OIE

Severna Makedonija raspisaće aukcije za solarne elektrane u prvom kvartalu 2021.

severna makedonija aukcije solar zoran zaev

Slika: Facebook/Zoran Zaev

Objavljeno

14.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije planira da raspiše aukcije za izgradnju fotonaponskih elektrana snage 60 MW uz isplatu premija.

Nakon uspešnog završetka aukcija za izgradnju solarnih elektrana snage 62 MW u 2020. godini, organizovaćemo sličan konkurs za još 60 MW, objavio je premijer Zoran Zaev na Fejsbuku.

Severna Makedonija je 2019. godine organizovala aukcije za izgradnju solarnih elektrana na privatnom i državnom zemljištu. Posle završetka svih procedura vlada je 2020. potpisala ugovore sa devet kompanija za ulaganje na državnom zemljištu i sa 23 investitora za instaliranje na privatnom zemljištu.

Nove aukcije mogle bi da privuku investicije od 35 miliona evra

Zaev je naveo da je nekoliko solarnih elektrana na osnovu ovih ugovora već pušteno u rad, a nove aukcije mogle bi da privuku investicije od 35 miliona evra.

Zemlja je lider u razvoju obnovljivih izvora u regionu

Premijer je istakao da postoji dosta argumenata koji dokazuju da je ova zemlja regionalni lider u razvoju obnovljivih izvora energije.

U toku je izgradnja solarne elektrane snage 10 MW u nekadašnjem rudniku uglja u energetskom kompleksu REK Oslomej, a priprema se gradnja još dva ovakva postrojenja snage 50 MW, što je investicija od oko 60 miliona evra, rekao je Zaev.

Priprema se gradnja tri solarne elektrane snage 160 MW u okviru REK Bitola

On je istakao da su obezbeđeni grantovi za studije izvodljivosti za tri nova fotonaponska postrojenja ukupnog kapaciteta 160 MW u energetskom kompleksu REK Bitola.

Termoelektrana TEC Negotino raspisala je tender za pripremu studije izvodljivosti, a u prvoj polovini 2021. biće završena procena o tome da li će nova elektrana na gas biti izgrađena po modelu javno-privatnog partnerstva ili će postojeća elektrana biti prodata, rekao je Zaev, dodajući da bi projekat mogao da privuće investiciju od 200 do 500 miliona evra.

U prvoj polovini godine biće poznata sudbina elektrane Negotino

Vlada Severne Makedonije je ranije saopštila da planira da prebaci ovu elektranu snage 210 MW sa mazuta na prirodni gas.

Zaev je takođe najavio da će ove godine početi gradnja druge faze vetroparka Bogdanci, kojom će se kapacitet povećati za 13,8 MW.

Takođe je podsetio da je projekat hidroelektrane Čebren privukao veliko interesovanje investitora.

On je posebno istakao da se radi na gasovodima sa Grčkom i Kosovom*, kao i na razvoju gasne mreže u zemlji kako bi se omogućilo građanima i privredi da koriste ovaj energent.

Cilj je dostići udeo obnovljivih izvora od 50%

Severna Makedonija planira da udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije do 2024. dostigne 50 odsto, kao i da postepeno prestane da koristi ugalj.

U sklopu aktivnosti da se ostvare ovi strateški ciljevi u toku su pregovori sa kompanijom General Electric o izgradnji elektrane na gas, a razmatra se i prebacivanju termoelektrane REK Bitola na gas.

Državna energetska kompanija Elektrani na Severnoj Makedoniji (ESM) nedavno je obustavila ulaganja u bugarsku nuklearnu elektranu Belene i preusmerila se na gradnju gasne elektrane u Grčkoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

14. januar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

14. januar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

14. januar 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

14. januar 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu