OIE

Solarne elektrane u Sloveniji dobile rekordni udeo u subvencijama

slovenija-solarne-elektrane-subvencije

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

U prvoj polovini ove godine udeo subvencija za solarne fotonaponske elektrane u Sloveniji dostigao je rekordan nivo u poslednjih osam godina. Subvencije se odobravaju u okviru državnog sistema podrške za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije.

Analiza podataka firme Borzen, slovenačkog operatora tržišta električne energije, pokazuje da su solarne elektrane dobile 52,2% svih podsticaja koje je državni budžet isplatio u prvoj polovini godine, i tako po prvi put prešle granicu od 50% od 2013. U prvih šest meseci u poslednjih osam godina udeo podsticaja za solar varirao je od 43 do 48 odsto.

Kada je reč o iznosu pomoći, solarna energija je dobila 35,2 miliona evra od ukupnog iznosa od 67,4 miliona evra, ali to nije rekord jer je 37 miliona evra isplaćeno u prvoj polovini 2017.

Ipak, u odnosu na prvih šest meseci prošle godine, kada je solar dobio 31,9 miliona evra, reč je o povećanju.

Solarne elektrane su izjednačile rekordnu proizvodnju iz prve polovine 2017.

Solarne elektrane proizvele su 147 GWh u prvoj polovini 2020, što je jednako količini električne energije proizvedene u rekordnoj prvoj polovini 2017.

Zanimljivo je da se ovi rekordi vremenski poklapaju sa solarnim bumom u Sloveniji u prošloj godini. Naime, 2019. je instalirano 2.496 novih fotonaponskih sistema, što je rast od 233% u odnosu na 2018. Ipak, treba reći da je velika većina ovih instalacija bila za sopstvenu potrošnju, a takva proizvodnja nije deo sistema državnih subvencija.

Drugi najveći korisnik državnih podsticaja bile su visokoefikasne kogeneracije na fosilna goriva

Inače, kada se pogledaju podaci o isplaćenim podsticajima u prvih šest meseci ove godine može se videti da su drugi najveći korisnici subvencija visokoefikasne kogeneracije na fosilna goriva, koje su za proizvedenih 197 GWh dobile 13 miliona evra, ili 19,3% ukupne podrške. Na trećem mestu su elektrane na biomasu sa 10,5 miliona evra za 73 GWh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. avgust 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

12. avgust 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

12. avgust 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

12. avgust 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije