Mobilnost

Slovenačka firma gradi fabriku za recikliranje baterija u Mađarskoj

andrada madjarska recikliranje baterija

Foto: Achim Scholty

Objavljeno

01.09.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Slovenačka Andrada grupa planira da izgradi fabriku za reciklažu baterija u mestu Alsozolci, na severoistoku Mađarske.

Andrada gradi najmoderniju fabriku za reciklažu baterija na svetu u mestu Alsozolci, što je najveća slovenačka investiciju ikada u Mađarskoj sa procenjenom vrednošću od 10 milijardi forinti (26,2 miliona evra), rekao je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto na Fejsbuku, prenosi Hungary Today.

Mađarska će, prema njegovim rečima, uskoro postati drugi najveći proizvođač baterija za električna vozila.

Slovenia Times navodi da je Andrada firma koja je osnovana u Mađarskoj za recikliranje baterija koje se koriste u električnim vozilima. Osnivači su, kako dodaju, slovenački preduzetnici, eksperti i dobavljači automobilske industrije, među kojima su direktor firme Hidria Holding Iztok Seljak, Peter Tibaut, proizvođač baterija firma TAB Mežica i ACH Invest.

Mađarska vlada će obezbediti subvencije u vrednosti od 4,7 milijardi forinti (12,3 miliona evra).

Investicija će obezbediti kapacitet za reciklažu 10.000 tona baterija godišnje i 200 radnih mesta, a mađarska vlada će obezbediti pomoć u vrednosti od 4,7 milijardi forinti (12,3 miliona evra).

Recikliranje baterija će se obavljati bez ikakve štete po životnu sredinu, rekao je Sijarto i dodao da je Andrada se obavezala da će poštovati standarde za zaštitu životne sredine koji su četiri puta stroži od onih koji su sada na snazi u Mađarskoj.

Sijarto je naveo da je tehnologija za recikliranje razvijena u Sloveniji i da je u skladu sa cirkularnom ekonomijom. Ministar je podsetio da svetska automobilska industrija u procesu transformacije prelazi na električna vozila što je važno za ispunjavanje ekoloških ciljeva na globalnom nivou.

Mađarska je svetski lider u prelasku na električne automobile, rekao je on i dodao da su planirana velika ulaganja u ovaj sektor na istoku zemlje.

Inače, svetski poznate kompanije, kao što su BYD, CATL, Eve Power, Huyou Cobalt i Sunwoda grade ili planiraju ta počnu da grade fabrike baterija u Mađarskoj.

Tibaut: Projekat od strateškog značaja za mađarsku vladu

Peter Tibaut, generalni direktor firme Andrada, izjavio je da je investicija u recikliranje baterija najveće slovenačko ulaganje u Mađarskoj do sada i ima strateški značaj za mađarsku vladu, koja će je finansijski podržati.

Kompanija će u početku zapošljavati 70 stručnjaka, a do 2024. godine do 200, dodao je Tibaut.

Andrada, kako se navodi na sajtu ove firme, planira saradnju sa Univerzitetom u Miškolcu i Nacionalnim hemijskim institutom u Ljubljani.

Postrojenje za reciklažu litijum-jonskih baterija planirano u Mađarskoj predstavlja modernu, bezbednu i čistu tehnologiju uz poštovanje zapadnih standarda, navela je Andrada na svojoj veb stranici.

Andrada poziva da se jave i oni koji traže posao

Kompanija ističe da je uspostavila siguran industrijski proces zatvorenog ciklusa, koji prevazilazi čak i stroge industrijske i ekološke standarde Zapadne Evrope.

Postrojenje će se, kako se dodaje, nalaziti u već postojećem industrijskom parku, bez direktnih ili indirektnih negativnih uticaja na životnu sredinu.

Andrada poziva sve zainteresovane za zapošljavanje ili posetu lokaciji novog potrojenja da prisustvuju danu otvorenih vrata 26. septembra ili 17. oktobra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

1. septembar 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

1. septembar 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

1. septembar 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

1. septembar 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu