OIE

Solarna energija postaje sve pristupačnija za kompanije i domaćinstva u Srbiji

Solarna energija pristupacnija kompanije domacinstva

Foto: ProCredit

Objavljeno

26.08.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.08.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Cene solarne tehnologije su iz godine u godinu sve niže. U Evropi i svetu je došlo do procvata te industrije, ali u Srbiji su investicije u solar dosad bile slabe. Danko Kalkan, ekspert iz ProCredit banke, ukazuje na sjajan potencijal rasta solara.

Cene opreme za fotonaponske sisteme su se poslednjih godina prepolovile i oni su za investitore u Evropi i šire sada profitabilniji nego elektrane u kojima se energija dobija iz konvencionalnih izvora, najviše zbog troškova na ime ispuštanja ugljen-dioksida i pooštrenih standarda za zaštitu životne sredine.

Podsticaji za prozjumere

Na globalnom nivou se proizvodnja struje iz Sunčeve energije ubrzano širi. Ta čista rešenja imaju danas široku primenu i postala su pristupačna i manjim firmama, poljoprivrednim proizvođačima i fizičkim licima.

Mnoge države, poput Rumunije i Italije, nude podsticaje za postavljanje krovnih solarnih sistema, a zamisao je i da mali proizvođač višak proizvedene energije pušta u mrežu i da za to dobija nadoknadu, čime dobija status prozjumera.

Jedan od najvažnijih faktora za kompanije i male potrošače je da postaju energetski nezavisniji i da ostvare uštede. Efekat nezavisnosti može da se pojača skladištenjem energije u baterijama.

Potrošači koji instaliraju solarne panele povećavaju nivo svoje energetske nezavisnosti

U Srbiji je donedavno primena solarne energije bila na nivou statističke greške i u kompanijama i u domaćinstvima. Ipak, razvijanjem novih modela finansiranja, većim izborom tehnologija na tržištu i jačanjem kapaciteta monterskih firmi, sada je i u Srbiji moguće generisati struju za sopstvene potrebe.

Kompanije i pojedinci imaju računicu

Pre šest godina je po vatu instalisane snage fotonaponskih ćelija moralo da se uloži 1,2 evra, a taj pokazatelj je već pao na između 0,6 i 0,7 evra, čime je ova tehnologija postala ekonomski isplativa, kaže Danko Kalkan, koordinator za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine u ProCredit banci u Srbiji. On je za Balkan Green Energy News rekao da solarna energija ima veliki potencijal u zemlji i za kompanije i za pojedince.

Kalkan je takođe ukazao da u Srbiji godišnja energija Sunčevog zračenja iznosi 1,4 megavat-sata (MWh) po kvadratnom metru, što je 40 odsto više nego u Nemačkoj, koja je po instalisanim kapacitetima solara prva u Evropi.

ProCredit banka poručuje da čista energija više nije luksuz i da mora da postane deo svakodnevice, a sebi je zacrtala cilj da najkasnije 2023. godine postane klimatski neutralna.

ProCredit koristi potencijal koji donosi solarna energija

Ova finansijska institucija sa sedištem u Nemačkoj je krajem prošle godine instalirala sistem solarnih ploča od 40 kilovata na krovu svoje centrale u Beogradu. U banci kažu da postrojenje, izgrađeno za sopstvene potrebe, omogućava delimičnu energetsku nezavisnost i doprinosi zaštiti životne sredine.

Novi fotonaponski paneli projektovani su za proizvodnju 41,6 megavat-sati godišnje. „To je ekvivalentno potrošnji 11 domaćinstava. Osim toga, emisije štetnih gasova će biti smanjene čak za 31,5 tonu godišnje“, rekao je Kalkan i dodao da će banka nastaviti da instalira male solarne elektrane na svojim objektima. ProCredit takođe uvodi mere za smanjivanje potrošnje struje.

Učinak krovnog solarnog sistema banke odgovara potrošnji jedanaest domaćinstava u zemlji

U Srbiji je uveo i beskamatne pozajmice na pet do sedam godina za instaliranje solarnih panela, u saradnji s monterskim firmama. Pojedinci mogu da obezbede finansiranje za krovne sisteme do pet kilovata bez učešća, a investicije kreću od šest hiljada evra.

Sve kompanije i poljoprivredni proizvođači mogu da se opredele za fotonaponska postrojenja kapaciteta do 120 kilovata, počevši od 108.000 evra, a ušteda može biti i veća od mesečne rate, kažu u banci. U sve varijante uključeno je postavljanje i održavanje. Posebna ponuda je za prikolice, koje mogu da se opreme solarnim sistemima od 4,5 ili 7,5 kilovata.

Komentara: (1)
miodrag stankovic / 23.01.2021.

veliki pozdrav. vrlo sam zainteresovan za izgradnju solarno postrojenje na sopstvenom krovu od 5 kw iz nisa sam. intersuje me kome treba da se obratim za prikljucak na elektro mrezu ovo . za investicije ovo sto nudi prokredit bank je super ako bi mi pomogli bio bih vam zahvalan

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

26. avgust 2020. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

26. avgust 2020. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

26. avgust 2020. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

26. avgust 2020. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak