OIE

Domaćinstva u Severnoj Makedoniji dobijaju subvencije za nabavku solarnih kolektora

Domacinstva-Severna-Makedonija-subvencije-solarni-kolektori

Slika: BGEN

Objavljeno

05.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije objavilo je javni poziv, vredan 30 miliona denara (oko 488.000 evra), za subvencionisanje nabavke solarnih kolektora i PVC ili aluminijskih prozora, saopštilo je ovo Ministarstvo.

Javni poziv je deo implementacije programa za promociju obnovljivih izvora energije (OIE) i energetske efikasnosti u domaćinstvima, a rok za podnošenje prijava je 30. jun.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši najavio je i javni poziv za sufinansiranje nabavke peći na pelet u trećem kvartalu 2019. godine.

Ministarstvo je izdvojilo 5 miliona denara (oko 81.300 evra) za nadoknadu troškova za kupovinu solarnih termalnih panela i 25 miliona denara (oko 406.700 evra) za PVC ili aluminijumske prozore, dodao je Bekteši.

Domaćinstvo koje se odluči za kupovinu solarnih termalnih sistema (kolektora, rezervoara za vodu i prateće opreme) može da dobije povraćaj do najviše 30% troškova, ali ne više od 15.000 denara (oko 244 evra).

Kupci PVC ili aluminijumskih prozora dobijaju povraćaj do 50% troškova, ali ne više od 25.000 denara (oko 406 evra).

Jedini uslov da domaćinstva dobiju ove podsticaje je da ih nisu dosad dobijali, na prethodnim javnim pozivima koje je Ministarstvo ekonomije objavilo.

Bekteši je naveo da je na osnovu dosad objavljenih javnih poziva 6.538 domaćinstava dobilo 96 miliona denara (oko 1,6 miliona evra) na ime refundiranja dela troškova za kupovinu solarnih kolektora.

A, na ime subvencija za zamenu dotrajale stolarije PVC ili aluminijumskim prozorima u prehodne dve godine, 2.350 domaćinstava dobilo je 66 miliona denara (oko 1 milion evra).

Javni poziv za peći na pelet u trećem kvartalu

Domaćinstva u Severnoj Makedoniji u trećem kvartalu imaće priliku da se prijave i za refundiranje dela troškova za kupovinu peći na pelet. Ministarstvo je za ovu namenu odvojilo 20 miliona denara (oko 325.000 evra).

Bekteši je naveo da će jedno domaćinstvo moći da dobije najviše 25.000 denara (407 evra).

Program za promovisanje OIE i energetske efikasnosti obezbediće uštedu za domaćinstva, podizanje svesti javnosti o pozitivnim efektima korišćenja solarne energije u domaćinstvima, veću upotrebu OIE i zaštitu životne sredine, rekao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

5. jun 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

5. jun 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. jun 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

5. jun 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.