OIE

Severna Makedonija spremila za 2021. skoro milion evra za građane da unaprede energetsku efikasnost

solarni-paneli-prozjumeri-Severna Makedonija

Foto: Pixabay/schropferoval

Objavljeno

22.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije usvojila je program subvencija za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost za domaćinstva za 2021. godinu, vredan oko 840.000 evra, od čega je 130.000 evra namenjeno prozjumerima.

Prozjumerima će država nadoknaditi do 30% troškova nabavke i ugradnje fotonaponskih sistema, kapaciteta do 4 kW, za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju. Najveći iznos subvencije je oko 1.000 evra po domaćinstvu.

Severna Makedonija poslednjih godina čini dosta da podrži građane koji žele da koriste obnovljive izvore energije, unaprede energetsku efikasnost svojih domova ili pređu na čistija goriva.

Za subvencije za solarne kolektore je takođe namenjeno 130.000 evra

Ove godine, država će pokrivati do 30% troška nabavke i postavljanja solarnih kolektora, dok će domaćinstva sa niskim primanjima moći da dobiju nadoknadu 70% troškova. Budžet za ovu svrhu je takođe 130.000 evra.

Najveći iznos subvencija namenjen je za PVC i aluminijumsku stolariju

Za subvencionisanje kupovine i ugradnje PVC ili aluminijumskih prozora namenjeno je oko 360.000 evra, pri čemu će država pokrivati do 50% troškova, a za domaćinstva sa niskim primanjima do 70%.

Nabavka i ugradnja peći na pelet biće ove godine podržana sa ukupno 230.000 evra, pri čemu će država takođe pokrivati do 50% troškova, a za domaćinstva sa niskim primanjima do 70%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. januar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

22. januar 2021. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

22. januar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. januar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora