Električna energija

Slovenačka GEN grupa uvećala profit devet puta u 2023.

gen dejan paravan profit 2023 krsko

Foto: GEN grupa

Objavljeno

26.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija GEN grupa ostvarila je u 2023. godini profit od 204,5 miliona evra što je devet puta više u odnosu na 23,6 miliona evra u 2022. godini. Ali, u istom periodu prihodi su smanjeni za skoro 30 odsto na 2,97 milijardi evra.

Visoke cene na početku 2023. godine glavni su razlog za dobre rezultate, saopštila je kompanija GEN grupa, u okviru koje posluju nuklearna elektrana Krško, termoelektrana Brestanica i devet hidroelektrana na Savi.

„Niskougljenična proizvodnja električne energije, izuzetna hidrologija, dobro upravljanje troškovima proizvodnje, rekordan broj priključaka novih solarnih elektrana i uslovi na energetskim tržištima zaslužni su za dobre rezultate GEN grupe“, poručio je Dejan Paravan, generalni direktor GEN- Energije, krovne kompanije u Grupi.

GEN grupa će investirati 140 miliona evra u 2024. godini

U 2023. grupa je investirala 80 miliona evra, a plan za 2024. je 140 miliona.

Paravan je naglasio da ove godine očekuju usporavanje cena energenata na veleprodajnom tržištu i koa posledicu usporavanje cena električne energije. Svi segmenti kupaca, kako je dodao, ove godine bi trebalo da imaju približno iste cene kao i prošle.

Kompanija je za svoje potrebe instalirala solarne elektrana snage 9 MW, od čega je najveće postrojenje pored hidroelektrane Brežice, a kao izvođač postavili su fotonaponske eletkrane snage 63 MW za domaćinstva i firme.

GEN grupa će u budžet Republike Slovenije uplatiti 100 miliona evra na ime dividende svom jedinom akcionaru.

Podrška nuklearki Krško 2 raste

GEN nastavlja aktivnosti na pripremi gradnje nuklearke Krško 2 (JEK2). Paravan je rekao da su fokusirani na ubrzanje realizacije svih priprema.

Podrška javnosti za izgradnju nove nuklearne elektrane raste, a kao razloge on vidi energetsku krizu, svest o potrebi energetske nezavisnosti, kao i raspravama o dekarbonizaciji i zelenoj tranziciji.

U koordinaciji sa svim firmama u GEN grupi započeta je realizacija Strateškog plana razvoja 2024-2030, prema kojoj kompanija želi da postane vodeći regionalni proizvođač i snabdevač niskougljenične energije.

Strateške ciljeve, kako je dodao Paravan, nameravaju da ostvare, između ostalog, i kroz ulaganja u nuklearne tehnologije, obnovljive izvore energije, fleksibilnost i napredne usluge.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. januar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

26. januar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji