OIE

Severna Makedonija, Albanija najavile zajedničke projekte za gas, LNG, zelenu energiju

Severna Makedonija Albanija zajednicke projekte gas LNG zelenu energiju

Foto: Premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski (levo) i Edi Rama (Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

15.11.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlade Severne Makedonije i Albanije potpisale su nekoliko sporazuma na zajedničkoj sednici. Memorandum o razumevanju o energetici namenjen je jačanju saradnje na izgradnji gasne infrastrukture, u oblasti energije iz obnovljivih izvora i na izgradnji terminala za LNG u Valoni.

Albanija namerava da u svojoj luci Valoni izgradi terminal za prihvat tečnog prirodnog gasa (LNG), pa se ostale zapadnobalkanske zemlje utrkuju za učešće u tom projektu ili barem za pristup gasu, s obzirom na energetsku krizu i nepouzdanost snabdevanja iz Rusije.

Nakon sporazuma o saradnji sa Kosovom* i Srbijom, Albanija je potpisala sličan memorandum o saradnji sa Severnom Makedonijom na drugoj zajedničkoj sednici dveju vlada, održanoj u Skoplju.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da se tim dokumentom stvara okvir za zajedničke energetske projekte, najviše za gasnu infrastrukturu i energiju iz obnovljivih izvora. Dve strane su postigle nekoliko sporazuma, a poseban naglasak je na energetici, napomenuo je. U planiranje je uključen projekat izgradnje LNG terminala.

Kovačevski: Energetska kriza je prilika za Severnu Makedoniju da postane čvorište za zelenu energiju

„Ova kriza je za nas i mogućnost za razvoj, inovacije, mogućnost da pretvorimo zemlju u čvorište za zelenu energiju koje, uz dobar plan i strategiju, može da snabdeva i region i kontinent energijom dobijenom iz obnovljivih izvora“, izjavio je Kovačevski.

Ukazao je i na inicijativu Otvoreni Balkan za ekonomske integracije, čiji su nosioci Srbija, Albanija i Severna Makedonija, i na takozvani Berlinski proces, platformu preko koje sve zemlje regiona rade na pridruživanju Evropskoj uniji.

Severnoj Makedoniji su potrebni izvori gasa za postrojenja kojima namerava da zameni svoje stare i nepouzdane termoelektrane REK Bitola i REK Oslomej (na ugalj) i Negotino, koja koristi mazut.

Kompanije Excelerate i ExxonMobil iz Sjedinjenih Država potpisale su prošle godine s Albanijom sporazum o proučavanju mogućnosti za izgradnju LNG terminala i da se neaktivna termoelektrane na mazut u Valoni prebaci na gas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

15. novembar 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

15. novembar 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

15. novembar 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

15. novembar 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika