Električna energija

Sekretarijat Energetske zajednice zabrinut zbog nestanka struje u Černobilju

Sekretarijat Energetske zajednice nestanka struje Cernobilju

Foto: Andrzej Karoń / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/legalcode

Objavljeno

09.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da je veoma zabrinut što je prekinut dovod struje u nuklearnu elektranu Černobilj u Ukrajini.

Operater sistema prenosa električne energije Ukrajine Ukrenergo saopštio je da je ugašena nuklearna elektrana Černobilj u Ukrajini, u kojoj se 1986. desila jedna od najgorih nuklearnih katastrofa u istoriji, „potpuno odsečena“ od strujne mreže zbog ruskog bombardovanja.

Ministar inostranih poslova Dmytro Kuleba pozvao je međunarodnu zajednicu da od Kremlja zatraži hitan prekid vatre da bi mogle da se izvrše popravke i izjavio da rezervni agregati na dizel imaju kapacitet da rade samo 48 sati. „Nakon toga, sistemi za hlađenje mesta na kojem je potrošeno nuklearno gorivo će prestati da rade, pa predstoji širenje radijacije“, dodao je. Druge ukrajinske institucije su izdale slična upozorenja.

Energoatom, državni operater nuklearnih elektrana u ovoj državi, saopštio je da bi mogle da se oslobode radioaktivne supstance. „Vetar bi mogao da odnese radioaktivni oblak u druga područja Ukrajine, Belorusije, Rusije, i Evrope“, naglasio je. Električna energija je neophodna i za prečišćavanje vazduha u zgradi koja je podignuta da bi natkrila ostatke reaktora posle topljenja jezgra.

Sekretarijat Energetske zajednice je objavio da je veoma zabrinut zbog Ukrenergovog izveštaja i naglasio da ceni napore Evropske mreže operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) da poveže ukrajinsku elektroenergetsku mrežu s onom u Kontinentalnoj Evropi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja je vezana za Ujedinjene nacije, iznenadila je javnost objavom da „nije bilo udara na bezbednost od presudnog značaja“. S druge strane, naglasila je da je zbog incidenta narušen „ključni stub bezbednosti“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik