Životna sredina

Severna Makedonija će poništiti koncesije za male hidroelektrane

Severna Makedonija koncesije male hidroelektrane

Slika: Pexels from Pixabay

Objavljeno

08.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Premijer Zoran Zaev je izjavio da će većina koncesionih ugovora za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji biti poništena bez obzira na moguće tužbe.

Zbog reakcija i argumentovanih žalbi zaštitnika životne sredine i građana i u skladu sa zakonom kojim će se deo Šar planine proglasiti nacionalnim parkom, Vlada Severne Makedonije će poništiti većinu koncesija za male hidroelektrane, naveo je premijer Zoran Zaev.

Neki od ugovora će završiti na sudu i država će morati da plati veliku odštetu, ali ona nema dilemu, naglasio je.

Protesti su bili opravdani

„Cela Evropa smatra male hidroelektrane potpuno obnovljivim izvorima energije jer po standardima to znači potpuno vraćanje u prirodu i otvaranje prolaza za ribe. Ostaje samo voda koja vrti turbinu. Ali to je po standardima. No, verovatno možemo da kažemo da je kod nas reakcija bila opravdana, jer se izgradnja nije uvek izvodila po propisima. Odnosno, priroda nije vraćena u prvobitno stanje, a neke od malih hidroelektrana nemaju prolaz za ribe, koji je namenjen održavanju biodiverziteta kod malih hidrocentrala. Prateći evropske propise u potpunosti, gde treba da se poništi biće poništeno“, rekao je Zaev, kako ga je citirala državna agencija MIA, a preneli su Plusinfo.mk i drugi mediji.

Izgradnja nije izvođena u skladu s propisima, navodi Zaev

U nekim slučajevima postupci su već pokrenuti, u svetlu zakona kojim će Šar planina i vrh Popova šapka biti proglašeni nacionalnim parkom, izjavio je. „Nadam se da ćemo postići dogovore za većinu njih, jer postoje fakture za troškove koji su nastali po ranijim odlukama – 2016, 2015, 2014, 2013.“, podvukao je Zaev.

Zaev ostaje pri stavu da male hidroelektrane nisu pretnja ukoliko se grade kako treba

Premijer je u februaru obećao da će koncesioni ugovor za malu hidroelektranu u Lešnici na Šar planini biti poništen jer ugrožava snabdevanje sela Žirovnica vodom. Istovremeno je izneo tvrdnju da su male hidroelektrane „ako ne najekološkiji, onda jedan od najekološkijih izvora energije“.

To je izazvalo oštre kritike zaštitnika i zaštitnica životne sredine, koji su upozorili na štetan uticaj i preporuku Sekretarijata Energetske zajednice da se takvi pogoni ne subvencionišu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

8. jun 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

8. jun 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

8. jun 2021. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

8. jun 2021. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj