OIE

Nanotehnologija donosi savitljive, štampane solarne panele

Nanotehnologija donosi savitljive stampane solarne panele

Slika: OET

Objavljeno

27.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Fotonaponske ćelije treće generacije su tanke, lagane i poluprovidne, a dolaze u više boja. Štaviše, nanotehnologija omogućava štampanje savitljivih solarnih panela s bezbroj primena.

S debljinom manjom od milimetra i masom ispod 500 grama po kvadratnom metru, fleksibilni fotonaponski moduli su nova generacija materijala i imaju široku primenu, a mogu da se kombinuju s građevinskim materijalima. Nanotehnologija je omogućila da se tim uređajima, koji se proizvode putem trodimenzionalne štampe, može podešavati veličina i izgled. Oni mogu da pokriju mnogo veće površine nego statične i masivne varijante.

Organic Electronic Technologies ili OET, koji potiče s Aristotelovog univerziteta u Solunu, jedina je kompanija aktivna u ovoj oblasti u Grčkoj i jedna od malo njih uopšte. Solarne ćelije treće generacije su poluprovodne i prave se u više boja.

Nanotehnologija savitljive, stampane solarne panele

Fotonaponske ploče su uglavnom za fasade, ali na tržište dolaze i drugi standardizovani proizvodi. Štampani paneli mogu da se savijaju i sklapaju, tako da su mogućnosti brojne.

Kompanija ističe da je nova tehnologija u skladu s novinama u zakonodavstvu Evropske unije u oblasti unapređivanja energetske efikasnosti u zgradarstvu. Organske fotonaponske (OPV) solarne ćelije mogu da pokriju staklenike i da se koriste u sistemima za grejanje i hlađenje.

OET ne poriče da su pomenuta rešenja još uvek skupa, ali izražava optimizam da će rast proizvodnje dovesti do pada cena. Savitljivi solarni paneli se za sada upotrebljavaju za pilot-projekte. Ti nanotehnološki materijali mogu da se recikliraju.

Opština Neapoli-Sikjes u Solunu nedavno je postavila prvo pametno autobusko stajalište s krovom opremljenim ovom tehnologijom. Korisnici na tom mestu mogu da pune mobilne uređaje. U toku je studija o mogućnostima uvođenja više takvih objekata.

Firmine organske LED sijalice osvetljavaju stanicu. Među opcijama su WiFi ruteri i displeji sa vremenskom prognozom i vremenom prolaska vozila javnog prevoza.

Nanotehnologija savitljive solarne panele

OET-ova nanotehnologija uključuje solarne panele na suncobranu na ležaljci, zajedno s malim frižiderom, kao i energetski autonomni portabl frižider i zamrzivač.

U jednom projektu, firma je opremila Fiatov automobil krovnim fotonaponskim sistemom. OPV sistemi čak mogu da se ugrade u odeću radi proizvodnje struje i grejanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tomasevic ubedljivo vodi trci gradonacelnika Zagreba zeleno levom

Ekološki aktivista Tomislav Tomašević ubedljivo vodi u trci za gradonačelnika Zagreba

17 May 2021 - Tomislav Tomašević je pobedio u prvom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba, a njegova koalicija Možemo! je uzela skoro polovinu mesta u skupštini grada

Idrija Sloveniji dobija sistem skladistenje struje i postaje pametan grad

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

energetska-efikasnost-subvencije

Mnogi će se razočarati: subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji u 2021. ograničene – reč je o pilot-projektu

05 May 2021 - Subvencije za energetsku efikasnost u domaćinstvima će se ove godine odobravati kroz pilot-projekat koji treba da pokaže kakvo je interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo, kao i prve rezultate, kaže Zorana Mihajlović.

energetska efikasnost gradjani subvencije opstine javni poziv

21. maj je rok da se opštine i gradovi jave na konkurs za subvencije za energetsku efikasnost za građane

23 April 2021 - U prvom koraku Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za lokalne samouprave za dobijanje subvencija.