Otpad

Severna Makedonija obezbedila novac za prvo veliko ulaganje u sistem za upravljanje otpadom

severna makedonija ebrd upravljanje otpadom nuredini kredit

Foto: Naser Nuredini/Facebook

Objavljeno

18.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija započela je svoje prvo veliko ulaganje u modernizaciju infrastrukture za upravljanje čvrstim otpadom po evropskim standardima, koje će obuhvatiti više od milion stanovnika u pet regiona Jugoistok, Jugozapad, Pelagonija, Polog i Vardar.

Projekat za upravljanje otpadom će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrednosti od 55 miliona evra i donacijama drugih međunarodnih institucija, a sprovodi ga Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Tokom njegove realizacije biće uspostavljena tri regionalna integrisana sistema za upravljanje otpadom, pa će prestati deponovanje na zastarelim lokalnim deponijama i biti uvedene ekološki bezbedne prakse odlaganja u skladu sa standardima EU.

Biće izgrađene dve sanitarne deponije

Projekat predviđa, kako je saopštio EBRD, gradnju novih i saniranje postojećih sanitarnih deponija, izgradnju novih transfer stanica, infrastrukture za sakupljanje i transport otpada, i centra za reciklažu, kao i zatvaranje dve deponije.

Planirano je da projekat bude podržan sa investicionim grantovima od 24 miliona evra i tehničkom pomoći od 13,1 miliona evra. Donatori su Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Regulatorna komisiju za energetiku i vodosnabdevanje će proširiti svoje nadležnosti u sektoru otpada

Finansijska podrška SECO-a od oko devet miliona evra biće iskorišćena za završetak sanacije deponije Polog (šest miliona evra) i razvoj institucionalnih okvira na regionalnom i lokalnom nivou u oblasti čvrstog otpada (tri miliona evra). SECO će takođe finansirati i pomoć za Regulatornu komisiju za energetiku i vodosnabdevanje kako bi proširila svoje nadležnosti u sektoru otpada.

Očekuje se da projekat dobije podršku od WBIF-a u iznosu do 22,3 miliona evra, kao i pomoć vrednu dva miliona evra za razvoj odgovarajućih studija u dva regiona. Švedska SIDA će obezbediti donaciju vrednu jedan milion evra za pripremanje projekta.

Nuredini: prva ozbiljna ulaganja od nezavisnosti zemlje

Naser Nuredini, ministar životne sredine i prostornog planiranja, izjavioje da Severna Makedonija, konačno, posle 31 godine nezavisnosti, ozbiljno ulaže u izgradnju infrastrukture za upravljanje otpadom po evropskim standardima.

Novi pristup omogućiće primenu boljeg modela sakupljanja, transporta i odlaganja otpada i izgradnju dve sanitarne deponije, istakao je Nuredini, i dodao da se obezbediti primena principa cirkularne ekonomije.

Goeransson: upravljanje otpadom ključ za približavanje ekološkim standardima EU

Osim nabavke moderne opreme, radiće se, kako je rekao, i na razvijanju navika i podizanju svesti stanovništva o selekciji otpada i koristima koje imaju od toga.

Nuredini je ugovor o krediti potpisao sa Suzan Goeransson, direktorkom EBRD-a za infrastrukturu za Evropu, koja je podsetila da su modernizacija sistema upravljanja otpadom i povećanje stope reciklaže ključni za smanjenje zagađenja, omogućavanje cirkualrne ekonomije i približavanje zemlje ekološkim standardima EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

18. januar 2023. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

18. januar 2023. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

18. januar 2023. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...

severna makedonija ebrd upravljanje otpadom nuredini kredit

Severna Makedonija obezbedila novac za prvo veliko ulaganje u sistem za upravljanje otpadom

18. januar 2023. - Projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj i donacijama drugih međunarodnih i vladinih institucija