OIE

Slovenija smanjuje energetsko siromaštvo domaćinstava pomoću fonda EU

Slovenija smanjuje energetsko siromaštvo pomoću fonda EU

Photo: Pixabay

Objavljeno

06.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasnici i suvlasnici stambenih objekata mogu da se prijave za bespovratna sredstva do po 9.620 evra za preuređenje doma, saopštio je Eko sklad, javni fond koji je osnovala država Slovenija, i objavio pojedinosti pilot-projekta koji treba da smanji energetsko siromaštvo. On uključuje instaliranje toplotnih pumpi i solarnih kolektora za grejanje vode.

Eko sklad je objavio konkurs za donacije koje je namenio za 500 domaćinstava s niskim prihodima. Probni Program ZERO500 ovog javnog fonda treba da pomogne da Slovenija prevaziđe energetsko siromaštvo i trajaće do 2023. godine. Sredstva su osigurana preko Kohezijskog fonda Evropske unije.

Podsticaji su namenjeni korisnicima koji žele da primene mere energetske efikasnosti. Domaćinstva će popraviti svoj društveni status tako što će smanjiti potrošnju energije i struje, koje čine velik deo troškova života, saopštila je ova institucija.

Zdravstveni aspekat

Nije zanemarljiv ni aspekat unapređenja uslova življenja otklanjanjem buđi i viška vlage, dodala je i ukazala na efekat na zdravlje. Predviđeno je da javni poziv ostane otvoren do kraja godine ili dok sredstva ne budu potrošena.

Energetsko siromaštvo je manjak grejanja, hlađenja i drugih usluga te energije za napajanje kućnih uređaja.

Program ZERO500 je za kuće koje su zidane pre više od pola veka

Vlasnici i suvlasnici sa trajnim prebivalištem u domu koji se preuređuje imaju prava na donaciju ukoliko su primali socijalnu pomoć barem devet meseci pre prijavljivanja. Javni poziv je za objekte s jednim ili dva domaćinstva izgrađene pre 1968. godine. Grant je moguće dobiti i ukoliko je kuća kasnije proširena ili nadograđena u skladu sa zakonom.

Slovenija iskorenjuje energetsko siromaštvo korišćenjem viška toplote

Eko fond je naveo da će ugovore potpisivati istovremeno sa ulagačem i izvođačem, za radove koji tek treba da se obave. U njih ulaze toplotna izolacija krova, plafona i fasade, nova vrata i prozori i zamena sistema za grejanje vode solarnim pločama ili toplotnom pumpom.

Korisnici mogu da instaliraju sistem ventilacije koji koristi višak toplote. Podsticaji pokrivaju sto odsto troškova, ali do maksimuma do 9.620 evra s uključenim porezom na dodatu vrednost. Suma će biti određena u ugovoru i kao predračun, objavio je Eko sklad.

Podsticaji pokrivaju sto odsto troškova radova

Konsultanti i konsultantkinje za energetiku iz javne mreže Ensvet učestvovaće u programu. Oni će davati informacije građanima o mogućnostima tokom celog procesa investiranja, objavljeno je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Idrija Sloveniji dobija sistem skladistenje struje i postaje pametan grad

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

energetska-efikasnost-subvencije

Mnogi će se razočarati: subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji u 2021. ograničene – reč je o pilot-projektu

05 May 2021 - Subvencije za energetsku efikasnost u domaćinstvima će se ove godine odobravati kroz pilot-projekat koji treba da pokaže kakvo je interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo, kao i prve rezultate, kaže Zorana Mihajlović.

energetska efikasnost gradjani subvencije opstine javni poziv

21. maj je rok da se opštine i gradovi jave na konkurs za subvencije za energetsku efikasnost za građane

23 April 2021 - U prvom koraku Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za lokalne samouprave za dobijanje subvencija.

nacionalni energetski i klimatski plan nekp srbija

Srbija počela pripremu nacionalnog energetskog i klimatskog plana

23 April 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike započelo je projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje" u okviru kojeg će biti izrađen Nacrt NEKP-a.