UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

EU želi da do 2030. udeo energije iz obnovljivih izvora dostigne 38% do 40%

EU 2030 udeo energije obnovljivih izvora 38 40

Slika: Florian Pircher from Pixabay

Objavljeno

06.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon što je EU povećala svoj cilj za smanjenje emisija na 55 odsto, u nacrtu Direktive o obnovljivoj energiji je predvidela podizanje udela obnovljivih izvora u energetskom miksu na 38 do 40 procenata najkasnije do 2030. s aktuelnog cilja od 32 odsto.

Evropska unija namerava da udvostruči udeo obnovljivih izvora u svom energetskom miksu u sledećih deset godina, navodi se u nacrtu Direktive o obnovljivoj energiji, tri godine nakon poslednjih promena. Plan je da cilj bude povećan na između 38 i 40 procenata sa sadašnjih 32 odsto, preneo je Euractiv, koji je imao uvid u dokument.

U pripremi stroži propisi za saobraćaj, grejanje, hlađenje

Evropska komisija je zakazala predstavljanje uredbe za 14. jul u paketu sa zakonodavnim rešenjima za primenu Evropskog zelenog dogovora. EU je ranije objavila da namerava da do kraja decenije obori godišnje emisije gasova s efektom staklene bašte za 55 odsto s nivoa zabeleženog 1990, u poređenju s ranijim ciljem od 40 procenata, a nedavno je u okviru tog bloka postignut sporazum o Evropskom klimatskom zakonu, koji treba da omogući da se najkasnije 2050. postigne ugljenična ili klimatska neutralnost.

Evropska komisija po svemu sudeći planira zabranu fosilnih goriva u sektoru grejanja i hlađenja

Udeo obnovljivih izvora je trenutno na 20 odsto, što znači da bi do 2030. morao da bude dupliran da se postigne novi cilj. U nacrtu direktive stoji da će obavezni godišnji rast učešća zelene energije biti postavljen na 1,1 procentni poen, uz zabranu fosilnih goriva u oblasti grejanja i hlađenja.

Udeo u saobraćaju treba da se najkasnije do kraja decenije poveća sa 14 na 26 odsto, dok je za udeo goriva nove generacije cilj podignut sa 3,5 na 5,5 procenata, a avio-prevoz će dobiti strože propise, navedeno je u izveštaju.

Zaštitnici životne sredine zahtevaju ambiciozniju politiku

Moguća su i ograničenja za korišćenje drveta iz stabala za proizvodnju energije, dodaje rečena medijska kuća. Sve su veće kontroverze oko upotrebe drvne biomase – mnogi stručnjaci upozoravaju da se radi očuvanja životne sredine za grejanje može koristiti samo otpadni materijal od drveta, a ne da se u tu svrhu koristi celo stablo. Evropski ogranak Svetskog fonda za prirodu je odmah reagovao na informaciju o planiranim propisima.

“Izgleda da je komisiji konačno sinulo da je spaljivanje drveća u ime zaustavljanja klimatskih promena veoma glupa ideja. Ali nju do tog neizbežnog zaključka treba odvući, dok se ona buni i otima, a i hvata se za bilo koji raspoloživi argument da ne postupi ispravno”, izjavio je Alex Mason, viši koordinator za evropska politička pitanja u WWF-u.

On je izjavio da zabrana upotrebe drveta iz stabala preko određene veličine može delimično da ograniči štetu, ali je upozorio da je to nedovoljno i izrazio sumnju u mogućnost kontrole.

Miguel Herrero, savetnik za politička i regulatorna pitanja iz organizacije SolarPower Europe, kaže da je paket u pripremi za prilagođavanje cilju za smanjenje emisija za 55 odsto jedinstvena prilika da se pojača vođstvo EU na planu klime i energetike i da se postavi putanja da svet najkasnije 2050. dođe do klimatske neutralnosti. On je ustvrdio i, kako je citiran u članku, da to podrazumeva uvođenje ambicioznog cilja od barem 45 procenata za učešće obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici