Mobilnost

Slovenačka firma gradi fabriku za recikliranje baterija u Mađarskoj

andrada madjarska recikliranje baterija

Foto: Achim Scholty

Objavljeno

01.09.2023.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2023.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Slovenačka Andrada grupa planira da izgradi fabriku za reciklažu baterija u mestu Alsozolci, na severoistoku Mađarske.

Andrada gradi najmoderniju fabriku za reciklažu baterija na svetu u mestu Alsozolci, što je najveća slovenačka investiciju ikada u Mađarskoj sa procenjenom vrednošću od 10 milijardi forinti (26,2 miliona evra), rekao je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto na Fejsbuku, prenosi Hungary Today.

Mađarska će, prema njegovim rečima, uskoro postati drugi najveći proizvođač baterija za električna vozila.

Slovenia Times navodi da je Andrada firma koja je osnovana u Mađarskoj za recikliranje baterija koje se koriste u električnim vozilima. Osnivači su, kako dodaju, slovenački preduzetnici, eksperti i dobavljači automobilske industrije, među kojima su direktor firme Hidria Holding Iztok Seljak, Peter Tibaut, proizvođač baterija firma TAB Mežica i ACH Invest.

Mađarska vlada će obezbediti subvencije u vrednosti od 4,7 milijardi forinti (12,3 miliona evra).

Investicija će obezbediti kapacitet za reciklažu 10.000 tona baterija godišnje i 200 radnih mesta, a mađarska vlada će obezbediti pomoć u vrednosti od 4,7 milijardi forinti (12,3 miliona evra).

Recikliranje baterija će se obavljati bez ikakve štete po životnu sredinu, rekao je Sijarto i dodao da je Andrada se obavezala da će poštovati standarde za zaštitu životne sredine koji su četiri puta stroži od onih koji su sada na snazi u Mađarskoj.

Sijarto je naveo da je tehnologija za recikliranje razvijena u Sloveniji i da je u skladu sa cirkularnom ekonomijom. Ministar je podsetio da svetska automobilska industrija u procesu transformacije prelazi na električna vozila što je važno za ispunjavanje ekoloških ciljeva na globalnom nivou.

Mađarska je svetski lider u prelasku na električne automobile, rekao je on i dodao da su planirana velika ulaganja u ovaj sektor na istoku zemlje.

Inače, svetski poznate kompanije, kao što su BYD, CATL, Eve Power, Huyou Cobalt i Sunwoda grade ili planiraju ta počnu da grade fabrike baterija u Mađarskoj.

Tibaut: Projekat od strateškog značaja za mađarsku vladu

Peter Tibaut, generalni direktor firme Andrada, izjavio je da je investicija u recikliranje baterija najveće slovenačko ulaganje u Mađarskoj do sada i ima strateški značaj za mađarsku vladu, koja će je finansijski podržati.

Kompanija će u početku zapošljavati 70 stručnjaka, a do 2024. godine do 200, dodao je Tibaut.

Andrada, kako se navodi na sajtu ove firme, planira saradnju sa Univerzitetom u Miškolcu i Nacionalnim hemijskim institutom u Ljubljani.

Postrojenje za reciklažu litijum-jonskih baterija planirano u Mađarskoj predstavlja modernu, bezbednu i čistu tehnologiju uz poštovanje zapadnih standarda, navela je Andrada na svojoj veb stranici.

Andrada poziva da se jave i oni koji traže posao

Kompanija ističe da je uspostavila siguran industrijski proces zatvorenog ciklusa, koji prevazilazi čak i stroge industrijske i ekološke standarde Zapadne Evrope.

Postrojenje će se, kako se dodaje, nalaziti u već postojećem industrijskom parku, bez direktnih ili indirektnih negativnih uticaja na životnu sredinu.

Andrada poziva sve zainteresovane za zapošljavanje ili posetu lokaciji novog potrojenja da prisustvuju danu otvorenih vrata 26. septembra ili 17. oktobra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

1. septembar 2023. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

1. septembar 2023. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

1. septembar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

1. septembar 2023. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku