPower-Europe-preporuke-EU

Adekvatne izmene direktive mogle bi omogućiti “solarnu revoluciju”

Revizija Direktive o obnovljivim izvorima energije mogla bi da dovede do “solarne revolucije” time što bi uklonila preostale administrativne barijere za projekte obnovljivih izvora i ojačala okvir za garancije porekla, kaže Walburga Hemetsberger, direktorka SolarPower Europe.

Miguel Herrero Cangas, savetnik u organizaciji SolarPower Europe, rekao je da bi iskorišćavanje potencijala solarne energije na svim zgradama u Evropi dovelo do otvaranja još više održivih radnih mesta i omogućilo postavljanje još viših klimatskih ciljeva. On je dodao da je potencijal za krovni solar na komercijalnim i industrijskim objektima ogroman.

SolarPower-Europe-trziste-solara-EU

SolarPower Europe poziva da se podrže proizvođači i korisnici zelenog vodonika

Aurélie Beauvais, zamenica direktorke SolarPower Europe, rekla je da je vodonik iz obnovljivih izvora “karika koja nedostaje“ koja bi omogućila EU da postane klimatski neutralna do 2050. godine, tako što bi se ostvarila puna dekarbonizacija u sektorima u kojima je teško sprovesti elektrifikaciju.

Osim razvoja sistema sertifikata i obezbeđivanja da se dodatna potražnja pokrije iz novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, revizija direktive bi takođe trebalo da sadrži predloge odgovarajućih mera podrške proizvođačima i korisnicima zelenog vodonika, izjavila je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.