OIE

Siemens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Foto: MVV

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija MVV u Manhajmu teži da do 2040. godine postane klimatski neutralna, a onda i klimatski pozitivna. Na tom putu je postavila cilj da od 2030. potrošače daljinskim grejanjem snabdeva isključivo iz obnovljivih izvora energije. Prvi korak je već napravljen postavljanjem protočne toplotne pumpe koja će kao izvor koristiti vodu iz Rajne.

Početkom prošle godine postavljeni su temelji za izgradnju rečne protočne toplotne pumpe u prostorijama MVV-ove elektrane i toplane Grosskraftwerk Mannheim (GKM). Zgrada od betona i čelika sa izolovanom limenom fasadom uklapa se u okolnu arhitekturu.

Sada, godinu dana kasnije, Siemens Energy je dostavio delove pogona na mesto upotrebe. Plan je da sa radom krene početkom grejne sezone.

„Dekarbonizacija toplotne energije nije hitna samo za spuštanje neto emisija na nulu najkasnije do sredine veka, već je i neophodna za postizanje bezbednosti snabdevanja energijom u geopolitički neizvesnim vremenima“, izjavio je potpredsednik kompanije Siemens Energy i šef globalnog odeljenja za toplotne pumpe Kristijan Hitl.

Laboratorija energetske tranzicije

Projekat je finansiralo Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatsku akciju, kao prvu laboratoriju energetske tranzicije. Pumpa je jedna od pet velikih koje se trenutno grade u Nemačkoj, na izvore poput industrijske otpadne toplote, geotermalne ili solarne energije, rečne energije i atmosferskog vazduha.

Toplotna pumpa će raditi na sedam megavata električne energije iz obnovljivih izvora. Zauzvrat ima kapacitet 20 megavata za proizvodnju toplotne energije, kojom će se voda u sistemu daljinskog grejanja dogrevati do 99 stepeni Celzijusa. Objekat će snabdevati 3.500 domaćinstava i uštedeti 10.000 tona emisija ugljenika godišnje, saopšteno je.

Voda iz Rajne i Nekara je odličan izvor toplote

Toplotna pumpa radi kao obrnuti frižider, povlačeći male količine toplote izvana. Kod ovog postrojenja se energija crpi iz vode reke Rajne i upotrebljava za daljinsko grejanje. Temperatura Rajne leti ide i do 25 stepeni Celzijusa, a zimi je retko kad ispod pet stepeni, što je čini savršenim izvorom toplote, navodi Siemens Energy.

Znanje koje je kompanija stekla postavljanjem prve laboratorije kasnije će joj pomoći u stvaranju zelene toplote postavljanjem drugih toplotnih pumpi, kažu u kompaniji.

Iz Rajne i reke Nekar bi se, prema procenama, moglo izvlačiti najmanje 500 megavata toplote. Ova količina energije odgovora maksimalnom toplotnom učinku bloka 9 u postrojenju GKM i dovoljna je za snabdevanje 50.000 domaćinstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

29. mart 2023. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

29. mart 2023. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

29. mart 2023. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

29. mart 2023. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela