Energetska efikasnost

Evropski parlament podržao masovnu energetsku obnovu zgrada i program za krovne solarne elektrane

energetska obnova zgrada krovne solarne elektrane

Foto: Pixabay/epicantus

Objavljeno

21.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament je usvojio izveštaj o maksimalnom iskorišćavanju potencijala za energetsku efikasnost zgrada u Evropskoj uniji, u kom se poziva na bržu i temeljniju obnovu zgrada i pokretanje programa podrške postavljanju krovnih solarnih elektrana.

Izveštaj, koji je Evropski parlament usvojio na predlog Odbora Evropskog parlamenta za industriju, istraživanja i energetiku, ima za cilj da pomogne da fond zgrada EU dostigne klimatsku neutralnost do 2050. godine. Poziv na obnovu zgrada i povećanje broja krovnih solarnih elektrana u skladu je sa inicijativom Talas renoviranja (Renovation Wave), koju Evropska komisija treba da predstavi 14. oktobra.

Udeo zgrada u ukupnoj potrošnji energije u EU je 40%, a u ukupnim emisijama ugljen-dioksida 36%, što ih čini najvećim potrošačem energije, ali i sektorom sa značajnim potencijalom za smanjenje potražnje za energijom, navodi se u saopštenju organizacije Climate Action Network (CAN) Europe.

Oko 75% zgrada u EU su energetski neefikasne

Trenutno je oko 75% zgrada u EU energetski neefikasno, a pritom će skoro 80% postojećih zgrada još uvek biti u upotrebi 2050. godine, piše na sajtu Evropske komisije.

CAN Europe je pozvao komisiju da pooštri regulativu i uvede standarde za minimalnu energetsku efikasnost, kako bi rešila problem energetski najneefikasnijih zgrada, kao i da obezbedi finansijsku i tehničku podršku za prevazilaženje prepreka pri sprovođenju planiranih mera.

Obnova zgrada bi takođe mogla pomoći u pokretanju privrede nakon krize izazvane pandemijom oboljenja COVID-19, navodi CAN Europe.

Izveštaj podržava i pokretanje evropskog programa podrške za krovne solarne elektrane

Usvojeni izveštaj podržava i pokretanje evropskog programa podrške za krovne solarne elektrane, s ciljem da se iskoristi potencijal za proizvodnju električne energije, koji je procenjen na 680 TWh godišnje.

Program takođe promoviše postavljanje fotonaponskih sistema integrisanih u zgrade (BIPV). Postavljanje solarnih elektrana na slobodan prostor na krovovima zgrada bi moglo dovesti do smanjenja emisija CO2 za sedam miliona tona godišnje, kao i otvaranja novih radnih mesta i postizanja održivog razvoja u skladu sa Evropskim zelenim planom, navodi SolarPower Europe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. septembar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

21. septembar 2020. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

21. septembar 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

21. septembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora