Električna energija

Sekretarijat Energetske zajednice zabrinut zbog nestanka struje u Černobilju

Sekretarijat Energetske zajednice nestanka struje Cernobilju

Foto: Andrzej Karoń / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/legalcode

Objavljeno

09.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da je veoma zabrinut što je prekinut dovod struje u nuklearnu elektranu Černobilj u Ukrajini.

Operater sistema prenosa električne energije Ukrajine Ukrenergo saopštio je da je ugašena nuklearna elektrana Černobilj u Ukrajini, u kojoj se 1986. desila jedna od najgorih nuklearnih katastrofa u istoriji, „potpuno odsečena“ od strujne mreže zbog ruskog bombardovanja.

Ministar inostranih poslova Dmytro Kuleba pozvao je međunarodnu zajednicu da od Kremlja zatraži hitan prekid vatre da bi mogle da se izvrše popravke i izjavio da rezervni agregati na dizel imaju kapacitet da rade samo 48 sati. „Nakon toga, sistemi za hlađenje mesta na kojem je potrošeno nuklearno gorivo će prestati da rade, pa predstoji širenje radijacije“, dodao je. Druge ukrajinske institucije su izdale slična upozorenja.

Energoatom, državni operater nuklearnih elektrana u ovoj državi, saopštio je da bi mogle da se oslobode radioaktivne supstance. „Vetar bi mogao da odnese radioaktivni oblak u druga područja Ukrajine, Belorusije, Rusije, i Evrope“, naglasio je. Električna energija je neophodna i za prečišćavanje vazduha u zgradi koja je podignuta da bi natkrila ostatke reaktora posle topljenja jezgra.

Sekretarijat Energetske zajednice je objavio da je veoma zabrinut zbog Ukrenergovog izveštaja i naglasio da ceni napore Evropske mreže operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) da poveže ukrajinsku elektroenergetsku mrežu s onom u Kontinentalnoj Evropi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja je vezana za Ujedinjene nacije, iznenadila je javnost objavom da „nije bilo udara na bezbednost od presudnog značaja“. S druge strane, naglasila je da je zbog incidenta narušen „ključni stub bezbednosti“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

9. mart 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

9. mart 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

9. mart 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

9. mart 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković