Električna energija

Sekretarijat Energetske zajednice zabrinut zbog nestanka struje u Černobilju

Sekretarijat Energetske zajednice nestanka struje Cernobilju

Foto: Andrzej Karoń / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/legalcode

Objavljeno

09.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da je veoma zabrinut što je prekinut dovod struje u nuklearnu elektranu Černobilj u Ukrajini.

Operater sistema prenosa električne energije Ukrajine Ukrenergo saopštio je da je ugašena nuklearna elektrana Černobilj u Ukrajini, u kojoj se 1986. desila jedna od najgorih nuklearnih katastrofa u istoriji, „potpuno odsečena“ od strujne mreže zbog ruskog bombardovanja.

Ministar inostranih poslova Dmytro Kuleba pozvao je međunarodnu zajednicu da od Kremlja zatraži hitan prekid vatre da bi mogle da se izvrše popravke i izjavio da rezervni agregati na dizel imaju kapacitet da rade samo 48 sati. „Nakon toga, sistemi za hlađenje mesta na kojem je potrošeno nuklearno gorivo će prestati da rade, pa predstoji širenje radijacije“, dodao je. Druge ukrajinske institucije su izdale slična upozorenja.

Energoatom, državni operater nuklearnih elektrana u ovoj državi, saopštio je da bi mogle da se oslobode radioaktivne supstance. „Vetar bi mogao da odnese radioaktivni oblak u druga područja Ukrajine, Belorusije, Rusije, i Evrope“, naglasio je. Električna energija je neophodna i za prečišćavanje vazduha u zgradi koja je podignuta da bi natkrila ostatke reaktora posle topljenja jezgra.

Sekretarijat Energetske zajednice je objavio da je veoma zabrinut zbog Ukrenergovog izveštaja i naglasio da ceni napore Evropske mreže operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) da poveže ukrajinsku elektroenergetsku mrežu s onom u Kontinentalnoj Evropi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja je vezana za Ujedinjene nacije, iznenadila je javnost objavom da „nije bilo udara na bezbednost od presudnog značaja“. S druge strane, naglasila je da je zbog incidenta narušen „ključni stub bezbednosti“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

9. mart 2022. - Energija iz vetra i solara je dostigla 20 procenata proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

9. mart 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

9. mart 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

9. mart 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7