GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Energetska efikasnost

Sekretarijat Energetske zajednice: WB6 zemlje napreduju u održivom razvoju

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

13.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Šest zemalja Zapadnog Balkana napravile su pomak u više oblasti definisanih u Povelji održivosti, ali postoji još prostora za napredovanje, zaključuje se u Izveštaju o nadgledanju Povelje održivosti WB6 grupe (WB6 Sustainability Charter Monitoring Report), koju je 12. aprila objavio Sekretarijat Energetske zajednice.

Šest balkanskih zemalja , Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija potpisale su Povelju održivosti na poslednjem samitu WB6, održanom u Parizu u julu 2016. godine, koja bi trebalo da posluži kao vodilja i podrška u njihovoj tranziciji prema energetskim sektorima sa niskom emisijom ugljenika i manjim uticajem na klimu.

Energetske usluge cvetaju u Srbiji 

Prema ovom izveštaju, tržište pružanja energetskih usluga se ubrzano razvija Srbiji, što je podstaknuto usvajanjem popratnih zakona i uvođenjem tendera za javne zgrade i ulično osvetljenje.

Kosovo i Albanija takođe beleže napredak nakon usvajanja zakona u okviru Direktive o energetskoj efikasnosti zgrada (EPBD). Implementacija ove Direktive se odvija dobro u svim članicama WB6 grupe.

Nekoliko zemalja članica rade na uspostavljanju nacionalnih obrtnih fondova za energetsku efikasnost, ali je potrebno više odgovornosti i političke podrške od strane vlasti kako bi se maksimalno iskoristili postojeći programi (kao što je Program za regionalnu energetsku efikasnost II vredan 50 miliona evra, kao i program Green for Growth Fund-a), kaže se u izveštaju.

Novi pristupi u Albaniji

Albanija je usvajanjem Zakona o promovisanju korišćenja energije iz obnovljivih izvora načinila važan korak u podršci OIE. Ovaj zakon uvodi proceduru aukcije zasnovanu na konkurenciji za preraspodelu budućih kapaciteta obnovljive energije. Još jedna novost u Albaniji je šema neto merenja, koja omogućava onima koji proizvode električnu energiju iz OIE da je i skladište, prodaju i troše.

Ispunjavanje obaveze za sprečavanje klimatskih promena

Zemlje WB6 Grupe uglavnom ispunjavaju svoje obaveze u vezi sa sprečavanjem klimatskih promena, zajključuje se u ovom izveštaju.

Albanija je ratifikovala Pariski sporazum a i Bosna i Hercegovina će to uskoro učiniti. Popisi i kontrolni mehanizmi za gasove koji proizvode efekat staklene bašte se implementiraju uglavnom neformalno u većini zemalja Zapadnog Balkana, i to najviše zbog nedostatka jasnog institucionalnog okvira i čvrste pravne osnove koji bi definisali odgovornosti u ovoj oblasti.

Investicije će promeniti ulogu vlasti

Vlasti u šest balkanskih zemalja ne podržavaju dovoljno investitore koji se suočavaju sa izuzetno birokratizovanim sistemom u ovim zemljama. Ipak, očekuje se da će kompleksnost poslovnih odnosa u regionu nastaviti da raste uz nove investicije u oblasti obnovljivih izvora, a to će doneti i drugačije ideje o ulozi države.

Izveštaj o napretku Sekretarijata energetske zajednice objavljuje se svaka tri meseca sa zadatkom da ukaže na dostignuća, identifikuje izazove i nadgleda izvršenje obaveza zemalja članica WB6 Grupe u prioritetnim oblastima.

Procene se zasnivaju na ličnim iskustvima i kontaktima članova Sekretarijata, kao i na osnovu analize dokumenata i informacija prikupljenih putem intervjua i poseta tim zemljama.

Napredak koji su postigle zemlje WB6 Grupe u okviru Povelje o održivosti biće uključene u godišnji izveštaj i biće razmatrane na ministarskom nivou tokom sledećeg samita WB6 Grupe, koji će se održati 12. jula u Trstu.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

GGF mikrokreditna institucija Partner energetske efikasnosti BiH

GGF i mikrokreditna institucija Partner pomažu unapređenje energetske efikasnosti u BiH

20 новембра 2021 - Uz GGF-ovu podršku, Partner je postao jedna od najvećih mikrokreditnih institucija u Bosni i Hercegovini

Kosovo cilja udeo obnovljivih izvora energije 30 2030

Kosovo* uskoro određuje ciljani udeo obnovljivih izvora energije za 2031. godinu

19 новембра 2021 - Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli kaže da je cilj da se udeo obnovljivih izvora u potrošnji struje podigne sa pet na 25 do 30 odsto