Životna sredina

Naučnici upozorili da je zamena fosilnih goriva drvetom ‘lažno rešenje’ za klimu

fosilna-goriva-drvo-deforestacija-klima-biodiverzitet

Foto: Pixabay/Free-Photos

Objavljeno

16.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Naučnici iz celog sveta, njih više od 500, uputili su pismo liderima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Južne Koreje u kom pozivaju da se biomasa više ne tretira kao klimatski neutralan energent i da se prestane sa subvencionisanjem sagorevanja drveta za proizvodnju energije.

Prelazak sa fosilnih goriva na drvnu biomasu u proizvodnji energije je “lažno rešenje” koje otežava postizanje klimatskih ciljeva i šteti biodiverzitetu, upozoravaju naučnici u pismu poslatom predsednici Evropske komisije Ursuli Von der Leyen, predsedniku SAD Joeu Bidenu, premijeru Japana Yoshihideu Sugi i predsedniku Južne Koreje Moon Jae-inu.

Praksa sečenja celih stabala radi proizvodnje energije poslednjih godina dovodi do oslobađanja ugljen-dioksida koji bi inače ostao zarobljen u drveću, upozoravaju naučnici.

“Drveće je vrednije živo nego mrtvo, kako za klimu tako i za biodiverzitet. Da bi se postigli ciljevi klimatske neutralnosti u budućnosti, vaše vlade bi trebalo da rade na očuvanju i obnovi šuma, umesto da ih spaljuju”, navodi se u pismu.

Ogroman porast seče drveća radi proizvodnje energije je rezultat državnih subvencija

Ogroman porast seče drveća radi proizvodnje energije je skoro u potpunosti rezultat državnih subvencija u Evropi, Severnoj Americi i Istočnoj Aziji, a politički lideri mogu da zaustave ovu praksu, preokrenu situaciju i zaštite biodiverzitet i klimu, navode autori.

Što se tiče EU, potpisnici smatraju da ona treba da prestane da tretira sagorevanje biomase kao klimatski neutralnu aktivnost u okviru svojih ekoloških standarda i sistema trgovanja emisijama.

Zahvaljujući državnim subvencijama, kompanije zamenjuju fosilna goriva drvetom, što pojačava globalno zagrevanje, umesto da se okreću solarnoj i energiji vetra, što bi zaista dovelo do smanjenja zagrevanja, stoji u pismu.

EU godišnje daje 7 milijardi evra subvencija za sagorevanje drveta, što je dovelo do skoka upotrebe peleta sa 17 miliona tona 2013. godine na 26 miliona tona 2018. godine. Ukoliko se ništa ne preduzme, postoji bojazan da će se ovaj ogroman rast još više ubrzati, budući da evropske elektrane na ugalj razmatraju prelazak na sagorevanje drveta kao energenta, piše jedan od potpisnika, profesor Jean-Pascal van Ypersele, bivši potpredsednik Međuvladinog panela o klimatskim promenama (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC).

Obnova šuma traje suviše dugo da bi se nadoknadila šteta izazvana sečom

Obnova šuma i napuštanje fosilnih goriva možda i mogu na kraju dovesti do kompenzovanja emisija izazvanih sečom, ali naučnici u pismu upozoravaju da obnova šuma zahteva vreme koje svet više nema ako želi da se izbori sa klimatskom krizom.

Takođe, sagorevanje drveta emituje više ugljen-dioksida kroz dimnjake nego fosilna goriva, dodaje se u pismu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

16. februar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

16. februar 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

16. februar 2021. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

16. februar 2021. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj