OIE

Rumunija dodelila 52 miliona evra subvencija građanima za krovne solarne elektrane

Rumunija krovne solarne elektrane

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.06.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.06.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Državni fond nadležan za program Casa Verde Fotovoltaice odobrio je 48.8% prijava i Rumunija je zatvorila prvu rundu za krovne solarne elektrane. Postupak je trajao čak godinu i po dana. Sredstva EU pokrivaju do 4.100 evra ili 90 odsto troškova instalacije fotonaponskih sistema po korisniku.

Uprava fonda za životnu sredinu AFM saopštila je da kreće da potpisuje ugovore s vlasnicima stanova i kuća koji su dobili pravo na subvencije od ukupno 252 miliona leja ili 52,1 milion evra iz regionalnog operativnog programa ROP 2014-2020. Rumunija grantove odobrava za krovne solarne sisteme na stambenim objektima.

ROP se finansira sredstvima Evropske unije i za tu namenu je odvojeno 536 miliona leja (110,9 miliona evra), ali navedena agencija je odbila 13.339 prijava, dok je prihvatila 12.718. Korisnici dobijaju po najviše 20.000 leja odnosno 4.100 evra ili do 90 procenata troškova za solarne panele kapaciteta tri ili više kilovata.

U AFM-u tvrde da će pojednostaviti postupak i odobriti učešće novih tehničara za instaliranje

Novi javni poziv biće objavljen na jesen, po rečima nove šefice AFM-a Andreee Kohalmi Szabo. Izjavila je da će uvesti „velike promene“ u cilju pojednostavljenja postupka prijavljivanja, skraćivanja vremena procene i širenja spiska sertifikovanih tehničara za instalaciju fotonaponskih sistema. Oni koji u prvoj rundi konkursa Casa Verde Fotovoltaice nisu dobili bespovratna sredstva, treba ponovo da se prijave, navela je Kohalmi Szabo.

Greenpeace Romania je kritikovao vladu zato što od januara prošle godine, kada je program subvencija uveden, nijedan krov nije dobio solarne ploče. Štaviše, naveo je, AFM je većinu odbijenica obrazložio istekom roka važenja dokumenata, protivrečeći svojim ranijim obaveštenjima.

Po suspendovanju prvog kruga u septembru, nadležni su saopštili da oni koji su se prijavili ne treba da dostavljaju nove verzije traženih dokumenata

Nakon što je prva runda u septembru pauzirana zbog kraha kompjuterskog sistema, uprava fonda je tvrdila da vlasnici kuća i stanova ne treba ponovo da vade iste papire, dodala je organizacija. Greenpeace je naglasio da se preko dvesta tehničara za instaliranje fotonaponskih pogona kojima je odobreno učešće suočavaju s finansijskim poteškoćama jer ne mogu da iskoriste opremu koju su nabavili za tu svrhu.

Komentara: (1)
Annaaaa / 21.06.2020.

Gde i kako se prijaviti i šta treba od dokumentacije?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. jun 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. jun 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. jun 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. jun 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.